HELE KONGEFAMILIEN TOK FARVEL: Prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria avbrøt Madeleines utdrikningslag i Sveits for å ta farvel med sin grandtante prinsesse Lilian. Hele familien var ved hennes side da hun døde søndag ettermiddag. Foto: Foto: Lise Åserud/SCANPIX

Madeleine avbrøt utdrikningslaget for å ta farvel med Lilian

Prinsesse Madeleine avbrøt sitt eget utdrikningslag i Sveits for å reise hjem og ta farvel med prinsesse Lilian. Hele kongefamilien satt ved sengen da Lilian døde søndag ettermiddag.

Artikkelen er over syv år gammel

Svenske medier meldte lørdag at prinsesse Madeleine fredag ble kidnappet av søster Victoria og flere venninner - og at turen gikk med fly videre ned i Europa der hun skulle drikkes ut.

Men allerede lørdag ettermiddag fløy prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria tilbake til Stockholm for å ta farvel med sin grandtante, prinsesse Lilian. Hun døde søndag ettermiddag - 97 år gammel.

Satt ved sengen

Informasjonssjef Bertil Ternet ved det svenske kongehuset sier til avisen Dagens Nyheter at hele kongefamilien var ved prinsesse Lilians side da hun sovnet inn i sitt eget hjem - også prinsesse Madeleine og kronprinsesse Victoria.

- De ankom i går kveld. De avbrøt sin visitt i Sveits og kom hjem til Stockholm for å besøke prinsesse Lilian. Hele kongefamilien var med de siste timene, sier Ternet til DN.se.

Han opplyser at leger hadde varslet familien om at døden var nær for prinsesse Lilian.

Kirkeklokker i 10 minutt

Mandag morgen mellom 08.00 og 08.10 vil kirkeklokkene i Stockholm sentrum ringe for den døde prinsessen.

Bertil Ternet opplyser at planleggingen av begravelsen er i gang, men at det er for tidlig å komme med noen detaljer.

- Dette komme vil tilbake til de nærmeste dagene. Kongefamilien kommer også til å komme med en uttalelse om dødsfallet etterhvert, sier han til DN.se.

Medlem av kongefamilien

Roger Lundgren, ekspert og sjefsredaktør for Kungliga Magasinet i Sverige, sier til Dagens Nyheter at prinsesse Lilian får en begravelse verdig et medlem av kongehuset. Det betyr at kisten skal stilles på lit de parade i Slottskyrkan, og deretter følger en begravelse med representanter for Europas kongehus og regjeringer til stede.

- Så blir det en kortesje gjennom byen til begravelsesplassen ved Haga. Der ligger prins Bertil, og hun kommer til å hvile ved hans side, sier Lundgren til Dagens Nyheter.

Han regner med at begravelsen vil skje i løpet av to til tre uker.

Som en farmor i familien

Elisabeth Tarras-Wahlberg begynte å jobbe ved det svenske hoffet i 1976 - samme år som Lilian giftet seg med prins Bertil. Hun har skrevet en bok om Lilian og sier at hun var som en farmor i familien.

- Hun var en humoristisk person og et friskt pust i familien. Hun var livlig og nysgjerrig og en svært elsket person, litt som en farmor i familien, sier Tarras-Wahlberg til Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder