EIDSVOLLSMENN: Peder Anker (øverst til venstre), Severin Løvenskiold, Ole Apenes, Didrich von Cappelen, Hans Haslum, Hieronymus Heyerdahl (nederst til venstre), Valentin Sibbern, Herman Wedel Jarlsberg, Carl Adolph Dahl og Asgaut Regelstad. Foto: EIDSVOLL 1814

Over én million søk i eidsvollsetterkommer-basen

På en uke har det blitt gjort 1.049.876 søk mot VGs databasen hvor man kan undersøke om man er etterkommer av en av de 112 eidsvollsmennene.

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over fem år gammel

7. april startet VG, i samarbeid med Riksarkivet, DIS-Norge og Norsk lokalhistorisk institutt, jakten på de siste etterkommerne av de 112 mennene som for 200 år siden utformet Grunnloven.

Bakgrunnen for ideen om slektstreet over eidsvollsmennenes etterkommere var den store pågangen Riksarkivet har opplevd de siste årene når det kommer til personer som ønsker å finne kilder om sine forfedre og formødre. Og det virker ikke som om den interessen har blitt noe mindre den siste tiden:

Over en million søk er gjort mot VGs database - et tall som gleder Eli Fure, underdirektør i Riksarkivet.

- Det er helt fantastisk at det er så mange som har søkt om de er etterkommer. Vi er utrolig glad for alle som engasjerer seg, og ikke minst overfor de som legger inn ny data i basen, sier hun til VG og fortsetter:

- Dette er et prosjekt for hele landet. Selv om det ikke var noen fra Nord-Norge på Eidsvoll i 1814 så er det mange etterkommere som bor i nord. Så det er ingen grunn til å ikke søke i basen for å se om man finner seg selv og slekten sin.

FORNØYD: Eli Fure, underdirektør i Riksarkivet. Foto: RIKSARKIVET

Også Mette Gunnari i DIS-Norge er forønyd med tallene.

- Vi hadde håpet på stor oppslutning, men trodde ikke at den skulle bli så stor. Dette betyr at databasen vår fortsetter å vokse og at dette er en suksess, forteller hun til VG.

Fra 5 i uka til 50 om dagen

Den store pågangen fra VGs lesere har også blitt godt merket på hovedbasen eidsvollsmenn.no.

- Responsen er veldig god og antall registrerte brukere øker kraftig. Normalt er det 4-5 i uka, men nå har det vært rundt 40 til 50 hverdag - for å finne slike høye tall må vi tilbake til lanseringsuken etter 17. mai 2013, forteller Chris Nyborg i Norsk Lokalhistorisk Institutt.

Det har resultert i at det nå er godt over 60.000 navn registrert i basen.

- Etter hvert som nye brukere finner ut av ting ser det ut til at tallet øker enda mer. Jeg sitter også på mange lister med navn som skal legges inn etter hvert. Så vi får virkelig en stor vekst.

Ikke familien til eidsvollsmennene

Nyborg er selv administrator for etterkommerbasen og kan informere om at det er en del arbeid med korrigeringer av navn og tilleggsinformasjon om datoer og slikt.

- Vi har fått en økt pågang enn vanlig av folk som tror de er etterkommer av en eidsvollsmann, men som er etterkommer av en nevø, fetter eller lignende - eller de er etterkommere av en som satt på Stortinget høsten 1814.

Fure har også merket seg dette, og understreker at det er kun etterkommere av eidsvollsmennene som skal registreres i basen.

- Det virker som om det er noen som kan ha misforstått ønsket vårt. I basen skal det kun ligge eidsvollsmennene og deres direkte slekt - ikke sønn eller datter av søsknene deres. Det er også viktig å huske på at vi ikke skal ha anene til eidsvollsmennene. Dette slektstreet skal starte med de 112 mennene og så gå nedover deres slekt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder