Lønning: Prinsessen på kollisjonskurs med kristen tro

Lagtingspresident Inge Lønning (H), som er professor i teologi, sier prinsessens englekurs, slik det er presentert på nettet, er på kollisjonskurs med kristen tro.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Det som formidles på nettstedet, minner mer om den religion Snorre beskriver som den rådende i Norge før kristendommen, nemlig en tro på egen kraft. Etter mine begreper lar det seg ikke kombinere med en kristen gudstro, sier Lønning til Aftenposten.

Skader ikke

Han tror ikke at dette skader kongehuset, fordi prinsessen er fristilt. Men han mener saken er problematisk.

- Vi har et statskirkesystem der Kongen er pålagt å være den øverste styrer. Det er ikke problemfritt hvis folk så nær knyttet til Kongen propaganderer et alternativt livssyn, sier Lønning.

Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) påpeker at dette er en del av prinsessens næringsvirksomhet.

- Om det hun gjør er klokt eller litt spesielt, får folk flest ha sin mening om. Jeg tror ikke det får betydning for folks syn på kongehuset eller kongedømmet. Jeg tror det bekrefter at prinsesse Märtha Louise går sine egne veier, og at hun er modig nok til å utfordre det vanlige, sier Hagen.

Eksentrisk

Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal ved NTNU mener saken er pinlig.

- Jeg tror dette oppleves som pinlig for kongeparet fordi de tilhører en generasjon hvor denne type religiøsitet har vært betraktet som eksentrisk, sier han.

- Men dette er jo en familie som er vant til eksentriske slektninger i Europas kongehus, så det kan jo hende de synes det er normalt at datteren tar betalt for å formidle kontakt med engler, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder