FORLIK: Kunstneren Hariton Pushwagner (Terje Brofos) har inngått forlik med sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer, her under pressekonferanse fredag. Foto: Scanpix

Pushwagner: - En enorm tilfredsstillelse

Kunstneren Hariton Pushwagner er både lettet og begeistret for å ha avsluttet den mangeårige tvisten med sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer. Nå skal han tjene samfunnet.

Artikkelen er over ti år gammel

Tvisten mellom Dreyer og Pushwagner ble avsluttet i Borgarting lagmannsrett torsdag kveld. De to er enige om hvordan kunstsamlingen skal fordeles mellom dem, og fredag møttes de to på Galleri Pushwagner på Tjuvholmen i Oslo for å presentere forliket for offentligheten.

- Det er en enorm tilfredsstillelse å få denne såkalte kunsttvisten ut av mitt liv, ettersom den har vært særdeles stressende og en slags krisesituasjon for meg. Det er med lettelse at jeg tar imot dette forliket, også tatt i betraktning at jeg har fått tilbake noe av det jeg anser som mitt hjerteblod, sier Pushwagner til NTB.

Doneres til allmennheten

Forliket innebærer at Pushwagner får tilbake store deler av samlingen, som han forplikter seg til å donere til en stiftelse eller et offentlig museum, mens Dreyer beholder en del verker.
Blant verkene Pushwagner får tilbake, er «Selvportrett», «DaDaDaTa» og den gjenværende delen av New York-frisen. Det førstnevnte prydet for anledningen veggen under pressekonferansen fredag, og de to utførte et symbolsk håndtrykk foran selvportrettet, før Dreyer forlot lokalet.

På spørsmål om de to skilles som venner, er Pushwagner klar i sitt svar.

- Ja, det er meg maktpåliggende å profilere meg som en gentleman. Takket være diplomati tror jeg nå at stridsøksa er begravet for godt. Det er bedre å jatte med enn å starte en tredje verdenskrig, sier han.

Setter punktum

Heller ikke Dreyer har vonde følelser for den tidligere samarbeidspartneren.

- Jeg føler absolutt at vi skilles som venner. Han sier «no hard feelings», jeg sier det samme, sier Dreyer, som er fornøyd med forliket.

- Det betyr veldig, veldig mye. Dette setter et punktum for 29 år. Vi har inngått et forlik som jeg personlig er veldig fornøyd med, og jeg er helt sikker på at Pushwagner er fornøyd med det. Jeg er også helt sikker på at allmennheten, som tross alt får dette her, vil bli fornøyd. Stiftelsen eller museet får alle de viktigste kunstverkene, som jeg har samlet i nesten 30 år, sier Dreyer til NTB.

Pushwagner fikk i Oslo tingrett medhold i at avtalene inngått mellom de to, om at eiendomsretten til Pushwagners kunstverk skulle overdras til Dreyer, måtte anses som ugyldige.
Dreyer anket dommen fra tingretten og det var satt av seks dager til hovedforhandling i oktober 2010, men torsdag ble det altså oppnådd enighet mellom partene.

Vil produsere

Planen er at kunsten skal gjøres tilgjengelig for allmennheten i løpet av to år, og i tillegg til å donere bort store deler av samlingen sin, ønsker Pushwagner å tjene samfunnet med ny produksjon.

- Planene mine nå er å stille opp for samfunnet. Nå skal jeg produsere. Men jeg har så mye å gjøre, og så liten tid. Jeg går mot 71 år, og jeg er redd for å dø før jeg kan se tilbake på livet å si «Vel blåst!». Så inntil videre må jeg bare peise på, sier kunstneren.

Les også

 1. Pushwagner inngår forlik

  Kunstneren Hariton Pushwagner har inngått forlik med sin tidligere samarbeidspartner Morten Dreyer.
 2. Dreyer anker Pushwagner-dommen

  Morten Dreyer anker tingrettens dom i saken mot kunstneren Pushwagner. Dreyer mener dommen er urimelig.
 3. Pushwagner: - Nytt liv til mine ambisjoner

  Kunstneren Pushwagner får tilbake et stort antall bilder fra sin tidlige karriere og en erstatning på drøyt 1 million…
 4. Pushwagner-avtaler er ugyldig

  (VG Nett) Avtalene mellom kunstneren Hariton Pushwagner og Morten Dreyer er ugyldige, slår Oslo tingrett fast.
 5. Pushwagner vil ha rettighetene til egne verk

  Bildekunstneren Pushwagner kjemper for rettighetene til egne verk, og vil ha gamle avtaler kjent ugyldige.
 6. Pushwagner fikk årets høstutstillingspris

  Hariton Pushwagner ble tildelt årets høstutstillingspris da den 121. Høstutstillingen ble åpnet i Oslo lørdag formiddag.

Flere artikler

 1. Pushwagner inngår forlik

 2. VG beklager

 3. Voldsomt kjøpe-push for Pushwagner

 4. Forlik i striden mellom Rosenborg og Hoftun/Ingebrigtsen: - En tøff opplevelse

 5. Fikk 3,2 millioner for bilkunst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder