LANGER UT: Eks-redaktør for Se og Hør, Knut Haavik (t.v.), retter et spark mot Harald Haave - som neste måned slutter som sjef i bladet. Foto: TROND SOLBERG og EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

Haavik angriper avtroppende Se og Hør-sjef

Tidligere Se og Hør-sjef Knut Haavik (68) falt for fristelsen til å si det han har tenkt på lenge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Om Harald Haave på WikipediaOm Knut Haavik på WikipediaOm Odd J. Nelvik på WikipediaOm Ellen Arnstad på WikipediaSeher.no - Se & Hør

Haavik, som var sjefredaktør for Se og Hør fra aller første utgave i 1978 og fram til 2004, serverer direkte tale på Twitter .

«Ser at Harald Haave har sluttet å skrive ledere flere uker før han slutter i Se og Hør. Det betyr at bladet allerede er blitt bedre», skrev Haavik på nettsamfunnet i går .

Når VG Nett ber ham utdype den krasse kritikken mot Harald Haave (53), som nylig kunngjorde at han går av som Se og Hør-redaktør , svarer Haavik:

- Jeg synes det er greit å holde seg til 140 tegn (maks antall tegn i en Twitter-melding, red. anm.). Jeg pleier dessuten å være ganske ironisk på mange felt.

- Men dette fremstår ikke som veldig ironisk?

- Jo, jeg synes det... Jeg har liksom ingen andre kommentarer enn det man kan trekke av slutninger fra det jeg har skrevet, forklarer Haavik - som likevel legger til:

- I alle år etter at jeg gikk som sjefredaktør i Se og Hør, har jeg hatt som standpunkt ikke å uttale meg om bladets innhold. Men nå falt for fristelsen til å si det jeg har tenkt på lenge.

- Utrolig dyktig

- Du var jo selv med på på å ansette Haave i sin tid. Var det en feil vurdering?

TAR OVER: Ellen Arnstad er ny Se og hør-sjef. Foto: MATTIS SANDBLAD

- Jeg var vel ikke med på selve ansettelsen, bare de innledende samtalene. Det er ingen tvil om at Haave er en utrolig dyktig journalist. Men jeg mener bare at når man først skal skrive ledere, så synes jeg at man skal by på seg selv. Det synes jeg ikke Haave har gjort.

Ga råd til Arnstad

Haavik har stor tro på at påtroppende sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad (47) , ikke kommer til å skuffe ham på dette omårdet.

- Det var jeg som fikk Arnstad til å starte i HENNE. Den gangen hadde vi samtaler om hvorvidt hun skulle skrive ledere eller ikke. Jeg sa at hun i så fall måtte by på seg selv, og at leserne måtte bli kjent med henne fordi det var hun som var bladet. Det rådet fulgte Arnstad, og jeg er ganske sikker på at hun vil fortsette med det.

Tok aldri pause

Haavik forteller at det å skrive ledere for et blad er en krevende oppgave.

- Da jeg var sjef, hadde jeg i snitt 1,1 millioner som leste lederen min fast. I samme øyeblikk som jeg var ferdig med å skrive én leder, startet hodet mitt å jobbe med den neste. I løpet av 25 år var det kun én uke jeg ikke skrev leder, og det var da jeg lå dødssyk på sykehuset. En leder skriver man selv om man er på ferie, mener Haavik - som selv skrev 1100 ledere for Se og Hør.

- Men hvor lenge har du irritert deg over bladet slik det fremstår nå?

- Jeg kan ikke si at jeg har irritert meg. Jeg har bare tenkt som så at det er ingen som er mer forhenværende enn en forhenværende toppsjef.

HUMRER: Tidligere sjefredaktør Odd Johan Nelvik. Foto: MARTE VIEK ARNESEN

Nelvik: - Lo godt

Odd Johan Nelvik (56), som overtok som sjefredaktør etter Haavik og var Haaves forgjenger, Synes Haaviks utspill er morsomt. Han har nemlig også registrert at Haave har sluttet å skrive leder for bladet flere uker før han trer ut av redaktørstolen.

- Jeg er ikke selv på Twitter, men lo godt da jeg fikk høre om den. Knut har jo et poeng. Jeg er også overrasket over at Haave har sluttet med lederne. Ikke minst er det vanlig at man takker for seg, sier Nelvik til VG Nett.

Han vil ikke kritisere Haave, og sier at det må være lov å ha ulik stil.

- Knut og jeg mener at det er viktig for Se og Hør at redaktørene er synlige og at de er profiler - på både godt og vondt selvfølgelig. Jeg har savnet at Haave er litt mer frampå. Vi har blant annet ikke sett ham på så mange røde løpere. Men han har kanskje prioritert annerledes, og det må vi respektere. Så kan vi gamle røvere ha vår egen stil, humrer Nelvik.

- God nese

Nelvik var også med på å ansette Haave som se og Hør-sjef for fem år siden, etter at Haave hadde fungert som assisterende sjef i to år.

- Vi ansatte ham fordi vi mente at han er en dyktig journalist, som har skrevet mange bøker og som har god nese for de gode sakene. Det er det ingen tvil om, presiserer Nelvik.

Han tror som Haavik at Arnstad vil by på seg selv i større grad.

- Hun har det mer iboende, i kropp og sjel. Ellen snakker på både inn- og utpust. Men hun kommer nok til å kjøre en stil med kortere skjørt og høyere hæler enn Knut og jeg gjorde.

LES OGSÅ: Ba ansatte stemme på Arnstad

HVA MENER DU? Bør bladredaktører i stor grad by på seg selv? Si din mening i avstemningen til høyre i artikkelen.

Haave vil ikke kommentere

VG Nett har vært i kontakt med Se og Hør, men Harald Haave ønsker ikke å kommentere hverken Twitter-meldingen eller det faktum at han har sluttet å skrive ledere.

Da Haave meldte om sin avgang i forrige måned, skrev han i pressemeldingen:

«Alt har sin tid, også det å finne et egnet tidspunkt til å fratre. Nå ser jeg frem til å ta fatt på nye og spennende oppgaver innen journalistikk, PR og kommunikasjon».

Til VG uttalte han :

- Jeg ville gjøre journalistikken mer etterrettelig, og det har jeg oppnådd. Det siste året har ikke Se og Hør hatt en eneste domfellelse i Pressens faglige utvalg. Jeg ønsket å gjøre Se og Hør til et hyggeligere sted å jobbe, hvor kolleger og ansatte skal synes at det er hyggelig å komme på jobb.

VG Nett har ikke lyktes i å komme i kontakt med Ellen Arstad i dag.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Ser at Harald Haave har sluttet å skrive ledere flere uker før han slutter i Se og Hør. Det betyr at bladet allerede er blitt bedre
— Knut Haavik (@Haaviksenior) oktober 23, 2012

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder