SOVNET INN: Jon Skolmen var en svært folkekjær artist og programleder. Han ble 78 år. Foto: Jan Petter Lynau

Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel

Den folkekjære skuespilleren og komikeren gjennom over 30 år Jon Skolmen er død. Nå minnes han av kolleger og fans.

Jon Skolmen er kjent fra underholdningsbransjen, fra NRK og som skuespiller. Han sovnet inn torsdag kveld med familien tilstede, opplyser Backstage Management til NTB.

Skolmen ble 78 år gammel. Han er far til Christian og Tine Skolmen, og onkel til Hege Schøyen.

Se Jon Skolmens liv i bilder her.

Minnes av kolleger

Lasse Åberg, som jobbet med Skolmen i flere filmer, omtaler også Skolmen i gode ordelag overfor VG.

– Det kjennes veldig rart at folk dør rundt omkring. Jon og jeg hadde det veldig hyggelig sammen, og har kjent hverandre i nesten 40 år. Jeg kommer til å savne ham, sier han og fortsetter:

– Han var en veldig vennlig hyggelig person.

Den norske underholderen Andreas Diesen har også jobbet med Skolmen ved en rekke anledninger.

Det er en tragedie. Jon var en veldig stor komiker i fjernsynet og klarte å ta spranget over til revy. Privat var han en utrolig morsom og fornøyelig fyr. Man knakk bare sammen når Jon begynte – en ekte gjøgler, sier han til VG.

Hvordan vil du huske Jon Skolmen? Del dine minner her.

Også den norske satirikeren og skribenten Dagfinn Nordbø har gode ord om Skolmen.

– Jon var en høyt elsket komiker. Han fikk både barn og voksne til å le, og da er du en ekte klovn – i ordets rette betydning. Trist at han er borte, sier han til VG.

Yngvar Numme har både jobbet med og vært regissør for Jon Skolmen flere ganger, både i Norge og i Sverige. Det var en sjokkbeskjed som nådde Numme i kveld.

– Han var en gladgutt, en veldig god gutt. Jeg opplevde ham som en veldig, veldig positiv person. Og distré! Hvis vi hadde noen prøver og en flue fløy foran ham, datt han ut av teksten, sier Yngvar Numme. Han legger til:

– Det er veldig, veldig trist. Og rart. Jeg kan ikke si noe mer enn det, sier Numme.

Hylles av kulturministeren

Også Norges kulturminister Trine Skei Grande (V) minnes den avdøde komikeren.

– Jeg er jo så gammel at jeg vokste opp med barneprogrammet Jon med skrivemaskinen. I tillegg preget Selskapsreisen-filmene barndommen og ungdomstiden min. Det var noe av det morsomste vi kunne se på TV sier hun til VG.

Grande takker Skolmen for sin innsats for norsk humor.

– Han er prisbelønnet og utviklet mye nye norsk humor. Også hadde han en lun og koselig personlighet. Han var en slags «onkel for alle».

Prisbelønt

Skolmen har som en av Norges aller kjæreste artister underholdt store og små i over 30 år, og har vært å se på tv, film og revyer i både inn- og utland.

Han var i mange år ansatt i NRK, der han huskes for blant annet barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen». I 1976 vant han sammen med Trond Kirkvaag både Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen i Montreux for «The Norway to broadcasting», et humorprogram om kringkastingshistorien i Norge. Komikeren og skuespilleren har også blant annet medvirket i TV-serien «Jul i Blåfjell».

– Det som var genialt med Jon Skolmen er at han var sentral i oppbyggingen av NRKS underholdningsavdeling, sier Borghild Maaland, VGs mangeårige film- og teateranmelder.

Hun forteller at i 1976 stilte Skolmen og Trond Kirkvaag med det norske bidraget «Rundkast om kringkasting» i Montreuxfestivalen.

– Skolmen hadde den litt unike skrudde humoren som kjennetegnet det tidligere NRK hvor de fikk lov til å boltre seg. Der la de grunnlaget for hvordan humoren ble utviklet i NRK, sier Maaland, som fortsatt anmelder teater for VG.

I 2009 ble Skolmen tildelt hedersprisen under utdelingen av Komiprisen. I 2015 uttalte han att han ikke hadde planer om å stå på scenen igjen.

Han er også kjent for å ha spilt Ole Bramserud i den svenske filmen «Selskapsreisen» sammen med den svenske skuespilleren Lasse Åberg. Filmen fikk flere oppfølgere.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) minnes Skolmen på Twitter.

– Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon.

Skolmen hylles også av svenskene på Twitter etter hans rolle som Ole Bramserud i de svenske Selskapsreisen-filmene:

«Det har aldri vært noen bedre likt nordmann i Sverige enn Jon Skolmen. Hvil i fred» skriver en. En annen skriver «Hvil i fred Jon Skolmen, en del av min barndom, ungdom og til og med voksne alder.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder