ELSKER LONDON: Ari Behn flyttet til Storbritannia i fjor sammen med familien. Han vil helst bli værende i storbyen for alltid. Foto: Kyrre Lien/VG

Ari utsetter boken - vil ikke hjem igjen

Ari Behn om: ** Alkoholen ** Terapien ** Kritikken mot barnas navn

Får Ari Behn det som han vil, returnerer han aldri til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg kommer aldri hjem, sier Ari Behn i et intervju med bladet Massiv.

Han har bodd i London siden i fjor høst sammen med prinsesse Märtha Louise og de tre barna, Maud Angelica (9), Leah Isadora (7) og Emma Tallulah (4).

Han er blitt «Stemmen fra London» i sin egen VG Helg-spalte, hvor han også presenterer en kunstnerisk side han så langt har holdt for seg selv: Tegninger.

Planen var å bli i London i to år. «Så får vi se», sa Ari Behn til VG Helg i november i fjor.

Nå kan det høres ut som Ari har et betydelig lengre perspektiv på oppholdet i London.

Ari understreker imidlertid tidligere i intervjuet at det ikke bare er opp til ham hvor lenge London-oppholdet til familien blir.

Snudd hver sten

På spørsmålet om spekulasjonen om familien har flyttet for godt, svarer han:

- Vi har sagt to år til barna, i første omgang. Da tar vi det opp til evaluering i familierådet om vi flytter hjem til Lommedalen. Det er ikke bare meg selv jeg skal ta hensyn til, sier Behn til Massiv.

Til VG Helg sa han i fjor høst:

- Jeg følte jeg hadde snudd hver sten i Norge. Jeg kjente at jeg trengte ny ... hva skal jeg kalle det? Nytt liv!

Han beskriver overfor bladet Massiv London-oppholdet som helt avgjørende for ham:

Romanen «Skyt meg, elsk meg» skulle kommet i fjor høst, men er utsatt på ubestemt tid.

Behn har vært opptatt med å flytte familien til nytt land. Derfor må boken vente, forteller han.

Men han skriver teater. Han har blant annet bidratt med tekst til

Stein Winges «Bibelen» på Det Norske Teatret

. Og han drømmer om å lage stykker som blir satt opp i det britiske teateret.

Lettere til sinns

- London er veldig frigjørende. Å være her åpner opp. Jeg er på et vis grenseløs, sa han til VG Helg om Londons forløsende virkning på ham.

Behn forteller i intervjuet med Massiv at byen også har bidratt til å gjøre ham lettere til sinns. Og at han har utforsket terapi-hjelp og at han noen ganger tyr til alkohol:

- Jeg har forsøkt både samtaleterapi og andre former for alternativ behandling. Det avgjørende er å gjenkjenne disse mønstrene som gjentar seg og gjennomskue hvorfor de gjør meg ulykkelig eller nedfor. Det oppleves som om jeg er blitt langt flinkere med årene til å mestre dette, takk og lov.

Ari Behn sier også i intervjuet med Massiv at han endrer personlighet hvis han drikker for mye og at han ikke drikker med barn til stede.

Navnevalget

- Jeg drikker alkohol i perioder. Det betyr at jeg har lange opphold hvor jeg er totalt avholdende. Generelt drikker jeg aldri når det er barn i huset. Det er en hovedregel her i huset. Jeg er født med 2 i promille og har aldri behøvd å drikke alkohol for å være sosialt trygg og utadvendt. Utfordringen er nemlig at jeg blir både innesluttet og mørk hvis jeg drikker for mye. Da blir jeg akkurat så ufordragelig som mange mistenker meg for å være. Det er ubehagelig både for meg om omgivelsene. Da hjelper det godt med hvite, sunne perioder.

Ari kritiserer også språkprofessor Finn-Erik Vinje for at han gikk ut og kritiserte navnevalget på døtrene hans:

- For oss er navn som Leah Isadora eller Emma Tallulah hverdag og helt naturlig. Skal jeg måtte akseptere å mobbes for hva vi står for og har rett til i et demokrati som det norske, spør Ari retorisk og fortsetter:

- Det kunne ikke falle meg inn å angripe Vinjes foreldre for å ha gitt ham et middelmådig navn som Finn-Erik. Selvsagt var kritikken hans aller mest motivert av et republikansk grunnsyn, hvilket også er helt legitimt. Med da får han si dette og ikke latterliggjøre mine små, uskyldige barn, sier Ari i intervjuet til Massiv.

Til VG i går ønsker Ari Behn å legge til følgende:

- Gammelmannssæd er jo den sureste og minst fruktbare. Vinje har bestandig vært drøy. Han er en ignorant fyr som for lengst har sluttet å være lingvist, men opptrer som agitator. Munnkurv? Han får holde på, jeg bruker ham kun som referanse på dumheten i samfunnet. Mobbing kamuflert som akademisk synsing? Det er Vinjes agenda. Sist kjent for å rakke ned på Fredrikstad-dialekten. Maner alle i Østfold til å sende ham en melding eller flere de neste dagene!

- Mobber ikke

Språkprofessor Finn-Erik Vinje står fast ved sin kritikk av Ari Behn og Märtha Louises navnevalg. Han avviser at han har drevet med mobbing.

- Hvis Ari kaller mitt navn middelmådig, er han selv på samme marked som meg. Jeg kunne jo ha følt meg såret og krenket.

- Gjør du det?

- Nei, jeg er ikke overvettes begeistret for dobbeltnavn. Når det gjelder Ari og Märthas barn mener jeg at deres foreldre har brutt med gode norske tradisjoner.

Han mener at tilhørigheten til kongehuset stiller visse krav.

- Vi hadde Haakon, Olav og Harald. Ragnhild og Astrid. Det er ikke navn tatt ut av luften. Dette er gjengse navn i vår nasjonale tradisjon. Så kommer engleprinsessen og bryter denne tradisjonen fordi hun er så svermerisk i sin holdning til alternative strømninger. Emma Tallulah er så vidt jeg vet tolket ut fra en indiansk språktradisjon.

- Hva er så galt med å finne originale navn?

- Det går ikke an å bo i Lommedalen og hete noe så aparte som Tallulah. Og hun kommer til å måtte forklare 150000 ganger i sitt liv at hun har en stum h til slutt, jevnfør Leah, noe som ellers ikke finnes i norsk skriftspråk. Et navn er man bundet til hele livet. Et navn bør gi arbeidsro, ikke være noe man skal være skyteskive for hele livet, sier Finn-Erik Vinje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder