Sverre Kjelsberg døde brått

Artisten Sverre Kjelsberg (69) ble i helgen funnet død i sitt hjem i Tromsø.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det skjedde brått og har kommet som et sjokk på oss alle. Vi er i dyp sorg, sier søsteren Elisabeth Kjelsberg på vegne av familien til NRK.

Familien begynte å ane uråd da Sverre Kjelsberg ikke møtte opp til et familieselskap og da de ikke fikk kontakt med ham lørdag morgen. Kjelsberg har vært kreftsyk tidligere, men ble erklært frisk av legene i fjor. Dødsårsaken er ennå ikke kjent.

Sverre Kjelsberg var mest kjent som bassist og vokalist i gruppen The Pussycats, og for sin deltakelse sammen med Mattis Hætta i Eurovision Song Contest i 1980 med låten «Samiid Ædnan».

Kjelsberg har også jobbet som skuespiller, visesanger og teaterkomponist, og skrev melodien til «Ellinors vise». Han var i mange år tilknyttet Hålogaland Teater.

Albrigtsen om Kjelsberg: – En veldig flott type

Svært politisk

«Sámiid Ædnan» slo ned som en bombe i Grand Prix 1980. Sangen handlet om det norske urfolkets rettigheter, og viste blant annet til protestene mot utbygging av Altavassdraget.

Joiken vakte oppsikt både innenlands og utenlands, og sangen kom på tredje sisteplass (16. plass av 19) i den internasjonale sangkonkurransen.

– Det var en svært politisk sang. Sverre Kjelsberg sa selv at uansett hva som skjedde i den internasjonale finalen, så hadde de vunnet, sier Grand Prix-ekspert Jostein Pedersen til VG.

– Han fikk hele pressekonferansen til å joike med i forbindelse med den europeiske finalen, og gjorde dem oppmerksom på samefolket. Han var veldig bevisst på hva de gjorde, legger han til.

Varmet opp for Rolling Stones

The Pussycats, som først het The Arctics, ble dannet i 1964 og besto av vokalist og bassist Sverre Kjelsberg, gitarist og låtskriver Trond Graff, trommeslager Friedel Brandt, gitarist Ottar Aasegg og organist Ingemar Stjerndahl.

De var aktive på 60-tallet, og rakk bare å gi ut to album, før popeventyret var over i løpet av et par år. Aller mest kjent i ettertid er kanskje låten «Just A Little Teardrop».

Tromsø-kvintetten skrev seg inn i norsk rockhistorie 24. juni 1965, da de varmet opp i Sjølysthallen i Oslo for ingen ringere enn Rolling Stones.

I 2012 ble «The Pussycats» innlemmet i Rockheims Hall of fame for norsk musikk.

– Det er en stor glede og ære å få komme med på Rockheim. Det er veldig mange gode artister i Norge og det er veldig show at vi fortsatt er husket, sa Kjelsberg til NRK den gang.

Sverre Kjelsberg ville ha fylt 70 år i oktober. Han etterlater seg tre voksne barn.

Les også: De første norske rockeheltene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder