«Jul i Blåfjell» blir teater

RAMPELYS

Nå er det snart blånisser overalt: Oslo Nye Teater skal lage juleforestilling av NRKs julekalendersuksess «Jul i Blåfjell».

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:27

- Kjernehistorien er «Jul i Blåfjell», men det blir ikke noe referat av TV-serien. Det blir en kjempekoselig teaterforestilling, mener manusforfatter Gudny Ingebjørg Hagen.

Det er også hun som står bak «Amalies jul» og den nye julekalenderen «Jul på Månetoppen» - som skal sendes for første gang i år. Skuespillerne Suzanne Paalgaard og Johannes Joner, som spiller to av de mest populære karakterene i julekalenderen, blånissejenta Turte og den barnlige Lillegutt, blir også å se på teaterscenen.

- Fantastisk

- Det blir deilig å få lov til å møte publikum og få spontane reaksjoner fra barna underveis. Det var litt merkelig å forholde seg til den suksessen TV-serien hadde, fordi vi ikke møtte publikum, men nå blir alt helt levende, sier Suzanne Paalgaard.

Skuespillerne fikk en liten smaksprøve på hvordan det vil bli å spille «Jul i Blåfjell» på teater da de spilte to forestillinger med sanger og utdrag fra julekalenderen i Konserthuset før jul i fjor.

- Det var helt fantastisk å se alle de små barnefjesene i salen og høre alle kommentarene. Jeg husker en jente som utbrøt «Men mamma, det ER jo Turte!», sier Paalgaard.

Teaterforestillingen har premieðre 15. november, to uker før «Jul på Månetoppen» - som handler om både blå- og rødnisser - er i gang på TV. Kan det bli overdose av blånisser?

- Jeg er sikker på at det blir en suksess på teater, men det er selvsagt en fare for overdose når så mye pøses ut på en gang. Det jeg er mest engstelig for, er at barna skal underholdes for mye. At de ikke sitter igjen med noe kreativitet selv, sier Johannes Joner.

Joner og Paalgaard er begge overbevist om at historien om blånissene har truffet noe i den norske folkesjelen.

- Manusforfatter Gudny Hagen har laget en eventyrverden av blånisser som har etablert seg som en sannhet for alltid - og det helt naturlig. Mye av suksessen ligger i dette, sier Joner.

De starter prøvene på Oslo Nye i september. Suzanne Paalgaard er lettet over at hun slipper å stille i kostymer av tovet ull slik som i TV-serien.

- Jeg har aldri svettet så mye i hele mitt liv som under innspillingen av julekalenderen. Nå får vi kostymer like av utseende, men av litt tynnere stoff, sier Paalgaard.