TIL TOPPS: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby på toppen av Galdhøpiggen i Jotunheimen. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Her er prinsessene på toppen av Norge

Med armene over hodet, et stort smil og jubelrop feiret sjuåringen prinsesse Ingrid Alexandra at hun hadde besteget kongerikets høyeste fjell.

Artikkelen er over åtte år gammel

Rett før klokken 14-tiden lørdag nådde kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby den 2.469 meter høye Galdhøpiggen i Jotunheimen.

Resten av familien - kronprins Haakon og prins Sverre Magnus på fars rygg i bæremeis - var med på turen fra Juvasshytta, men snudde da følget nådde kanten av Styggebreen.

Det var svært dårlig sikt på toppen av Galdhøpiggen lørdag. For det meste var alt man kunne se, ei steinrøys og ei hytte. Det la imidlertid ingen demper på stemningen, selv om det var vanskelig å føle at man sto på Norges tak.

Alle verdenshjørner

Turgåerne som nådde toppen av landets høyeste fjell, har bakgrunn fra alle verdenshjørner. Turen ble arrangert av Til Topps, som omtales som Norges sprekeste integreringsarrangement. Kronprinsessen deltok for første gang, mens kronprinsen har vært med to ganger tidligere.

FAMILIETUR: Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby ved foten av Styggebreen lørdag. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

(Teksten fortsetter under

- Dette var en utrolig flott tur, kommenterte kronprinsessen da hun vandret inn til Juvasshytta etter endt tur.

- Å gå tur er en skikkelig norsk verdi. Det er utrolig viktig å la deltakerne få innblikk i dette, sa Mette-Marit.

Til topps hver dag

Avdelingsdirektør Ohene Aboagye i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) Vest var med som arrangør og har besteget Galdhøpiggen torsdag, fredag og lørdag.

- Det må være neger-rekord! utbryter Aboagye med et glis. Han kommer opprinnelig fra Ghana, og er mannen bak ideen til arrangementet.

- Jeg besøkte et mottak i Haugesund, der beboerne sa at de kjedet seg. Da spurte jeg hva de vanligvis pleide å gjøre når de kjedet seg, og det var å gå fjellturer, forteller avdelingsdirektøren, som sammen med IMDi-sjefen den gangen, Osmund Kaldheim, jobbet fram Til Topps-arrangementet.

- Hjelper for å føle seg norsk

Dilek Belgic og Sahra Jaber, begge 18 år og fra Oslo, stilte i år som turledere. De ble vervet under et arrangementet i regi av Den Norske Turistforening (DNT) tidligere i vinter og var på turen ledere for en gruppe fra DNT Ung.

- Alle som har bodd i Norge i minst ti år, bør ha vært en tur i Jotunheimen. Dette hjelper slik at man føler seg mer norsk, sier Belgic. Hun er med på turen for andre gang, mens det er Jabers første. Begge er født i Norge, men har bakgrunn fra henholdsvis Tyrkia og Marokko/Eritrea.

GODT SIKRET: Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på veg over breen til Galdhøpiggen. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

De to sjekker kartet mens de står og ser utover Styggebreen, som deltakerne som går fra Juvasshytta må krysse på vei til topps.

- Heter den Styggebreen? Den er jo egentlig ganske fin, sier Sahra Jaber.

Fotografering

Kronprinsfamilien ble lørdag morgen fotografert før de la ut på turen opp mot Norges høyeste fjelltopp.

Fotograferingen skjedde ved minneplaketten til Knud O. Vole, mannen som bygde Juvasshytta i 1884. Prins Sverre Magnus var som vanlig livlig og klatret helt til topps på steinvarden som minnesmerket består av. Hans søster, prinsesse Ingrid Alexandra, syntes påfunnet var morsomt og brøt ut i latter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder