MANIPULASJON: «Den som trodde Kong Harald kun har edle hensikter, må tro om igjen. P3TVs "Grovklipp" har fått tak i den usensurerte utgaven av Kongens nyttårstale - og her kommer det frem mye grums», skriver P3 på sine nettsider. Foto: P3

NRK fjernet egen kongehets

Klippet inn ord i Kongens nyttårstale

NRK fjernet et hetsende videoinnslag om Kong Harald fra sitt nettsted etter en telefon fra Slottet.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

På NRK P3 sine nettsider lå det i går en video som fremstilte kongen med sans for 17 år gamle jenter i tillegg til pedofile tilbøyeligheter. Videoen besto av omstokking av ord og vendinger fra kongens nyttårstale i 2008 og inngikk i P3s harselerende serie «Grovklipp».

Hurtig fjernet

Bare timer etter at klippet var publisert, fjernet statskanalen videoen fra sine nettsider. Det var P3s redaksjon som hadde lagd innslaget.

- Videoen ble fjernet fordi Slottet var i kontakt. Vi var rett og slett ikke klar over at det eksisterte en muntlig avtale om hvordan nyttårstalen kan brukes. Nyhetsredaktøren formidlet kontakt, og jeg tok informasjonen til etterretning. Nå er saken borte, sier redaksjonssjef for NRK Ung i Oslo, Barbara Jahn.

Les også:NRK fjernet nakenbilde av Kåre Conradi.

Slottets informasjonssjef Marianne Hagen forteller at de ble gjort oppmerksomme på klippet av VG.

- Vi har gjort NRK oppmerksomme på denne saken. Nå er klippet fjernet, sier Hagen.

- Finnes det restriksjoner for bruk av nyttårstalen?

- Nei, er alt Hagen vil si til VG.

NRKs nyhetsredaktør, Jon Gelius, sier han ble kontaktet av Slottet fordi det er nyhetsavdelingen som produserer kongens nyttårstale. Han understreker at han hverken har sett eller vurdert klippet det er snakk om.

- Slottet gjorde NRK oppmerksom på at klippet fantes, og jeg fant det naturlig å kontakte vedkommende som var ansvarlig. Jeg fortalte at om nyttårstalene som NRK produserer skal brukes i etterkant, krever det en journalistisk bearbeidelse av stoffet. Jeg tok til etterretning at vedkommende sjef i NRK bestemte seg for å fjerne innslaget fra nettet og formidlet dette tilbake til Slottet, forteller Gelius om hendelsesforløpet.

Les også:Donald blir P3-redaktør.

- Harselas

Barbara Jahn betegner «Grovklipp» som harselas. Hun sier at P3 generelt skal ha en høy terskel for hva de kan tulle med. Men grunnen til at akkurat dette klippet ble fjernet, påpeker hun har med føringene om bruken å gjøre.

- Dette handler kort sagt om at et klipp som ble lagt ut ikke burde vært lagt ut. Jeg har ikke diskutert innholdet i dette klippet med hverken Slottet eller kringkastingssjefen. Jeg har bare fulgt en henstilling fra en annen sjef i NRK og tatt en redaktøravgjørelse, sier redaksjonssjefen.

Les mer i dagens VG om hvilke av kongen sitater P3 manipulerte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder