Prinsesse Madeleine feirer ikke Dronning Sonja

22 kongelige til dronning Sonjas 70-årsdag

Når dronning Sonja i neste uke feirer sin 70-årsdag på Sørvestlandet, vil 22 representanter fra de europeiske kongehusene være til stede. Men Sveriges populære prinsesse Madeleine kommer ikke.

Artikkelen er over 12 år gammel

KOMMER IKKE: Prinsesse Madeleine kommer ikke i dronning Sonjas 70-årsdag. Her er hun avbildet under feiringen av kong Harald i februar. Foto: Scanpix

Den svenske prinsessen var en svært populær gjest under feiringen av kong Harald i februar.

Gjestelisten til dronning Sonjas fødselsdagsfeiring er klar, og representanter fra flere europeiske kongehus er bekreftet.

Listen er ikke så lang som ved kongens 70-årsdagsfeiring tidligere i år, blant annet kommer ingen fra det britiske kongehuset.

Feiringen av jubileet starter i Stavanger onsdag 4. juli, som er selve dagen, og fortsetter med et sørlandscruise med kongeskipet «Norge», det danske «Dannebrog» og KNM «Horten» via blant annet Lindesnes, Ny Hellesund og Arendal.

Det er kongeparet selv som ønsket at feiringen skulle skje på Sørvestlandet.

Skandinavia

Skandinavias kongehus er blant de best representerte på festen. Fra Danmark kommer blant andre dronning Margrethe og hennes mann. Også kronprins Frederik kommer, men hans kone Mary har meldt avbud i siste liten.

Det svenske kongehuset stiller med kongen og dronningen, samt kronprinsesse Viktoria. Også kongens søster Desireé med ektemann og kongens tante Kristine deltar i feiringen.

De norske kongelige er selvskrevne gjester, og både kronprinsparet og prinsesse Märtha Louise og Ari Behn kommer. Det er ikke avgjort om deres barn skal være med på feiringen.

I tillegg kommer prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen og hennes mann Erling S. Lorentzen, samt prinsesse Astrid, fru Ferner sammen med Johan Martin Ferner.

Sofia kommer

Fra Nederland kommer dronning Beatrix og prinsesse Maxima, fra Belgia kommer kronprinsparet og fra Luxembourg kommer storhertuginnen, arvestorhertugen og prins Félix.

Dronning Sofia av Spania og prinsesse Elena med ektemann kommer ikke til å delta på selve fødselsdagen 4. juli i Stavanger, men er med på sørlandscruiset de følgende dagene. Kongen av Spania kommer ikke.

Dessuten dukker dronning Margrethes søster Anne Marie opp, samt erkehertug Christian fra Østerrike, lady Elizabeth Shakerley og prinsesse Alexandra og grev Jefferson. De to sistnevnte er gode venner av Märtha og Ari.

I tillegg kommer offisielle gjester fra blant annet den norske regjeringen, samt mer private gratulanter fra kongeparets familie og venner. Ikke alle gjestene vil delta på cruiset etter feiringen i Stavanger.

Offentlig og privat

I Stavanger vil den norske kongefamilien vandre gjennom byen og blant annet delta på en gudstjeneste, en bursdagsfeiring med 200 barn ved Kongsgård skole og se kulturelle innslag underveis på vandringen.

På Sølvberget kulturhus vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overrekke regjeringens gave - en utstilling med barnetegninger som vil være åpen til 19. august.

Hele Arendals befolkning blir bedt om å stille i historiske kostymer når 70-årsjubilanten dronning Sonja og hennes følge kommer til sørlandsbyen fredag 6. juli.

Befolkningen i fylkene har etter programmet å dømme gode muligheter for å få et glimt av de kongelige, enten på byvandringer eller fra småbåter.

Hele 160 journalister og fotografer er dessuten akkreditert til feiringen, så folket i resten av landet og Europa får sjansen til å se bilder av både kjoler og de kongeliges møte med sørlandsnaturen. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder