Dette har kostet 350 millioner kroner

EIDSVOLL (VG) Til tross for en stor overraskelse underveis, som kunne gitt bråstopp for hele Eidsvoll-restaureringen, er det nygamle museet nå fiks ferdig.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over seks år gammel

Forside - Eidsvoll 1814Grunnlovsjubileet 2014 - stortinget.noStatsbygg/Eidsvollwww.grunnlovsvegen.no - Hosted by JKSOLUTION

- Eidsvollsbygningen skal være et nasjonalt 1814-fyrtårn, og vi har klart å skape troverdige rammer. Bygget har aldri vært så nær 1814 som det er nå, forteller en tydelig stolt museumsdirektør, Erik Jondell, når han for første gang viser fram nyrestaureringen for pressen onsdag.

- Kom her! Dette har dere aldri sett før. Og dette har dere i hvert fall aldri sett før, sier museumsdirektøren entusiastisk og geleider pressen fra rom til rom.

BILDESPESIAL: Se det «nye» museet

Stortinget har bevilget 384 millioner til nyrestaureringen, men budsjettet ser ut til å lande på 350 millioner kroner. Ifølge Statsbygg er restaureringsarbeidet det mest omfattende av sitt slag i Norden i dag.

- Vi har holdt oss godt under kostnadsrammen og er også ferdig før tiden. Det har vært et drømmeprosjekt, forteller Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg.

Det har vært et møysommelig arbeid. Blant annet har kjelleretasjen blitt fullstendig rekonstruert, vinduene har vært tatt ned og satt opp igjen, innvendige trapper har blitt gjenskapt og mange rom har fått nye farger og tapeter. Hele bygningen har blitt malt og pusset på, og grunnmuren har fått sandsteinsimitasjon.

Store råteskader har blitt utbedret, men mest mulig av originalmaterialet er bevart.

Arkeologisk funn

Restaureringen kunne ha gått på en skikkelig smell tidsplanmessig da Statsbygg helt uventet oppdaget gulv fra tre kjellerrom helt tilbake til 1600-tallet. Funnet stammer altså fra forgjengeren til Eidsvollsbygningen.

- Dette kunne ha forsinket oss veldig, dersom man hadde bestemt å se nærmere på dette funnet. Men Riksantikvaren og vi var så effektive at vi klarte å holde skjema, opplyser Aschim.

GLASSGANGER: Publikum kan se det arkeologiske funnet på nært hold ved å spasere oppå glass i kjelleren. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG


Det gamle gulvet blir nå vist fram for publikum for aller første gang - og man kan gå på glassganger over det arkeologiske funnet.

Dyrest

Kjelleren har vært det dyreste og mest krevende å restaurere i bygget, som har over 600 kvadratmeter i hver av de tre etasjene. Men det er nok Rikssalen - husets hjerte - som er det rommet som får størst oppmerksomhet. Her samlet de 112 eidsvollsmennene seg våren 1814 og skrev Norges grunnlov.

Her har vegger, benker, vinduer og dekor blitt restaurert for å ligne enda mer på 1814 - og et stort antall malerier er hengt opp - blant dem flere av de originale.

Bakgrunn: Nakne Venus får henge

Museet startet forberedelsen allerede i 2005. Året etter besluttet Kulturdepartementet å gi sin støtte. Siden 2011 har Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet jobbet intenst med restaureringen i samarbeid med Eidsvoll 1814 og Riksantikvaren.

STOLT: Museumsdirektør Erik Jondell. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

SE STOR BILDESPESIAL

I 1822 gikk forretningsmannen Carsten Anker konkurs og måtte gå fra Eidsvoll Verk. Musaeumsdirektøren forklarer at vi kan takke konkursen for at vi i dag kan gjenskape Eidsvoll 1814 så identisk som mulig.

- På grunn av auksjonen som fulgte, ble alt i sammenheng med bygget registrert og notert ned. Derfor vet vi hvordan det så ut ned til detaljplan, sier Jondell.

Den offisielle åpningen skjer førstkommende søndag, mens dørene åpner for publikum tirsdag 18. februar.

Hvordan feirer du/dere grunnlovsjubileet? Del dine historier og bilder her

FLERE NYHETER OM GRUNNLOVSJUBILEET HER

Les også

 1. Hun ble for sterk kost for eidsvollsmennene

  Nakne Venus var for drøy da eidsvollsmennene samlet seg i 1814. Når den ny-gamle Rikssalen nå åpner dørene, får alle se…
 2. Vinni skrev grunnlovslåt - les teksten her

  EIDSVOLL (VG) Stine Dahl-Johansen (13) og Davin Meidel Olsen (13) er to av ungdommene man møter i 1814-filmen, hvor…
 3. Film: Den gode propaganda

  Hvordan skal vi bevare det beste ved det norske samfunnet - og hvordan ønsker vi det skal utvikle seg?
 4. Danskene er mest fornøyde med seg selv

  Hver tredje danske mener verden ville vært bedre om folk i andre land var som dem.
 5. Bokanmeldelse: Arild Stubhaug: «Jacob Aall i sin tid»

  Imponerende og inngående om jernverkseieren som støpte fundamentet for den unge nasjonen Norge i årene etter 1814.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Eidsvollsbygningen før og nå: Se forskjellen

 2. Her overrekkes Eidsvoll-nøkkelen

 3. Hun ble for sterk kost for eidsvollsmennene

 4. Denne videoen ville Eidsvoll 1814-museet sensurere

 5. Den ekstreme oppussingen på Eidsvoll

Fra andre aviser

 1. - Eidsvollsbygningen er blitt en enestående tidsmaskin

  Aftenposten
 2. Pusset opp for 384 millioner kroner

  Bergens Tidende
 3. Pusset opp for 384 millioner kroner

  Aftenposten
 4. Pusset opp for 384 millioner kroner

  Fædrelandsvennen
 5. «På Eidsvoll ligger en glemt tronsal»

  Aftenposten
 6. Supersøttendemai for Grunnloven!

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder