«ANONYM» I RAMPELYSET: Per Kristiansen avslørte at han var mannen bak det mye omtalte pseudonymet. Foto: Scanpix.

Derfor ble Per (63) «Anonym»

KAGGE FORLAG, OSLO (VG Nett) Det var ikke Per Kristiansens egen idé å være «Anonym», og mange ble spurt om å gjøre jobben før ham.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Man trodde det kunne være Kjetil Try, Knut Nærum eller kanskje Torgrim Eggen. Få, om noen, trodde at den ukjente tekstforfatteren Per Kristiansen (63) fra Oslo var «Anonym».

Tirsdag avslørte han sin identitet på et pressemøte på Kagge forlag, og forklarte overfor VG Nett hvordan han ble mannen bak et av Norges mest omtalte pseudonymer.

Bakgrunn: Per Kristiansen er «Anonym»

- Jeg fikk en telefon fra Halvor Fosli (daværende redaktør i Kagge), som jeg hadde jobbet med i Prosa. Han knyttet meg til Kagge, og spurte om jeg ville gjøre dette, sier Kristiansen, og fortsetter:

- Jeg har forstått at mange ble spurt før meg, men ikke følte at de kunne greie det, så da ble jeg «Anonym».

Måtte overbevises

Kristiansen har jobbet som tekstforfatter både for reklame og underholdning på TV og radio, først og fremst «Hallo i uken» på NRK radio. Han forteller at prosjektet ble til på grunn av forfattere som irriterte seg over pressens fokus på privatliv.

- Vi var interessert i å prøve om det var annerledes dersom forfatteren er anonym. Men det viste seg at hvem forfatteren var ble mye bredere omtalt enn boken, sier Kristiansen.

Fosli (50), som for tiden jobber som politisk rådgiver i SPs stortingsgruppe, forteller at han hadde kjent Kristiansen i fem år da han ringte og spurte om 63-åringen var klar for oppgaven som «Anonym». De to jobbet sammen med satirespalten i bladet Prosa, sammen med Are Kalvø og Knut Nærum.

RINGTE «ANONYM»: Halvor Fosli. Foto: Privat.

- Da jeg begynte i Kagge i 2006, var det en idé i forlaget om å utvikle en satirisk biografi. Mange var spurt, men ingen hadde bitt på. Derfor ringte jeg til Per, for han hadde ikke skrevet noen bøker, var ikke knyttet til noe forlag, og jeg visste han var flink. Utfordringen var å overbevise ham om at han ville klare det, for han manglet litt selvtillit på den tiden, sier den tidligere redaktøren.

Tror Eggen ble spurt

Han forteller at han personlig ringte et par stykker før han ringte Kristiansen, men at ideen hadde vært i forlaget i noen år.

- Jeg vil gjette på at alle navnene det har blitt spekulert på, som Herman Willis og Torgrim Eggen, har blitt spurt, sier Fosli.

Det var en forutsetning da 63-åringen ble spurt at forfatteren måtte være anonym, ifølge Fosli. Han kommer også med følgende spark til norske kulturjournalister:

- Han hadde bakgrunnen i satirespalten Antiprosa, og derfor gjør jeg narr av kulturjournalister som har gjettet på alle de tre andre i Prosa. Hvis de hadde fulgt redaktørsporet, hadde de kommet dit. Men kulturjournalister drikker bare rødvin og gjetter, sier Fosli.

VGTV: Her avsløres «Anonym»

- Tjent lite

Selv sa Kristiansen på pressekonferansen tirsdag at han ikke har tjent spesielt godt på bøkene, men at han ikke ville gå ut med hvor mye.

Et raskt søk på skattelistene etter Per Kristiansen, 63 år gammel fra Oslo, viser at mannen hadde en inntekt på knappe 200.000 kroner i 2006, samme år som «Kongepudler» kom ut.

I 2007 hadde han 330.000 som registrert inntekt, mens han året etter står oppført med drøye 400.000 kroner.

I 2009, samme år som «Klassekamerater» kom ut, falt inntekten drastisk, til rett over 100.000 kroner.

Bøkene signert «Anonym» har et samlet opplag på 87.000.

Lojale

Kristiansen forteller at rundt 40 personer i hans vennekrets, familie og på forlaget kjente hans identitet. I tillegg kommer alle kildene han har snakket med.

- Jeg har ikke gjort noe spesielt annerledes research enn en vanlig journalist. Jeg har fortalt hvem jeg er til mange, og det er oppsiktsvekkende at så mange har vært lojale, sier han.

I tillegg til å være tekstforfatter, har Kristiansen jobbet som lærer og journalist, hovedsakelig i fagpressen. Han har ikke skrevet bøker tidligere.

Lettet

Han var glad for å være ferdig med hemmelighetskremmeriet da han fortalte pressen om sin identitet tirsdag.

- Det er en lettelse å kunne si det. Det var på tide å få det gjort, sier han til VG Nett, og understreker at det har vært forferdelig moro å følge med på spekulasjonene om forfatteren.

Han tror imidlertid ikke han går en kjendistilværelse i møte.

- Når denne uka er over, er det nok slutt på maset, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder