VANT VM: Ørjan Johannessen ble Norges femte verdensmester i kokkekunst da han tok gull i Bocuse D'Or i kveld. Her står han på pallen med gullstatuetten i hånden.
VANT VM: Ørjan Johannessen ble Norges femte verdensmester i kokkekunst da han tok gull i Bocuse D'Or i kveld. Her står han på pallen med gullstatuetten i hånden. Foto:,

Ørjan Johannessen ble verdensmester i kokke-VM

Verdensmesteren til VG: - Nå er jeg veldig glad

RAMPELYS

Mesterkokk Bent Stiansen: – Dette er historisk

Ørjan Johannessen (29) stakk i kveld av med verdensmesterskapstittelen i kokkelering; Bocuse d'Or.

Publisert: Oppdatert: 28.01.15 21:44

– Nå er jeg veldig glad, kunne en nybakt verdensmester fortelle VG på telefon i hurlumheien rett etter at Lyons borgermester hadde overrakt ham det håndfaste beviset på verdensmestertittelen.

– Det var litt trøbbel på veien, men nå går det veldig bra, sa Ørjan Johannessen.

Etter en time lang premieutdeling ble det klart at 29-åringen fra Austevoll i Hordaland gikk helt til topps i Bocuse D'Or i Lyon foran USA og storfavoritten Sverige som noe overraskende endte nede på bronseplass.

Ti på syv i kveld gikk tonene til «Ja vi elsker» utover arenaen i Lyon der et hundretalls norske fans og familie var samlet for å heie frem Ørjan Johannessen.

Selv fremhever verdensmesteren menneskene rundt seg som det morsomste med reisen frem til Bocuse D'Or.

– Å jobbe sammen med teamet. Jeg har hatt et fantastisk team rundt meg hele veien - Odd Ivar Solvold, Jimmy Øien, Adrain Løvold og Øyvind Bøe Dalelv, sier VM-vinneren på telefon til VG.

Femte norske seier

Dette er femte gang Norge vinner verdensmesterskapstittelen. De fire andre er Bent Stiansen i 1993, Terje Ness i 1999, Charles Tjessem i 2003 og Geir Skeie i 2009.

Dessuten har Lars Erik Underthun og Tom Victor Gausdal VM-sølv, mens Gunnar Hvarnes og kveldens landslagssjef Odd Ivar Solvold begge har bronse.

Det ble en herlig revansj for Ørjan Johannessen etter Bocuse d'Or 2013, der han havnet utenfor pallen, men vant «trøstepremien» for beste fiskerett.

– Denne gangen har vi vært mer fokuserte. Mer strukturerte. Også har vi tatt i bruk mental trening. Det har hjulpet mye. Dessuten har vi vært enda mer skjerpet, ut fra de reglene som er satt i konkurransen. De endrer seg jo fra år til år. Men i år har vi fulgt reglene til punkt og prikke, og ikke tenkt at vi kunne ta noen snarveier, fortalte Johannessen til VG rett etter konkurransen.

VG snakket også med mesterkokk Bent Stiansen - Norges aller første verdensmester i kokkekunst - kort tid etter premieutdelingen. Han beskriver seieren som et sant eventyr.

– Dette er helt fantastisk. Det er et eventyr at Norge står på toppen av podiet for femte gang. Det har vært elektrisk stemning i hele dag, med en skikkelig utløsning under utdelingen, sier Stiansen.

– Hvordan vil du beskrive verdensmesteren?

– Han er en utrolig avansert, dyktig kokk med et flott håndverk. Han har X-faktoren og erfaringen han trenger for å takle det presset som nå kommer. For meg betydde verdensmestertittelen at jeg kunne få min egen restaurant. For ham betyr det at han kan fortsette familiebedriften og være trygg på mange gode retter og fullsatte bord.

Gratulasjonene har strømmet på utover onsdagskvelden til den ferske verdensmesteren, deriblant fra NHO Reiseliv.

– Dette er helt fantastisk, og viser at norsk og nordisk mat er i skuddet som aldri før. Seieren hever Norge som attraktivt reisemål, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Også Landbruks- og Matminister Sylvi Listhaug vil gratulere Johannessen.

- Dette er en bragd og inspirasjon for hele det norske kokkemiljøet. Gratulerer til deg og teamet som står bak, sier Listhaug i en epost til VG.

Den norske landslagssjefen for årets kokkelag i Bocuse D'Or, Odd Ivar Solvold, har selv hatt årets verdensmester i arbeide på sin restaurant og er klar over hva som kommer til å skje utover kvelden og natten.

– Drikke champagne. Det har vi ikke gjort på to år, i hvert fall ikke sammen, sier en jublende glad Solvold til VG.

Han tror også at endringene de har gjort siden forrige deltakelse er hovedårsaken til at det ble gull i år.

– Vi har egentlig gjort mange endringer. En av de viktigste er at vi virkelig har forsøkt å skape en helnorsk identitet. Det er norsk matkultur fra A til Å i presentasjonen, smaken, alt. Dessuten har vi klart å fornye oss hundre prosent fra EM i Stockholm. Vi scrappet alt og begynte på null. Vi tok ikke med oss noen elementer fra tidligere konkurranser, forteller Solvold, og fortsetter:

– Dette er helt fantastisk! Å komme til topps etter 4 år med arbeid! Nå går det an å gå videre! Det går egentlig ikke an å beskrive dette, sier han.

«Kjøkkenets Petter Northug»

Ørjan Johannessen har tidligere blitt kalt for «kjøkkenets Petter Northug» av Eyvind Hellstrøm da han kvalifiserte seg for sin forrige Bocuse d'Or-deltagelse.

I 2013 kvalifiserte han seg på nytt til årets kokke-VM i Lyon etter å ha vunnet Årets kokk-tittelen i Mathallen i Oslo.

I Lyon i dag serverte han en kjøttrett og en fiskerett i samarbeid med sin commis Jimmy Øien, der hovedingrediensene var henholdsvis perlehøne og brunørret med kamsjatka-krabbe.

Han hadde fem og en halv time på seg til å tilberede rettene og kjempet mot kolleger fra hele 23 land.

Har leid restaurant og slott

Seieren blir feiret med stor bragd, kan Stiansen fortelle VG.

– Norge har leid en hel restaurant med 200 sitteplasser, og etter det har vi et helt slott for oss selv, så det blir nok fest hele natten.

Johannessens største utfordrer kom fra Sverige; Tommy Myllymäki vant Bocuse d'Or Europe i fjor, der Johannessen tok tredjeplassen, men svensken måtte i år nøye seg med tredjeplassen, etter Norge og USA på sølvplass.

Den beste fiskeretten ble vunnet av Japan, mens Finland vant for den beste kjøttretten.

Johannessen representerer ikke bare Norge, men også Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll utenfor Bergen.

Dette er en ordentlig familiebedrift, der Ørjans foreldre – Asta og Øystein Johannessen – er vertskap, men som tvillingbroren Arnt og søsteren Regine jobber der.

Det gjør også sjefkokkens samboer, vinkelneren Cecilie Andreassen. Paret ble for øvrig foreldre i fjor høst, ifølge bransjemagasinet Horeca.