Den franske filmskaperen Roman Polanski har planer om å returnere til USA etter å ha vært på rømmen i over 40 år. Foto: AFP / VALERY HACHE

Roman Polanski søker seg til USA 40 år etter voldtektssak

Den verdensberømte regissøren rømte før han rakk å bli dømt, nå vil han returnere til USA.

  • Malene Emilie Rustad

Artikkelen er over tre år gammel

Roman Polanski (83) har søkt om å få komme tilbake til USA uten å måtte sone ytterligere straff.

I et brev datert 6. februar ber Polanskis advokat Harland Braun om å avslutte saken, skriver Variety.

Regissøren bak klassikere som «Pianisten», «Tess», «Rosemarys Baby» og «Chinatown» bor nå i Paris.

Hvem er Polanski? Se dokumentaren om hans dramatiske liv. (Krever VG+)

I 1977 ble han etterforsket for fem saker, blant dem en voldtekt av 13 år gamle Samantha Geimer under et besøk hjemme hos Jack Nicholsen i Los Angeles.

Polanski avviste voldtekstanklagene, men ble dømt for misbruk etter å ha innrømmet å ha hatt sex med henne. Han tilbrakte 42 dager i et fengsel mens saken ble undersøkt. Så ble han løslatt, og før dommen falt flyktet han fra USA. Siden har han vært ettersøkt av amerikanske myndigheter.

Los Angeles' påtalemyndighet har forsøkt å utlevere Polanski flere ganger de siste årene uten å lyktes. I 2009 ble han pågrepet og arrestert i Sveits da han skulle delta på en filmfestival i Zürich.

Les også: Polanski saksøkte aviser.

Senere ble han satt i husarrest i eget hjem. Sveits avviste til slutt forespørselen om utlevering. Los Angeles' statsadvokat og domstolene har vært uvillige til å avgjøre saken med mindre Polanski først returnerer til USA.

I 2014 ble Polanski pågrepet og avhørt av påtalemyndigheten i Polen. Amerikanske myndigheter kontaktet påtalemyndigheten i Polen og ba dem om å arrestere regissøren etter at Polanski deltok på åpningen av et jødisk museum i hovedstaden Warszawa. Han slapp unna etter ha gitt sin adresse og et løfte om å overholde alle forespørsler fra påtalemyndigheten.

Husker du? Takker for støtten etter arrestasjonen.

Fordi amerikanske myndigheter ikke har utstedt en utleveringsbegjæring, har Polanski vært en fri borger med frihet til å reise.

Da 13-årige Geiner, som Polanski hadde sex med, har tidligere uttalt at hun ikke tror han er en trussel for samfunnet, og at han burde slippe fengsel. Hun inngikk for 18 år siden et privat forlik med Polanski

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder