PÅ NETTET: Prins William (24) kan ha gått i skjul» på Facebook. Foto: AP og AFP
PÅ NETTET: Prins William (24) kan ha gått i skjul» på Facebook. Foto: AP og AFP

Er prins William på Facebook?

Mange kjendiser blir utnyttet på nettet

RAMPELYS

(VG Nett) Dagen etter at en britisk avis meldte at prins William trolig er på Facebook, er nettprofilen skjult.

Publisert:

Avisen Daily Mail meldte i går at den britiske tronarvingen ser ut til å ha kastet seg på Facebook-bølgen.

William Wales, navnet prinsen ofte omtaler seg som, var mulig å søke opp i det verdensomspennende og sterkt økende nettsamfunnet. Bildet viste prinsen med lue og solbriller - tydeligvis tatt i skibakken.

- Virker ekte

«Det kan være tull, men profilen virker ekte», skriver avisen som opplyser om at prinsens venneliste består av navn knyttet til Williams sosiale krets eller tidligere studier.

William Wales hadde, sist avisen sjekket, 45 venner i listen sin. En talsmann for Buckingham Palace sier til avisen at han ikke kjenner til om prinsen er på Facebook.

- I så fall er det en privatsak som vi ikke kommenterer, lyder det fra hoffet.

Også én annen William Wales er på nettsiden - men med blankt bilde og skjult venneliste. Daily Mail hadde også søkt opp denne, men regnet det som mer sannsynlig at den andre profilen var den ekte.

Ute av søket

Når VG Nett i dag søker på William Wales, får vi bare opp den med blankt bilde. Den William Wales som avisen tror er arveprinsen, er enten fjernet eller skjermet slik at profilen ikke kan søkes opp utenfra.

Flere William Windsors er også på nettsiden, uten at britene tolker disse som troverdige.

Mange «falske» kjendiser

Om det faktisk er prinsen som har latt seg rive med av entusiasmen rundt nettverkssamfunnet, er uvisst. Hvem som helst kan registrere seg på Facebook med hvilket navn og bilde som helst.

De fleste internasjonale superstjernene ligger på Facebook med en rekke profiler registrert av fans eller ikke-fans. Om den ekte profilen er blant dem, blir en ren gjettelek for de uinnvidde.

Kongen på nettet

Kong Harald er på Facebook, med en rekke profiler og bilder. Haakon Magnus er også der - uten bilde. Dronning Sonja er ikke på nettsiden. Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise har heller ingen profiler i skrivende stund. Ari Behn har én - uten ett eneste navn i vennelisten.

Også et stort antall norske kjendiser er på Facebook - både med ekte profiler og falske, som hvem som helst kan ha opprettet.

Kan forvirre

Skuespiller Ane Dahl Torp gikk i går ut i Dagbladet og uttrykte stor frustrasjon over at uvedkommende via en falsk profil på henne hadde klart å få innpass i den private sfæren til hennes krets. Skuespillerens venner hadde meldt seg inn i hennes venneliste i god tro om at den var ekte.

Først når man er registrert i hverandres vennelister, får man tilgang til privat info.

Ulovlig i Norge

I Norge er det ulovlig å opprette profiler i andres navn uten samtykke fra disse.

- Men siden dette er et selskap i USA, vil det være vanskelig å få bukt med problemet her i Norge, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Hanne Gulbrandsen, til VG Nett.

Hun råder alle som vil de falske profilene til livs, om å kontakte Facebook direkte.

- Det er nok det beste og mest effektive. En politianmeldelse i Norge vil nok ikke bli prioritert særlig høyt, selv om enhver anmeldelse selvsagt blir vurdert, sier Gulbrandsen.

Alle i «Cæsar»

Ikke bare er det flust med falske nettprofiler på Facebook. I Norge har en ivrig «Hotel Cæsar»-tilhenger registrert alle de ulike rolleskikkelsene med navn og bilde. Juni, Astrid, Jens August, Svein, Benedikte, Storm og Vile - alle er der.

Alle profilene er oppdatert med privat info om de ulike «Cæsar»-figurene. TV 2 forsikrer at hverken de eller produksjonsselskapet har opprettet profilene som et markedsstunt.

- Her er det nok en ivrig fan som har lekt seg, sier pressetalsmann i TV 2, Bjarne Laastad, til VG Nett.

Her kan du lese mer om