Tiåringer sender snaps om kroppspress til blogger Anette Marie

Barn helt ned i 10-årsalderen sender bilder av seg selv til blogger Anette Marie Antonsen (29) og forteller at de synes de er stygge.

  • Maiken Svendsen

– Jeg begynte å gråte. Det er forferdelig at så unge barn skal tenke sånn, forteller hun til VG.

Bloggeren har i et og et halvt år delt hverdagens oppturer og nedturer med omtrent 12.000 følgere på snapchatkontoen Tingjegliker.

Mandag gikk hun igjennom følgerne sine, og hva de sender til henne. Da hun oppdaget at flere veldig unge sendte selfies hvor de skrev at de var stygge, eller at de skulle ønske de var tynne og pene, og at de skulle ønske at de hadde mange venner, fikk hun vondt.

Husker du? – Jeg følte jeg ikke var god nok for klærne

Antonsen vet ikke helt hvorfor de sender betroelsene til henne, men tror det kan være fordi kroppspress og utseendet er noe hun selv snakker og skriver mye om. Hun blir bekymret for hvordan det skal gå med den oppvoksende generasjonen.

– Det er drøyt at det har blitt sånn. Hvis det er sånn barn reagerer når de får sosiale medier, kan jeg ikke forstå hvordan det skal gå med generasjonen under oss, sier hun.

Barna som sender henne snaps med betroelser om at de har det vondt, er ikke mange årene eldre enn Antonsens datter på seks år.

– Jeg tenker jo på foreldrene til disse barna. Hadde min datter kalt seg selv stygg, hadde jeg jo blitt knust, forteller hun.

INNSIDEN VIKTIGST: Anette Marie Antonsen er opptatt av å lære datteren å ta vare på andre, og ikke la utseendet være det viktigste Foto: Anettemarie.no

Hos dem er ikke kroppspress og sosiale medier et tema ennå.

– Jeg skåner henne for det. Ipad er uaktuelt, og kun NRK Super er godkjent barne-tv. Vi leker mye her hjemme, og jeg er veldig opptatt av at hun skal lære seg å ta vare på de som står alene i skolegården, forteller hun.

Fikk du med deg? – Anklagene fra Anna Rasmussen har ingen rot i min virkelighet

– Jeg hadde blitt knust

Tidligere i år fortalte Antonsen at hun angrer på at hun selv har fikset på eget utseendet. Hun mener ibåde dealene i sosiale medier i kombinasjon med oppfatningen som regjerer hos venner og familie danner en sannhet hos de unge.

– Jeg er livredd for at datteren min skal bli oppslukt i noen andres utseendet, sa hun i februar.

Les også: Blant disse ti toppbloggerne har åtte fikset på eget utseendet

Nå håper Anntonsen at ved å fokusere på andre ting hjemme vil hun gi datteren gode verdier.

– Vi var i Kambodsja tidligere i år, og på vei hjem spurte jeg datteren min om hva hun hadde lært. Da svarte hun: «Jeg har lært at man ikke trenger masse leker for å være glad», forteller Antonsen.

Bloggeren føler at kroppspresset bare blir verre og verre. Snapchat har filtre som gir deg større øyne, renere hud og smalere nese.

– Hvorfor skal vi bruke filtrene? Ser du nok på deg selv gjennom dem blir du skuffet over hvordan du egentlig ser ut. Alle er nydelige på hver sin måte, mener Antonsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder