20 MILLIONER: Jo Nesbø gjør suksess på verdensmarkedet. Her under lanseringen av «Politi». Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

USA-suksess for Jo Nesbø

«Politi» erobrer leserne i USA

Jo Nesbø(53) har fått sin beste listeplassering hittil i USA. «Politi» har gått rett inn på 6.plass på bestselgerlisten til The New York Times. - Kult, sier forfatteren

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Cirka 20 millioner bøker har Jo Nesbø solgt på verdensmarkedet. De siste tre ukene har han besøkt en rekke større byer i Canada og USA i forbindelse med utgivelsen av «Politi» på det amerikanske markedet.

Hans tiende bok om Harry Hole erobrer krimleserne i USA. Å innta bestselgerlisten til The New York Times er stort - det er verdens mest prestisjefylte salgsliste for bøker.

- Sjetteplass er din beste plass her?

- Ja, den forrige boken var på niendeplass.

- Hva betyr det for deg?

- Det betyr vel egentlig bare at Harry Hole-serien har fått fotfeste i USA. Det er også kjempekult at leserne går tilbake og leser tidligere bøker som «Rødstrupe», som på langt nær solgte så mye da den kom ut her for en del år siden, sier Jo Nesbø.

Alle Nesbøs siste utgivelser har slått an i utlandet. Så langt har han solgt 3,8 millioner bøker oversatt til engelsk. Bare i Storbritannia er 2,3 millioner solgt til en samlet verdi av 125 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen anslår at Nesbøs boksalg nærmer seg 1, 5 millarder korner.

Gode kritikker

Han har fått mange gode kritikker i USA. «Nesbø har fantastiske skriveferdigheter», står det blant annet i anmeldelsen av «Politi» i Boston Globe.

ANMELDELSE: «Politi»

- Harry Hole-serien har her borte først og fremst vært kritikerdrevet når anmeldelsene har kommet i de store avisene. Serien har hatt en standing blant krimnerdene her i mange år. Nå løfter den seg ut fra krimnerdenes krets.

- Er den blitt folkeeie?

- Det er å ta hardt i.

- Men du merker at serien er blitt mer populær?

- Jeg reiser i USA og er med på arrangementer, gir intervjuer og signerer bøker. For hver bok har jeg merket at serien vokser.

-Hva slags arrangementer er du med på?

- Det er gjerne i et teater eller i en stor bokhandel. Det er ofte en journalist som intervjuer deg og så svarer jeg på spørsmål fra publikum etterpå.

- Er hele Harry Hole-serien ute i USA?

- «Kakerlakkene», som er bok nummer to i serien, kommer ut som siste bok her i november. I England og USA er serien blitt gitt ut i en litt annen orden enn hjemme, sier Jo.

Til Tyskland

Til helgen reiser han videre til Tyskland, hvor han skal turnere med «Politi» i en uke.

- Det er en forutsetning for besøket mitt i Tyskland at jeg skulle rekke hjem til cupfinalen mellom Molde og Rosenborg, sier Jo.

Den spilles på Ullevål stadion 24. november.

- Hvem vinner?

- Det aner jeg ikke. Jeg er pessimist på sånne ting, og siden jeg er pessimist våger jeg ikke å si noe om det.

- Det er hektisk for deg?

- Ja, det har det vært. Jeg har reist mye i år. Etter Tyskland skal jeg være hjemme og feire jul og nyttår i Norge. Det blir fint. Jeg må hjem å øve med Di Derre, må få pusset litt rusk av bandet. Vi har fått med et nytt medlem også, så vi må vise oss frem. Vi er litt nervøse for å spille med Unni Wilhelmsen, så jeg tror vi må øve før første øvingen med Unni. Vi skal holde konsert på Sentrum Scene i Oslo 21. desember, sier Jo og ler.

- Litt melankolsk

Hans bror og bandkompis Knut Nesbø døde i vinter, og Unni Wilhelmsen overtar Knuts plass i Di Derre. Bandet består nå av Jo Nesbø (vokal, gitar), Unni Wilhelmsen (gitar), Magnus Larsen Jr. (Bass) og Espen Stenhammer (trommer).

- Blir det artig å spille igjen?

- Ja, det blir sikkert både litt melankolsk og ganske artig.

- Hadde ikke du planer om å være mere hjemme?

- Jeg husker jeg sa det. Nå skal jeg gjøre alvor av det, sier Jo Nesbø.

- Heftig

Forfatterens agent, Tor Jonasson i Salomonsson Agency, er storfornøyd med listeplasseringen.

- Dette er veldig heftig. Bestselgerlisten til The New York Times er en liste alle vet om og som forlagene selv forholder seg til, sier Tor Jonasson.

- Lanseringen i USA må ha vært vellykket?

- Veldig, der også kjempekult at han er i USA for en lansering. Det er gått akkurat som vi hadde håpet på. «Politi» har hittil hatt fremgang i alle markeder, i de landene hvor den er kommet ut har den gått veldig bra, sier Jonasson.

Også i Sverige, hvor forfatterens agentur er basert, går det fremover. Der har «Politi» solgt best av Jo Nesbøs bøker. Nå er også «Politi» en av fem bøker som Svenska Deckarakademin har nominert til «Svenska deckarpriset» for beste oversatte kriminalroman i 2013.

- Det er en utrolig glede at den er nominert til denne prisen i Sverige. Jo er elsket av bokkjøperne, av kritikerne og av de som deler ut priser. Det er veldig uvanlig, men jeg er ikke forbauset over dette. Jo Nesbø har alltid holdt et veldig høyt nivå og han forsetter å overgå seg selv i alle bøkene. Det er veldig kult at hans karriere fortsetter å gå rett opp bok etter bok, sier Tor Jonasson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder