SKURK: På Sverre Hagen (33) har rollen som hovedskurken. Her fra pressekonferansen på Berlinale. Foto: REUTERS

Hagen om skurkerollen: - Han er en tvers gjennom grusom fyr

BERLIN (VG) Pål Sverre Hagen (33) har aldri blitt mer brydd av å se seg selv i en rolle enn som hovedskurken i «Kraftidioten».

  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over seks år gammel

I den svarte komedien spiller han gangstersjef «Greven» som driver Norges største narkotikaliga.

Karakteren er ekstremt opptatt av helse, er veganer på sin hals og kjører el-bil. Til gjengjeld tar han veldig lett på drap av sine medmennesker.

- Han er alle dårlige sider av menneskeheten i en og samme pakke. En odd og tvers gjennom grusom fyr som jeg tror alle som ser filmen håper Stellans karakter vil få has på til slutt, sier skuespiller Pål Sverre Hagen.

I går ble «Kraftidioten» for første gang vist for et internasjonalt publikum og høster lovord både nasjonalt og internasjonalt.

Hollywood reporter skriver at filmen har et kraftfullt plott og Variety mener filmen kunne vært en solid box office-hit i USA dersom skuespillerne hadde snakket engelsk.

LES VGs ANMELDELSE AV KRAFTIDIOTEN HER

- Psykopat

Stellan Skarsgård (62) spiller en sindig brøytebilsjåfør som opplever at hans eneste sønn blir uskyldig offer for en narkoliga ledet av «Greven». Han legger ut på en blodig hevntokt i den norske fjellheimen.

- Forhåpentligvis har du ikke så mange likhetstrekk med din rollefigur, hvordan forberedte du deg på rollen?

- Nei, det håper jeg inderlig ikke. Det er spennende og risikabelt å skape en slik figur. Og jeg er veldig glad for at vi våget å ta sjansen og strakk strikken langt. Det er en ganske ekstrem karakter som vi lekte oss frem til. Så håper vi publikum blir med oss på leken.

MØRK KOMEDIE: Det er mye sort humor i Molands film. Mens de ansatte torturerer en fiende, kommer Greven med take-away-kaffe. Foto: PARADOX/PHILIP ØGAARD


Hagen sier det gir en spesiell følelse å se seg selv på skjermen som tvers gjennom dårlig fyr.

- Jeg har aldri før følt meg så brydd av å se meg selv på film. Jeg føler meg veldig fremmedgjort fra hele karakteren - og det er kanskje et godt tegn, sier han og ler.

Regissør Hans Petter Moland beskriver Hagens karakter slik:
- Han er en fanatiker. Han dehumaniserer mennesker og det hjelper heller ikke at han er en psykopat.

Gullbjørnen

«Kon-tiki»-stjernen promoterer filmen under filmfestivalen i Berlin sammen med regissør Hans Petter Moland, hovedrolleinnehaver Stellan Skarsgård og et kobbel av norske skuespillere.

«Kraftidioten» er valgt ut til hovedkonkurransen i Berlin og kjemper om en av bransjens høyesthengende priser, Gullbjørnen. Denne uke kom også nyheten om at film er solgt til 30 land.

- Det sier noe om at det kan være riktig å satse litt smalt for å nå ut bredt. Det er en sær film, men jeg tror mange vil like den, sier Hagen.

Han tror også det visuelle i filmen kan bidra til den utenlandske interessen.

- Det er eksotisk med fjell vidde og Oslo som en isslette. Samtidig er det universelle temaer som hevn og fordommer som dessverre er en del av menneskeheten.

Kraftidioten har premiere i Norge 21. februar.

Les også

Mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. - Anders er veldig flink til å kysse!

  2. «Kraftidioten» klar for hovedprogrammet i Berlin

  3. Skarsgård lager vikingfilm med Hans Petter Moland

  4. Karin Fossum-roman blir film

  5. Hans Petter Moland om Neeson-reaksjonene: – Han er ikke rasist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder