STRIDENS KJERNE: Disse bildene av dronning Maud ble tatt i forbindelse med hennes 60-årsdag i 1929.
STRIDENS KJERNE: Disse bildene av dronning Maud ble tatt i forbindelse med hennes 60-årsdag i 1929. Foto: Gunnar Theodor Sjøwall ,

Sånn endte krangelen om dronningbildene

RAMPELYS

Retten har frifunnet Norsk Folkemuseum i krangelen om bildene av dronning Maud. Saksøker vurderer å anke.

Publisert: Oppdatert: 03.03.16 21:53

Eva Margaretha Sjøwall (82) fikk ikke medhold i Oslo tingrett i søksmålet mot Norsk Folkemuseum. Det ble klart tirsdag ettermiddag.

Dermed får Norsk Folkemuseum beholde de omstridte bildene av dronningen og en rekke andre fotografier på sine nettsider.

Saksøker er svigerdatteren til den avøde fotografen Gunnar Theodor Sjøwall (1896-1945), og enke etter Sjøwalls sønn. Hun mener Norsk Folkemuseum urettmessig tilgjengeliggjør fotografiske verk via sine nettsider, digitalmuseum.no.

Blant bildene de kranglet om, er altså en rekke fotografier som Sjøwall tok av dronning Maud (1869-1938) i 1929.

Retten konkluderer imidlertid med at eneretten til samtlige av sakens fotografier lå hos bestiller i kraft av bestiller-regelen etter fotografiloven av 1909.

«Retten peker også på at Sjøwalls etterfølgende opptreden bekrefter et implisitt samtykke til massespredning ved at det ikke ble protestert mot at Slottet i vid utstrekning publiserte Maud-fotografiene, også på internett (...)», heter det i dommen.

Norsk Folkemuseum er dermed frifunnet. Hver av partene må betale sine egne saksomkostninger.

Kan bli aktuelt å anke

– Det retten gjør her, er å hoppe over et sted hvor de tenker at gjerdet er lavest. De berører ikke om bildene er opphavsrettslig vernet eller ikke, sier saksøkers advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Han er svært skuffet over utfallet.

– Retten slipper med dette å ta stilling. De konkluderer med at alle rettigheter har gått over til bestiller, som igjen har overlatt det til Norsk Folkemuseum. Det er ikke så mye mer å si enn at vi er ganske overrasket over at retten lander på det. Etter vårt syn er det det stikk motsatte av hva både lovforarbeid og juridisk litteratur sier. De aller fleste bildene var prøvebilder og negativer, ikke ferdige bilder. Ifølge det som er av rettskilder, gjaldt ikke den gamle bestiller-regelen prøvebilder og negativer, sier Graasvold.

Advokaten opplyser at det er aktuelt å anke dommen.

– Det er en samlet vurdering Sjøwall-familien skal ta i dagene som kommer.

– Vil snu opp ned

Graasvold mener dommen vil få betydning langt utover Sjøwall.

– Sånn den er nå, betyr det at alle fotografer som har tatt bilder på bestilling før 1995, kan risikere at bestiller gjør krav på både prøvebilder, negativer og ferdige bilder. Det vil snu opp ned på det som har vært gjeldende til nå, nemlig at det har vært fotografens eiendom. Det i seg selv taler for en anke.

Graasvold opplyser at Folkemuseet i sin egen vitneforklaring sa at de ikke har råd til å klarere bruken av fotografiene og betale det det eventuelt vil koste hvis man lander på at de er opphavsrettslig vernet.

– Norsk Folkemuseum har altså tatt seg til rette, mener Graasvold.

Motparten fornøyd

Norsk Folkemuseums advokat Aslak Runde sier at hans klient er godt fornøyd.

– Det er i tråd med det som var vår prinsipielle påstand. Resultatet gir en god løsning for museene, ved at de sier at bildene var bestilt. Det vil gjelde for mange portrettbilder i samlingene, sier Runde til VG.

Han er forberedt på at motparten kanskje vil anke.

– Retten løste jo ikke dette med opphavsrett, men denne saken var uansett ikke egnet for det.

Bakgrunn: Alt om bildekrangelen her

Retten mener at presentasjonen på Digitalt Museum må anses å ligge innenfor det avtalte og forutsatte formålet med bestillingene, og at dette må gjelde selv om bestillingene ligger langt tilbake i tid, og før det ble aktuelt med å legge ut bilder på nettet.

Kjendisfotografene Morten Krogvold og C.F. Wesenberg var blant vitnene som uttalte seg til saksøkers fordel.

De aktuelle bildene har vært fjernet fra nettsidene til Norsk Folkemuseum i påvente av rettssakens utfall.

Dronning Mauds død: Ville skjule kreften

MinMote: Slik var dronning Sonja inspirert av dronning Maud

Lest denne? Her er dronning Mauds enorme millionformue

Her kan du lese mer om