REISER SAMMEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har ofte offisielle utenlandsplikter hver for seg. Men de reiser sammen til Indonesia mot sluttet av året. Her avbildet på Slottet før jul i fjor. Foto: TERJE BRINGEDAL

REISER SAMMEN: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har ofte offisielle utenlandsplikter hver for seg. Men de reiser sammen til Indonesia mot sluttet av året. Her avbildet på Slottet før jul i fjor. Foto: TERJE BRINGEDAL

Haakon og Mette-Marit til Indonesia

Slik er høstprogrammet for de kongelige

Kronprinsparet planlegger offisielt besøk til Indonesia i november.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Forsiden

Kongehuset har på sine nettsider i dag kunngjort hele det offisielle programmet for resten av september. Det står ikke noe der om Indonesia-besøket i november, men på Innovasjon Norge sine nettsider meldes det om den kongelige utflukten.

Innovasjon Norge skriver at de arrangerer en næringslivsdelegasjon i Indonesia 26.-28. november «i anledning DD.KK.HH. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit sitt planlagte offisielle besøk».

Når VG Nett ringer Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Slottet, kjenner hun ikke til at Innovasjon Norge allerede har kunngjort besøket.

- Men det stemmer at det planlegges for et besøk 26.-28. november, sier Hagen.

Totland: - Det viktigste

Kongehusekspert Kjell Arne Totland har fulgt kronprinsparet på en rekke slike besøk i årenes løp, på flere kontinenter.

- Slike offisielle besøk i utlandet er noe av det viktigste kronprinsparet gjør på bortebane. Det er ikke tale om et statsbesøk; de er det bare regenten, dvs Kongen som foretar.
Dette er et offisielt besøk, der Haakon og Mette-Marit er med som «døråpnere» for en stor næringslivsdelegasjon og norske kulturarbeidere - i regi av UD og Innovasjon Norge, forteller Totland til VG Nett.

KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland har opp gjennom årene fulgt kronprinsparet på en rekke reiser. Her under et stort norsk arrangement hos Norges ambassadør i New Dehli under et offisielt besøk i India for en tid tilbake. Foto: JULIAN PARKER

- Kronprinsparet gjør så avgjort en svært god jobb som «døråpnere» for Norge. Vanligvis følges de av handels- og næringsministeren. Noen ganger også andre statsråder, litt avhengig av besøkets karakter. Med kongelig deltagelse får et slikt besøk alltid større oppslutning lokalt - og ikke minst langt mer oppmerksomhet i mediene.

Offisielt preg

Totland forklarer at selv om det ikke er et statsbesøk, har første dagen under slike besøk ofte et svært offisielt preg, med besøk hos statsoverhodet, kransenedleggelser og inspeksjon av æresgarde.

- Ellers er det gjerne flere næringslivsseminarer, arbeidslunsjer og besøk hos norske bedrifter. Noen ganger også norske kulturmønstringer, som utstillinger av kunst og arkitektur eller konserter med norske artister og musikere. Og vanligvis avsluttes det hele med et stort norsk arrangement i regi av Innovasjon Norge - med norsk mat og norsk underholdning, opplyser han.

- Hjertesaker

- De siste årene har Haakon og Mette-Marit etter eget ønske også gjerne fått med noen programposter relatert til sine hjertesaker - kampen for verdighet og mot fattigdom og hiv/aids. Slik blir det mest sannsynlig også i Indonesia i november. Det endelige programmet foreligger nok ikke ennå, men det blir helt sikkert et spennende besøk i et eksotisk og fargerikt land, tror Totland.

Måtte avlyse

Kronprins Haakon skulle besøkt Indonesia i 2010 i rollen som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP. Den gangen måtte reisen avlyses på grunn av vulkanutbrudd.

Det blir utenlandsbesøk også i slutten av september for både kronprinsessen og kronprinsen, om enn for hver for seg. Mette-Marit deltar på Clinton Global Initiative Annual Meeting i New York 23. - 25. september, mens Haakon skal kaste glans over vindmølleparken Sheringham Shoal utenfor østkysten av England 26. september.

- I hennes ånd

- Kronprinsessen gleder seg nok litt spesielt til besøket i New York senere i denne måneden. Det blir trolig et besøk helt i hennes ånd - en interessant kombinasjon av miljø og mote - og kamp mot HIV/AIDS. Mette-Marit har rukket å få en masse mektige og innflytelsesrike venner «over there», forteller Totland og legger til:

- Blant annet blir det et hyggelig gjensyn med tidligere president Bill Clinton. Jeg fulgte selv kronprinsessen da de to møttes under en AIDS-kongress i Wien for to år siden - og det var helt tydelig at de to hadde god kjemi og mye å snakke om.

Märtha må hjem

FERSK FLYTTING: Prinsesse Märtha Louise avbildet i London i forrige uke. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Siste halvdel av september er fylt opp med mange offisielle plikter for hele kongefamilien, viser oversikten på Kongehusets nettsider .

Prinsesse Märtha, som nylig flyttet til London med familien, må belage seg på tur til hjemlandet allerede 20. september. Da er det årsmøte og flere andre arrangementer i regi av årsmøtet i Prinsesse Märtha Louises Fond, som i år feirer 40 år.

I morgen, tirsdag, åpner Mette-Marit konferansen «Farlig Avfall» i Tønsberg, mens Haakon mottar Sør-Koreas president Lee Myung-bak i audiens.

Førstkommmende fredag skal kronprinsessen Kronprinsessen stå gudmor for forsyningsskipet Viking Princess ved Bergen havn. Senere samme dag åpner hun Oslo Bokfestival.

SE RESTEN AV PROGRAMMET FOR DE KONGELIGE HER

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder