SKEPTISK: Bokekspert Audun Vinger mener at «Kongepudler-trilogien» er like kjedelig som Anne Holt. Foto: VG

Bokekspert: - Holt er «Anonym» fordi hun er en dårlig forfatter

(VG Nett) Vinduet-redaktør Audun Vinger mener «Kongepudler-trilogien» er dårlig håndverk, og at det derfor kan være Holt som står bak.

Marie De Rosa
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Fredag blusset debatten om hvem som står bak bøker som «Kongepudler» og «Klassekampen» opp igjen, etter at Anne Holt på sin blogg skriver at hun er «Anonym».

BAKGRUNN: Anne Holt: - Jeg er «Anonym»

Audun Vinger, som er redaktør i det litterære tidsskriftet Vinduet, legger ikke skjul på hva han mener om både «Kongepuddel-trilogien» og Anne Holts forfatterskap.

- Det er vel ikke så lite sannsynlig at Anne Holt står bak, så kjedelig som de bøkene er. Det satiriske nivået i bøkene er svakt, så det kan gjerne være henne, sier han til VG Nett.

VG Nett har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Holt angående denne saken, men hun har sålangt ikke besvart henvendelsene.

I det samme blogginnlegget hvor Holt hevder at det er hun som er «Anonym», skriver hun at: «De fire anonymbøkene er skrevet i en så annerledes tone enn mine øvrige bøker at det er umulig å spore dem gjennom skrivestil. Jeg har hatt en samvittighetsfull medhjelper som har luket ut holtsismene gjennom fire manusprosesser, og tro meg: Det var litt av en jobb.»

- Uvesentlige bøker

LURER HUN OSS? Anne Holt hevder hun er kvinnen bak pseudonymet «Anonym». Foto: VG

Vinger tror det er et bevisst trekk fra Kagge Forlag å benekte at Holt er forfatteren bak de mye omdiskuterte bøkene.

- De må jo holde det her levende, eller dødt, så lenge som mulig. Sånn sett er det en lykkelig situasjon for Kagge enten det er Holt eller ikke. Men det er synd at de skal brenne av krutt på så uvesentlige bøker, sier Vinger.

- Er dette et PR-stunt?

- Hva er det som ikke er et PR-stunt i dag? Alt man foretar seg i forbindelse med et produkt, er et PR-stunt. Så ja, det kan nok være, sier Vinger.

Føler seg beæret

Hotelleier og kjendisinvestor Petter Stordalen var en av hovedkarakterene i Anonyms bok «Kindereggeffekten» fra 2007.

Milliardæren, som også er venn av forlegger Erling Kagge, tviler ikke på at det er Anne Holt som står bak forfatterskapet til Anonym.

- Hvorfor skal man ikke tro på det? Hvis hun sier at hun har skrevet bøkene, er det hun som har skrevet bøkene, sier han.

Stordalen synes det er en gledelig overraskelse at Holt nå står frem som hjernen bak «Kongepudler-trilogien».

- Min umiddelbare tanke er at det er fantastisk hyggelig at en av mine favorittforfatterere står bak Kongepudler-trilogien, forteller han.

BEGEISTRET: Hotellmagnaten Petter Stordalen er stor fan av Anne Holt, og synes det er en gledelig overraskelse at hun hevder å være forfatteren «Anonym». Foto: VG

Hotellmagnaten, som selv har blitt karikert i «Kindereggeffekten», føler seg beæret over å inngå i «Anonyms» forfatterskap.

- Det er fornøyelig lesning, og jeg finnes ikke fornæmet. Latter og humor har alltid vært en viktig del av livet mitt. Det er bra å kunne le av andre, men det er ennå bedre å kunne le av seg selv, sier Stordalen.

LES MER: Kommunikasjonsekspert: -Forbilledlige PR-stunt

Kvalshaug benekter at han er «Anonym»

Det har lenge versert rykter om at det er forfatter Vidar Kvalshaug som står bak det hemmelige forfatterskapet.

I et debattinnlegg på Aftenposten.no avkrefter Kvalshaug imidlertid ryktene.

«Da Kongepudler plutselig kom og ut ble en hit i 2006, ble mistankene kastet i alle retninger, også mot meg og min kone. I begynnelsen nektet jeg. Etter å ha jobbet i Kagge i to år, begynte jeg så si det var meg, men da ville ingen høre.»

Kvalshaug skriver videre at han ønsker å gratulere Holt dersom det er hun som står bak de mye omtalte bøkene.

«Om hun er kvinnen bak de fire bøkene om norsk politikk, samfunn og dets topper, er det bare å gratulere med to ting. Nummer en: at hun har klart å holde det hemmelig. Nummer to: dette vil være det beste hun har skrevet noen gang.»

- Jeg er profesjonell løgner

Under infoseksjonen på bloggen til Holt, skriver hun følgende:
«Her står det litt av hvert etter hvert. Lite personlig, for den som måtte lete etter slikt. Om denslags kommer, så les det med en stor klype salt. Jeg
er profesjonell løgner, tross alt.»

Dagbladet.no har vært i kontakt med forfatteren og hun er ordknapp.

- Jeg viser til det som står i bloggen, og kan ikke si mer enn det, sier Anne Holt til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder