SAVNER GLAM: Tidligere Grand Prix-vinner (t.h) Ketil Stokkan er kritisk til hvordan NRK har lagt opp MGP i år. Åge Sten Nilsen (t.v) savner underholdningsaspektet og tror Wig Wam hadde vært helt uaktuelle for konkurransen i år. Foto: Jan Greve/Ole Kristian Strøm
SAVNER GLAM: Tidligere Grand Prix-vinner (t.h) Ketil Stokkan er kritisk til hvordan NRK har lagt opp MGP i år. Åge Sten Nilsen (t.v) savner underholdningsaspektet og tror Wig Wam hadde vært helt uaktuelle for konkurransen i år. Foto: Jan Greve/Ole Kristian Strøm

MGP-veteran Ketil Stokkan: - NRK har ødelagt Melodi Grand Prix

RAMPELYS

Tidligere Grand Prix-deltagere rister på hodet av NRKs nye konsept for TV-showet, som i helgen ga statskanalen historisk dårlige seertall.

Publisert:

- Jeg ser på dette sammen med tre sønner på 13, 15 og 18 år. De synes showene i år ser billige og russerevy-aktige ut. I tillegg mener jeg at NRK har ødelagt Melodi Grand Prix når publikum ikke får ta del i det på samme måte som tidligere, sier Ketil Stokkan (57).

Ikke imponert

Han vant Grand Prix både i 1986 og 1990, og er ikke imponert over siste helgs MGP-maraton på NRK, hvor tre delfinaler ble sendt fra Folketeateret i Oslo.

Seertallene endte på henholdsvis 641.000, 644.000 og 551.000 - de laveste for MGP-delfinaler til nå.

Stokkan er kritisk til omplasseringen av delfinalene, som frem til nå har vært arrangert i byer i flere landsdeler.

- De som elsker glam

- Nå har NRK gått tilbake til en modell som ligger noen år tilbake, så nå er det gamle takter om igjen, mener han.

Åge Sten Nilsen vant Grand Prix med bandet Wig Wam i 2005. Han er skeptisk til det han mener er et forsøk på å sette musikken i høysetet og underholdningsaspektet i baksetet.

- De som elsker glam og glitter har nå mistet sitt konsept. NRK ønsker å gjøre Grand Prix til en mer musikalsk greie, hvor fesjå, glam og glitter og alt det Grand Prix vanligvis er kjent for skal fjernes - og det er klart at det forarger de som elsker Grand Prix, mener Nilsen, også kjent under artistnavnet «Glam».

Laboratoriumsgreier

- De som digger musikken på P3 skal tydeligvis bli det nye Grand Prix-publikumet. Spørsmålet er om de som hører på den musikken har lyst til å se på Grand Prix. Det er vel det NRK håper på, men seertallene tyder kanskje på at de ikke har lykkes i det.

- Tror du Wig Wam hadde fått slippe til i en av årets delfinaler?

- Nei nei nei, vi hadde vært helt uaktuelle for konkurransen i år, ler Nilsen.

- Det er en grunn til at folk ser på Grand Prix, og det er at det er lett underholdning. Selvfølgelig skal det være god musikk, men kanskje ikke så mye laboratoriumsgreier.

«Glam» er likevel begeistret for årets store oddsfavoritt, Carl Espen Thorbjørnsen.

Universal låt

- Det spørs om Europa er innstilt på den samme typen P3-konsept, men Carl Espens låt er universal. Det er verre hvis man kommer med noe Björk gjorde for tjue år siden.

Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus rynker på nesen av ideen om Grand Prix som «P3-hipt».

- Jeg håper de ikke stenger døren for artister som oss. Det er synd hvis de lukker døren for den folkelige musikalske biten - country, folkrock og slikt, sier han.

Mister egenart

Tooji Keshar vant Grand Prix i 2012. Han synes at årets MGP er langt fra det samme som da han var med.

- Det ble ikke samme festivalfeeling på det som jeg trodde det skulle være. Ved at man tar alt i Oslo på så få dager mister det mye av sin egenart, og ender opp som alle andre TV-konkurranser - som «Idol» og «Norske Talenter», mener han.

Fornøyde med omleggingen

NRKs Grand Prix-general Vivi Stenberg er usikker på om seertallene har med programomleggingen å gjøre, og mener at «tallene er helt fine».

- At tidligere deltagere føler eierskap til MGP har jeg full forståelse for, og jeg er oppriktig glad for å se at folk engasjerer seg så sterkt som de gjør. Jeg håper jo at alle som elsker MGP, inkludert kritikerne av semifinalemodellen vår følger med på lørdagens finale der vi har fylt konfettikanonene, hyret på mange flere dansere og ladet pyromaskinene for å lage et heidundrende show.

Når det gjelder musikkutvalget, sier Stenberg at det aldri har vært et mål å bare være et P3-segment.

- Tvert i mot! Årets låter er plukket ut fordi de har potensialet til å treffe bredt blant folket i ulike sjangere. Her er det både lettbeint pop, klassisk rock, country-inspirerte låter, vakre ballader og låter med ulike elektroniske innslag. Vi ville speile musikken som folk hører på og det mener jeg vi langt på vei har klart.

Her kan du lese mer om