VENN OG ANSATT: Ole-Edvard Wold-Reitan har i mange år vært hennes nære venn. Nå er han også hennes rådgiver på slottet. Her går de arm i arm i forbindelse med et offisielt besøk i Nordlyskatedralen i Alta søndag. Foto: ANETTE KARLSEN/NTB SCANPIX

Kronprins Haakon: Utlyste rådgiver-stilling
Kronprinsesse Mette-Marit: Ansatte nær venn

- Ikke pliktige å utlyse stillinger ved Slottet

(VG Nett) Mens kronprins Haakon utlyste stillingen som sin personlige rådgiver, ansatte kronprinsesse Mette-Marit sin nære venn, Ole-Edvard Wold-Reitan, i samme stilling.

Wold-Reitan kommer fra stillingen som daglig leder av Kronprinsparets fond. I fjor høst, begynte han i en 20 prosents stilling som personlig rådgiver for kronprinsesse Mette-Marit, og fra 1. januar ble dette en heltidsstilling.

I følge kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, ble ikke stillingen utlyst.

- Han var allerede i et ansettelsesforhold, som bare ble flyttet. Vi er heller ikke pliktige å utlyse stillinger ved Slottet, sier Hagen.

1. september i fjor ble organisasjonen på Slottet endret, og både kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen fikk hver sin personlige rådgiver, med tittel assisterende sekretariatsleder på Slottet.

Nytt hoff

Kongen har ansatt tidligere assisterende kabinettsekretær Knut Brakstad som sin rådgiver, Monica Watterud er dronning Sonjas rådgiver. Etter at Tom Erlend Skaug som jobbet for kronprinsen har fått ny jobb, er det nå åpent hvem som skal jobbe som rådgiver for Kronprinsen.

- Denne stillingen har vært utlyst. Vi har fått mange gode søkere og nærmer oss slutten på ansettelsesprosessen, sier Hagen.

Hva synes du om at Mette-Marit ansetter nær venn i slottsjobb? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Ole-Edvard Wold-Reitan har vært en nær venn av kronprinsesse Mette-Marit i mange år.

- Wold-Reitan er kronprinsessens nære venn og fortrolige, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Kronprinsesse Mette-Marit viste også hvor nær de står hverandre, da hun reiste til India i fjor høst for å ta seg av hans surrogatibarn, da han og ektemannen ikke fikk visum.

Sekretariatsleder ved Slottet, Gry Mølleskog er også venninne med kronprinsessen.

- Gode kvalifikasjoner

Sammen med Ole-Edvard Wold-Reitan var hun en av de som uttalte seg som venner i en NRK dokumentar om prinsessen.

Gry Mølleskog kjente ikke kronprinsparet da hun ble ansatt første gang, som Stabssjef ved slottet, sier Marianne Hagen.

- Hun ble ansatt på grunn av sine svært gode kvalifikasjoner, sier Hagen.

Mølleskog sluttet som stabssjef i 2006, men beholdt vennskapet med kronprinsesse Mette-Marit, og ble hentet inn igjen som sekretariatsleder i fjor høst.

- Det er tydelig at kronprinsparet bygger opp et lite hoff rundt seg av dyktige mennesker de liker og har tillit til. Jeg tror kanskje dette er spesielt viktig for Mette-Marit, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland.

KONGEEKSPERT: Kjell Arne Totland. Foto: SCANPIX

Totland forstår at de velger venner.

- Jeg forstår godt at man som kongelig ønsker å omgi seg med mennesker man stoler på og har god kjemi med. Det gjør livet mye lettere - og det gjorde også kongeparet da de i sin tid valgte Lars Petter Forberg til sin hoffsjef og Berit Tversland til sin Kabinettsekretær, sier Totland.

Men han understreker at det er viktig at de ikke bare er ja-mennesker og alltid er enige med sine kongelige sjefer, men gir dem litt motstand.

- Slik jeg vet Forberg og Tversland gjorde med kongeparet, og jeg tror Mølleskog og Wold-Reitan nå gjør med kronprinsparet. Nettopp fordi de kjenner dem så godt og kan tillate seg det, sier Totland.

Skeptisk til ansettelsen

Medieviter Carl-Erik Grimstad er imidlertid kritisk til at kronprinsparet ansetter venner på slottet.

- Vi ser tendenser til at de tar tilbake et ansettelsesmønster som preges av vennskap og kjennskap. Det kan bli en utfordring for kongehuset, sier Carl Erik Grimstad.

KRITISK: Medieviter Carl-Erik Grimstad. Foto: MATTIS SANDBLAD

I følge Grimstad var det i både Kong Haakon og Kong Olavs tid, tradisjon for å ansette og knytte til seg lojale venner.

- Lojalitet ble sett på som det viktigste. Kompetanse var ikke uviktig, men underordnet, sier han.

I løpet av de siste 10-15 årene hadde dette egentlig endret seg, mener Grimstad.

- I denne perioden har vi sett en kompetanseheving på slottet. Det har vært utlyste stillinger, man har rekruttert eksterne kommunikasjonssjefer, og hoffsjefer som har vært ambassadører, som også har bidratt til å knytte tettere bånd til UD. Dette mener jeg har vært utelukkende positivt, sier Grimstad.

Grimstad er derfor skeptisk til ansettelsen, basert på generell organisasjonskunnskap. Han understreker at han ikke kjenner de interne forholdene Slottet i dag.

- Når du ansetter venner, så vinner du masse lojalitet, men du står i fare for å skape en uklar myndighetsstruktur, sier Grimstad.

Grimstad påpeker at vennene blant annet er sammen med kongefamilien når den øvrige staben ikke er der, og at det gir dem flere og andre muligheter til å påvirke.

Hagen ønsker ikke å kommentere om de ser problematiske sider ved at ansatte på Slottet samtidig er en nær venn av kronprinsparet.

Ansatte ny fond-leder

Solfrid Flateby er ansatt som daglig leder for Kronprinsparets fond, etter Wold-Reitan.

- Jeg sa ja til stillingen fordi jeg får mulighet til å jobbe målrettet for ungdom. Det er fantastisk å kunne gjøre en forskjell for ungdommer som står i fare for å falle utenfor av ulike grunner, sier Flateby.

Flateby kommer fra stillingen som kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen.

Hennes sjef har vært Odd Reitan, og hans sønn Ole Robert Reitan er venn av kronprinsesse Mette-Marit. Hun var blant annet hos ham på innvielsesfest i fjor høst.

Flateby utelukker ikke at han kan ha snakket om henne.

- Reitanfamilien er en veldig raus familie som snakker generelt varmt om folk. De har fremsnakking som filosofi, sier Flateby.

Men hun tror ikke de har solgt henne inn overfor kronprinsparet.

- De ble i alle fall veldig overrasket da jeg kom og fortalte at jeg hadde lyst til å gjøre dette, sier Flateby.

VG møtte Rema-sjef Ole Robert Reitan før sentralbanksjefens årstale på Norges Bank i Oslo i går kveld. Han hadde bare lovord å si om sine tidligere kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby.

- Solfrid er fantastisk flink, og hun kommer til å gjøre en strålende jobb for Kronprinsparets fond, sier Reitan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder