AMBISJONER: Marie Blokhus - ungt stjerneskudd med store ambisjoner på egen vegne. Aktuell i høst på scene og TV. Foto: ROGER NEUMANN

Marie Blokhus skal dø fire ganger hver kveld

Til høsten skal hun knivstikkes, brennes opp, få fingrene kuttet av - og tas av vinden. Søndag kan Marie Blokhus (30) få sin første skuespillerpris.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over seks år gammel

Heddaprisen - hjemmesideOm Heddaprisen på Wikipedia

Marie Blokhus er et friskt stjerneskudd i norsk teater- og film-liv. Hun strutter av energi og tilstedeværelse i stykker som «Blackbird» og «Over open avgrunn» og i filmen «Jag etter vind».

Til høsten er hun klar i den beksvarte musikalkomedien «Shockheaded Peter», og i NRKs situasjonskomedie «Side om side». Mange har store forventninger til jenta fra Tverlandet utenfor Bodø.

Store ambisjoner

- Det er mulig andre har forventinger, men de aller største forventningene har jeg selv, sier Blokhus.

- Jeg har store ambisjoner, og har jobbet mye den siste tiden. Jeg har et stort overskudd når jeg brenner for noe. Men det viktigste er hvilke prosjekter jeg sier ja til. Det betyr ikke så mye om det innebærer en rolle i amerikansk film eller i et Vesaas stykke på Scene 3. Jeg ivrer sterkt for de prosjektene jeg er med i. Det er min bensin, sier Blokhus - som i tillegg til å være skuespiller også lager musikk, blant annet til stykkene «Vinterlangt» og «Sjuk ungdom».

EKTEPAR: Frank Kjosås og Marie Blokhus. Han fikk nylig Gullruten-pris for sin innsats som Fred i «Halvbroren». Søndag kan Marie få teatrenes Hedda-pris. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Blokhus er gift med , også han ansatt på Det Norske Teatret.

Rastløs energi

Skuespilleren er født og oppvokst på Tverlandet, et tettsted to mil utenfor Bodø. Foreldrene tok henne ofte med på teaterforestillinger, og moren spilte litt amatørteater. Som 13-åring spile hun selv en rolle i et svært alvorlig stykke om psykiatri. Da valgte ungjenta bort planene om musikklinje. Veien gikk til dramalinje og hybelliv i Mo i Rana.

- Første gang jeg spilte teater selv ble jeg fascinert av møtet med publikum, hvilke kommunikasjonsmuligheter teater har. Som elev i Mo i Rana kom jeg raskt i kontakt med Nordland Teater, og ble engasjert som skuespiller der da jeg var 18 år. Det ble en enorm lærerik tid for meg, og ga meg en fin start før Teaterhøgskolen, fortsetter Blokhus.

- Du har så mye rastløs energi på scenen. Hvor får du den fra?

- Under prøvetiden lagrer jeg informasjon i hjernen, samler alt det tekniske. Når vi starter å spille for publikum kobler jeg ut hjernen. Da lar jeg kroppen lede meg, den er mye smartere enn hjernen. Da gjelder det å kjøre i vei, spille ping pong med medspillerne og deres impulser, forklarer Blokhus.

NRK-komedie og musikal

Høsten står i komediens tegn for Blokhus. Med kollega Vidar Magnussen utgjør hun ett av parene i NRKs sitcom «Side om Side». Jon Almaas, Pernille Sørensen, Tore Sagen, Charlotte Frogner er medspillere. Magnussen er også Blokhus' medspiller i «Shockheaded Peter», musikalen som ble utsatt høsten 2011 fordi teatret mente en fortelling om barn som stadig ble myrdet ble for sterk kost akkurat den høsten.

- Stykket er fullt av beksvart humor; en fortelling om hvordan det går med barn som ikke gjør som foreldrene sier. Jeg dør fire ganger; jeg brenner opp, jeg blir tatt av vinden, jeg får fingrene kuttet av, og jeg blir knivstukket i magen. Det tar helt av og jeg tror det kan bli fryktelig moro.

- Hva gjør du når du skal slappe av?

- Jeg er ikke god på å slappe av. Men min meditasjon er å lage mat. Det er veldig konkret og sanselig. Så har vi et skrangleorkester, Tobias Santelmann, Gaute Tønder og jeg. Vi kaller oss «The Young Suffering Ensembla» og synger og spiller om tapt kjærlighet og lidelse - på nynorsk. Til høsten skal vi ha konsert, røper Marie Blokhus.

SE ALLE DE NOMINERTE TIL HEDDAPRISEN

Søndag ettermiddag deles årets Hedda-priser ut. Blokhus er nominert for sin rolle i «Blackbird», et sterkt stykke om sex og lidenskap mellom en voksen mann og en 12 år gammel jente og som jentungen i den lekne forestillingen «Over open avgrunn», basert på to noveller av Tarjei Vesaas.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder