Sophie Krüger (17) avslører tøff ungdomskultur

Datteren til musikerparet Krüger og Dagsland satser på rap

BERGEN (VG) Hun er datter av Karoline Krüger og Sigvart Dagsland, men kunne ikke spille et eneste instrument. Så begynte Sophie Krüger (17) å rappe.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

TØFT OG NÅDELØST: - Jeg har selv opplevd hvor fort festrykter kan gå, sier 17-årige Sophie Krüger, som skriver alle sine tekster selv. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Den unge bergensartisten har på få uker klart å bite godt fra seg på norske strømmelister – etter at hun ga ut raplåten «Pappas bank». Låten har et hardt, aggressivt lydbilde og en selvkritisk tekst blir hakket fram:

– Jeg ville si noe om hva jeg opplever, om rykteflom i skolemiljø, om hvordan jenter blir gjort til objekter. Jeg opplevde selv hvor fort festrykter gikk rundt, sier hun.

Les også: Rapstjerne saksøkes for milliard

Tøft miljø

Sangene handler blant annet om rykter, baksnakking og stempling – om hvor tøft det kan være bak fasaden.

Og her er mamma og pappa: Juleplate fra Karoline Krüger og Sigvart Dagsland i 2013

– Jenter som blir stemplet som hore eller tøs, bare de har hatt sex en gang, mens gutter kan være rundbrennere og fortsatt være playere – ha status. Og jeg reagerer på hvordan gutter rangerer jenter etter sex. Hvis en guttegjeng får rangert en jente som en 3-er, så sprer ryktet seg. Og det er vondt når dette når jenta, sier Sophie.

Frustrert

Hun forteller at hun en gang forsøkte å lære piano, men ga opp, selv om det alltid har stått flygel i stuen hjemme. Gitar ble også forsøkt, men det ble ikke gitar heller. Og trommer med samme resultat. Men hiphopdans ble det. Og skolerevyer.

Les også: Bergens-rapper rømte fra politiet

Så hvorfor havner hun i VG? Kan det ha noe med at mamma heter Karoline Krüger og pappa heter Sigvart Dagsland? Vel.

Hun sier:

– Jeg var vel nesten litt frustrert over at jeg med de foreldrene ikke kan spille noe instrument skikkelig. Stemmen min holder til et visst punkt.

FREKKE TEKSTER: - Mine tekster er kritiske mot deler av måten vi er mot hverandre, men også selvkritiske, sier Sophie Krüger (17) Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Sophie Krüger Dagsland, som er hennes fulle navn, har produsert lyd med pc og synth i årevis, men det var først i februar i år at hun begynte å rappe.

– Jeg trengte et nytt prosjekt, en utfordring. Jeg følte at jeg hadde et budskap. Og jeg føler vel samtidig en bonus i at rapformen ikke er i samme sjanger som mamma og pappa er i.

Karoline Krüger opplyser til VG at Sophie trives musikalsk aller best på egenhånd, og at hun derfor ikke vil kommentere saken.

17-åringen går i andre klasse på Amalie Skram videregående, midt i Bergen sentrum. Skolen er kjent for å være fylt opp med bergenshalvøyens mest skoleflinke – og med stort overskudd av jenter.

Rebelsk

Om hun er skoleflink?

– Jeg var det, hadde bra snitt. Men første året falt snittet med et helt poeng. Nå er det litt opp igjen. Nå er jeg bare god på det jeg vil være god på.

Og det var dette året hun begynte å skrive rappetekster:

– Jeg følte at jeg var rebelsk, ville skrive om det jeg selv så, opplevde og observerte, om fasadene, om rykteflommen. Tekstene ble også selvkritiske – for eksempel om hvordan jeg tøffet meg der, liksom. Snakket om hva som skjedde på fester, hvem som hooket med hvem.

– Hooket?

– Ja, rotet med. Det er så fint å være ung, helt til det ikke går så fint lenger, men du skjuler det, og så plutselig kan det ikke skjules. Hvis du blir sett på som svak, er du knips ute. Jeg skriver for folk på min alder, men også eldre, og kanskje litt for de yngre, så de kan være forberedt. Tror mange kjenner seg igjen.

Får støtte hjemme

Så hva sier mamma og pappa om de nokså direkte tekstene hennes?

– De støtter meg veldig. De prøver å forstå hvordan ting fungerer. Det er ikke akkurat varselflagg om at de behøver å være urolig for meg. Og nå kommer de til meg med enkelte ting som jeg kan produsere for dem, ler hun.

– Hva med fremtiden? Er det noe ved dette som sier at det er dette jeg vil bli for alltid? Artist?

– Ja! Nå skal jeg ha første opptreden med dette på fredag. Ja, jeg vil bli artist, sier 17-åringen.

FÅR STØTTE HJEMME: Sophies etablerte artist-foreldre er ikke opprørt over de noe direkte tekstene datteren framfører. De prøver å forstå, sier hun. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder