STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja ble tatt imot av Kinas president Xi Jinping og førstedamen Peng Liyuan under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing tirsdag. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Xi Jinping gratulerte kongeparet med gullbryllupet

Kinas president Xi Jinping benyttet anledningen til å gratulere kongeparet med gullbryllupet da han tok imot dem i Folkets store hall i Beijing tirsdag.

  • NTB

– Dette året er gullbryllupet til Deres majesteter. I Kina tror vi at et elskende par som holder hender livet ut, lever lenge. La meg benytte anledningen til å sende mine oppriktige gratulasjoner og ønske dere god helse og suksess, sa Xi til kongeparet.

I forkant av møtet ble kongen tatt imot med brask og bram utenfor kongressbygningen. Æresgarden i Folkets frigjøringshær sto parat med sine geværer og bajonetter, og det ble fyrt av 21 salutter fra kanoner ute på Den himmelske freds plass.

Fikk du med deg? Slik feiret de gullbryllupsdagen 29. august

Inne i bygningen fikk pressen bare være til stede i starten av samtalene mellom kineserne og den norske delegasjonen, bestående av blant annet utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Torbjørn Røe Isaksen (H). Dermed var det først og fremst høflighetsfraser som ble utvekslet foran pressefolkene.

les også

Hertuginne Meghan er gravid

– Vi har tettere folk-til-folk bånd. Jeg er overbevist om at kongeparets besøk denne gangen vil fornye det tradisjonelle vennskapet mellom våre land, sa Xi.

Kongen takket for invitasjonen, som han pekte på at kom på hans egen bursdag, 21. februar.

– Finnes det noen bedre bursdagspresang enn å være her i dag, sa han.

Oppdatert? Kongen er ikke lenger hellig

Det har vært knyttet spenning til om utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ta opp menneskerettighetsspørsmålet med den kinesiske presidenten. Hun har sagt at hun ikke ønsker å forskuttere hva som vil bli sagt på møtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder