Se bildene fra alle nyttårstalene: Slik har kong Harald forandret seg

For 24. gang holder kong Harald (78) sin tradisjonelle nyttårstale til folket.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Antrekket har ikke forandret seg stort, men det har gått mange år siden kong Harald holdt sin første nyttårstale på Slottet i 1991.

Årets nyttårstale ble sendt på NRK 1 klokken 19.30.

Se alle bilder fra kongens nyttårstaler i bildespesialen øverst i saken!

– Norge regnes av mange som verdens beste land å bo i. Men slik har det ikke alltid vært. Det kan være lett å glemme at det bare er 70 år siden deler av landet vårt lå i ruiner, sier kong Harald i årets nyttårstale.

Han minnes også at det i 2016 er 25 år siden hans far, kong Olav, døde, og han overtok kongegjerningen, skriver NTB.

– Det gir anledning til refleksjon og ettertanke, sier kongen, som i år viet deler av nyttårstalen til terrorangrepene i Paris og andre steder.

– Terroren kjenner ingen grenser, og målet er å skape frykt i befolkningen, fastslår kongen. Dette setter norske verdier som raushet og tillit under press, advarer han.

Kongen roste også norske muslimers initiativ til å slå ring rundt synagogen i Oslo. Han sendte også sine tanker til de pårørende etter skredulykken på Svalbard rett før jul.

LES KONGENS TALE I SIN HELHET HER.

Holdt romansen skjult: Kongeparet forteller om sitt hemmelige forhold

2014: Hyllet norske muslimer og antimobbe-tog

I 2014 kommentere kongen flere av de største hendelsene i Norge og utland det siste året. Han snakket blant annet om demonstrasjonstoget mot mobbing som ble til etter flere historier om barns lidelser i Norge.

Han hyllet også initiativet til flere norske muslimer som arrangerte en demonstrasjon mot terrorister utenfor Stortinget.

«Vi skal si snille ord. Store barn skal hjelpe små barn. For ingen av oss kan komme et annet menneske nær uten å holde noe av dets liv i våre hender», avsluttet kongen.

Kongelig bommert: Kongen hoppet over en del av trontalen

Saken fortsetter under bildet.

SUPERVIKAR: I 2003 måtte kronprins Haakon ta seg av talen på grunn av farens sykdom. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Måtte ha vikar i 2003

Den eneste gangen kong Harald ikke har talt til folket nyttårsaften siden han begynte i 1991, var i 2003. Da stilte supervikar kronprins Haakon opp, fordi kongen måtte avlyse på grunn av sykdom.

– Det er litt spesielt å skulle sitte her i dag og holde årets nyttårstale, men Hans Majestet Kongen har bedt meg om å føre videre tradisjonen med å hilse dere alle nå på årets siste dag, innledet kronprinsen.

Han avsluttet talen med å kommenterte kronprinsessens nært forestående fødsel:

– Og så gleder vi oss til det nye barnet som skal komme.

PS! Vi har latt oss inspirere av våre danske kolleger i Jyllandsposten. I Danmark holder dronning Margrethe nyttårstale for 44. gang og i den anledning har avisen satt sammen flere bilder fra hennes taler. Se bildene her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder