Se de nye bildene av kongefamilien

RAMPELYS

Kong Harald og dronning Sonja feirer 25 år på tronen denne helgen og deler nye bilder med folket.

Publisert: Oppdatert: 03.03.16 21:51

Eksterne lenker

Bildene av kongen, dronningen, kronprinsen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra ble tatt i august i fjor, men vises først nå frem for offentligheten i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum. Se bildekarusellen øverst i artikkelen.

25-årsjubileum: Se tilbake på de store øyeblikkene

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland skryter av de nye bildene.

– Jeg synes det er både vakre og verdige bilder av de fem som i dag utgjør det norske kongehuset – kongeparet, kronprinsparet og arveprinsesse Ingrid Alexandra. I forskjellige konstellasjoner. Hyggelig med bilde av tre generasjoner, og gallabildet av far og sønn sammen er kanskje det beste vi har av dem sammen slik, sier Totland til VG.

– Slike offisielle bilder blir også viktige tidsbilder. Og nå går de inn i historiebøkene som bilder tatt i anledning kongeparets regjeringsjubileum etter 25 år, legger han til.

Gjenbruk

Totland forklarer også kongefamiliens antrekk på bildene:

– På gallabildene bærer både konge og kronprins Hærens gallauniform av generals grad og med sine norske ordener og dekorasjoner. Dronning Sonja bærer en mintgrønn gallakjole hun fikk sydd i 2006 og sitt store og imponerende smaragdgarnityr fra Napoleonstidens Frankrike. Også kronprinsesse Mette-Marit er i gjenbruk – i en hvit aftenkjole fra Pucci og de utsøkte ametystsmykkene svigermor Sonja har forært henne.

Fotografen

Det er fotograf Jørgen Gomnæs 33) som har tatt de nye bildene. Gomnæs er en internasjonalt anerkjent fotograf med base i Oslo og Paris. Han har tatt bilder for store publikasjoner som New York Times, Harper’s Bazaar og Elle og har utstillinger flere steder i verden.

Nysgjerrig? Her er VG-fotografenes beste blinkskudd av de kongelige

Har DU møtt de kongelige? Send oss bilder her

I likhet med i 2012, da en rørt konge og dronning ble hedret med festforestilling på Operataket i anledning sine 75-årsdager, skal kongeparet hylles søndag kveld. Regjeringens gave er barneskirenn og festforestilling i Universitets aula.

Oppvarmingen er i full gang. Marius Borg Høiby (19) var helt konge da han testet skiløypene i kong Haralds hage fredag formiddag, mens statsminister Erna Solberg kjørte løypemaskinen.

Men været er så som så: Nå kommer kong Vinter til Kong Harald

Tradisjon

Kongehuset skriver på sine nettsider at tradisjonen med kongelige portretter strekker seg tilbake til kong Haakon og dronning Maud i 1905:

«På den tiden var bildene Kongehusets ansikt utad og ble blant annet benyttet på frimerker og mynter. Siden den gang er det blitt tatt offisielle bilder med ujevne mellomrom og ved store anledninger. De offisielle gallabildene av kongeparet henger blant annet ved Norges ambassader og andre offentlige kontorer.»

Totland kommenterer:

– Kongefamilien tar slike bilder med ujevne mellomrom, gjerne i forbindelse med store åremålsdager. Offisielle gallaportretter av kongeparet henger i Norges ambassaderover hele verden og brukes gjerne som gaver ved statsbesøk og andre offisielle besøk.

Flere underholdningsnyheter på Rampelys

Her kan du lese mer om