VANT: Trine Beheim Andresen (15) stakk av med seieren i «Miss Teen Norge». - En drøm har gått i oppfyllelse, sier hun. Foto: Privat

Avviser at missekonkurranser skaper slankepress blant unge

(VG Nett) Missegeneral Geir Hamnes tror ikke missekonkurranser for tenåringer er med på å skape usunne kroppsidealer, men personlig ville han ha hatt 18-årsgrense for deltakerne.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I helgen gikk 15 år gamle Trine Beheim Andresen til topps i «Miss Teen Norge».

Les også:- En drøm gikk i oppfyllelse

I kjølvannet av missekonkurransen hevdet kostholdsekspert Runi Børresen at slike konkurranser kan føre til usunne kroppsidealer blant unge jenter.

Børresen tror blant annet missekonkurranser for unge kan føre til slankepress.

- Dette er veldig uheldig. Jentene kan begynne å klusse med kroppene sine uten at de vet hvordan de kommer til å bli når de er ferdig utviklet. De kan slutte å spise, hoppe over måltider, begynne på rare dietter eller utvikle sykelige vektreduseringsteknikker, sa hun til VG Nett søndag.

Ingen tillit

OPPGITT: Geir Hamnes er uenig med kostholdsekspert Runi Børresen. Foto: VG

- Jeg synes det er et gufs fra fortiden, sier missegeneral Geir Hamnes til VG Nett.

Diskutér:«Er det riktig med missekonkurranser for tenåringer?»Si din mening!

- Hvis man mener at en slik konkurranse kan være skadelig for unge jenter, har man ikke mye tillit til dagens ungdom. De har evnen til å gjøre valg upåvirket av en missekonkurranse, mener Hamnes, som har vært ansvarlig arrangør for Frøken Norge-konkurransene i en årrekke.

Hamnes sier han personlig ikke er tilhenger av å ha missekonkurranser for ungdommer ned i 15-årsalderen.

- Skyldes andre ting

- Vi har blitt spurt mange ganger om å holde slike kåringer, men holder oss til den grensen (17 år) som er satt av Miss Universe. Egentlig skulle jeg sett at den grensen var på 18 eller 19 år, sier Hamnes.

- Ungdom blir påvirket av ting slik som voksne blir, av artister og ting man ser på film. Popartister blir like mye eksponert, men ungdommer går jo ikke rundt og legger om hele livet sitt for å bli som dem, påpeker Hamnes, som sier han personlig er imot misskonkurranser for unge jenter.

Dersom dette så er tilfelle så skyldes det nok andre ting som vedkommende må søke hjelp for, tror Hamnes.

- Man kan ikke legge skylden på missekonkurransene, mener han.

Uproblematisk

UENIG: Kathrine Sørland tror ikke missekonkurranser er skadelige. Foto: TV3

Tidligere Frøken Norge, Kathrine Sørland (28), var 21 år gammel da hun deltok i Miss World og 23 da hun deltok i Miss Universe.

- Jeg synes ikke slike konkurranser fører til usunne kroppsidealer, sier Sørland til VG Nett, og påpeker at hun snakker av egen erfaring.

- Jeg var 21 år gammel, og da er man litt eldre. Jeg kan ikke se noen problemer eller noe galt i det å delta i en missekonkurranse, men man bør kanskje være litt mer forsiktig, og ha enda mer voksenkontakt rundt og med seg, tror Sørland.

- Det er ekstremt viktig at deltakerne i Miss Teen Norge vet at de faktisk får lov til å være tenåringer, mener hun.

Overdrevet

UENIG: Kirby Ann Basken deltok i Miss Universe i 2007. Foto: AFP

Kirby Ann Basken (24) ble ble kåret til Frøken Norge og representerte Norge i Miss Universe i 2007. Hun mener frykten for at slike missekonkurranser kan være skadelig for unge jenter er overdrevet.

- Missekonkurranser er ikke modellkonkurranser. Du skal ikke være tynn. Du skal ha en fin kropp, personlighet og fantastisk utstråling, sier Basken til VG Nett.

- Personlig må jeg si at konkurranser for jenter ned til 15-årsalderen er litt tidlig. I Frøken Norge-konkurransene har vi en aldersgruppe som er litt eldre enn det, og det er veldig stor forskjell på de jentene som er 16-17 og de som er 18-25, mener Basken.

Les flere nyheter på Rampelys-forsidenFølg Rampelys på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder