LEI: Kari Schibevaag er oppgitt over et samfunn der unge jenter jakter etter et ideal som kun oppnås ved operasjoner. Her er hun under «Mesternes mester»-innspilling på Sicilia. Foto: Mattis Sandblad , VG

Schibevaag tar et oppgjør med kroppspresset etter neseoperasjon

Kari Schibevaag (37) måtte operere nesen hos plastisk kirurg etter en kitesurf-ulykke. – Tenk at noen velger å gjøre dette frivillig, sier hun.

  • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

Det var forrige uke at den tidligere verdensmesteren knakk deler av nesen under en ulykke i Cape Town. Hun ble fraktet til sykehus og måtte operere nesen hos plastisk kirurg. Dette har skapt sterke reaksjoner hos 37-åringen.

– Jeg kan ikke forstå at noen går gjennom denne operasjonen av fri vilje, når de egentlig ikke trenger. Det er så sterke smerter og så mye medisiner, sier hun og legger til:

– De som ofte går gjennom denne operasjonen trenger den egentlig ikke heller. De vil bare fikse litt på nesen. Det er trist at mange unge jenter gleder seg til å endre på utseendet sitt.

Med gips på nesen fikk Schibevaag blikk og henvendelser fra mennesker som ifølge henne trodde hun hadde operert nesen av samme grunn unge jenter gjør i dag: Fordi hun ikke var fornøyd med utseendet sitt.

– Det var dritflaut! Det var nesten en selvfølge hos folk at jeg hadde gjort det selv.

Usannsynlig normal for unge jenter

Hun synes det er trist at unge jenter venter på å bli gamle nok til å operere seg for å bli perfekt.

GIPS PÅ NESEN: Schibevaag forteller at mange tror hun har operert nesen frivillig. – Det er trist med et samfunn der det er så vanlig å operere seg, at det blir en antakelse, sier hun. Foto: Privat ,

– For hva er perfekt? Å være supertynn med store pupper er ikke perfekt. Det er ikke naturlig. Vi lager et menneske det er umulig å bli og det er kjempesynd for unge jenter i dag, sier hun.

Kitesurferen mener bloggere og media har en del av ansvaret. Søndag skrev VG at åtte av de ti mest leste bloggerne i Norge har fikset på utseendet sitt.

– Det er umulig å bli skapt som noen av de bloggerne ser ut. De skaper et forbilde som ikke stemmer. Du må under kniven for å bli som dem – det skaper en helt usannsynlig normal for unge jenter, mener Schibevaag, som synes mediene har sin del av skylden.

– Som å gå til frisøren

37-åringen mener det å operere seg har blitt veldig normalt i dagens samfunn – nesten hverdagslig.

– Det er som å gå til frisøren. «Jeg skal bare en tur å ta Botox», liksom. Nesten alle har fikset på utseendet sitt.

Hun mener at det nødvendigvis ikke er en god ting å ha så stor åpenhet rundt temaet – både på blogger og i mediene – da unge jenter ser hvor lett det er å legge seg under kniven.

– Jeg håper jentene tenker seg om – ikke to ganger – men fem. Det er ikke verdt de smertene, og jeg snakker av erfaring, sier hun og legger til:

– Jeg håper vi kommer inn i et skifte snart – der det naturlige kommer tilbake på moten.

Sandra Lyng: Oppfordrer til å være glad i kroppen man er født i

Media formidler idealene

Ingela Lundin Kvalem, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, mener at ved siden av familie og venner, er media den viktigste kanalen for formidlingen av skjønnhetsidealer.

– Fokus på kropp og utseende i alle typer media (inkludert denne saken i VG) vil understreke den sosiale betydningen av å være attraktiv og å gjøre folk oppmerksom på hva som er det rådende kroppsidealet, sier hun.

Hun forklarer at de som påvirkes som regel er de som har tatt medieidealene innover seg og gjort de til sitt eget ideal. Man ser også at det er de som er mest sårbare og usikre på sitt kroppsbilde som tiltrekkes sosiale media der kropp og utseende er tema, mener Lundin Kvalem.

– Kunnskap om hvor man kan gjennomføre kosmetiske inngrep er lett tilgjengelig på internett, så det spiller nok ingen rolle hvis bloggere nevner dette.

Sophie Elise: Legger seg langflat etter Botox-refs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder