ÅPNER SEG: Blogger Eirin Kristiansen Foto: privat

Eirin Kristiansen: – Jeg gråt da jeg skrev om min alkoholiserte far

Siden hun var seks år har hun følt på ansvaret for at faren skulle ha det bra. Nå forteller hun om hvordan det var, og om sitt eget forhold til alkohol.

  • Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg gråt mens jeg skrev det. Det er veldig personlig å dele dette, så det har vært tøft, men også veldig deilig, sier hun.

Bloggeren Eirin Kristiansen (21) har omtrent 90.000 lesere ukentlig på sin Stylista-blogg. Bloggen hennes er ikke privat, men i den aktuelle boken «Miss Independent» åpner hun seg om barndommen og farens alkoholproblem.

I dag står teksten også i Aftenposten.

Husker du? Bloggerens bok utsolgt på to dager

Det var vanskelig å vise teksten til faren, men samtidig var det godt å fortelle hvordan hun egentlig har hatt det. Faren har alltid hatt humor, så da saken kom ut i dag, ringte han henne og sa:

– Du burde jo sagt i fra at saken skulle komme i dag, nå må jo jeg kjøre rundt til alle butikkene å kjøpe opp alle Aftenposten-avisene, ler bloggeren. Hun og faren er i dag bestevenner.

– Det er vondt at alkoholen satte oss i de situasjonene, sier faren Haakon Espelid i dag. Han har lest datterens tekst og forteller at han i dag er ved god helse.

Gjorde alt for at faren skulle ha det bra

I oppveksten var Eirin hos faren annenhver helg og en dag i uken. I boken skriver hun om ansvaret hun følte hun fikk:

«Følelsen av at du har et annet liv i dine hender, et liv som har levd lenger enn deg og er klokere enn deg, men som du likevel må passe på og vokte over med all din makt, det er tøft. Men han var min pappa. Mitt ansvar. Vi ville alltid være bestevenner, selv om han hadde en avhengighet til alkohol, som et resultat av en vond barndom.»

– Jeg var den eneste pappa hadde, så det var naturlig at jeg tok på meg det ansvaret, forteller 21-åringen.

Les også: Hanne Sørvaag skjuler mye bak den blide fasaden

Siden hun var omtrent seks år har hun hjulpet faren sin.

– Jeg måtte klare meg mye selv, med alt fra smøring av matpakker til å finne frem klær. Da jeg var yngre var det veldig tungt å se at mine venner ikke hadde samme hverdag som meg, forteller hun.

KOMMET SEG VIDERE: Eirin Kristiansen er i dag fornøyd med livet Foto: Privat

– Jeg fikk ikke kontakt med han

Samtidig har bloggeren alltid hatt et godt forhold til faren sin. Hun beskriver ham som sprudlende og glad, og sier at de to alltid hadde det så bra sammen.

– Så lenge han ikke drakk. Hvis han drakk ble han nedstemt, og jeg fikk ikke kontakt med ham. Likevel løy jeg til mamma om det, fordi det verste som kunne skje var at jeg ikke fikk være hos ham mer.

Vendepunktet kom da Eirin var 18 år. En vinterdag i 2013 hadde hun ikke snakket med faren på flere dager.

– Jeg fikk en vond følelse i magen, så jeg gikk ut av timen og ringte pappa. Da fikk jeg beskjed om at han var på sykehus. Jeg tenkte «hjelp, dette er bunnen». Jeg var livredd og følte meg hjelpeløs. Han hadde rast ned i vekt, og så skikkelig syk ut, forteller hun.

Les også: Komiker Abubakar Hussein trodde han skulle dø av hjertesvikten

Hun tror det var redningen for faren at det ble så alvorlig at han ikke hadde noe annet valg enn å slutte å drikke.

BOKLANSERING: Eirin Kristiansen under slippet av sin egen bok Foto: Privat

Pappa Haakon Espelid sier alt er fint med ham og helsen i dag. Han har lest teksten datteren har med i boken, og kjenner igjen det hun skriver.

– Det er selvfølgelig flaut å lese, og å vite at alle ser meg i det lyset. Jeg husker episodene, og det er vondt at alkoholen satte oss i de situasjonene, sier han.

For ham var det aldri noe problem at teksten ble med i boken, fordi det var sånn virkeligheten deres var.

– Og sannheten må frem, sier han.

– Pappa lærte meg å bli selvstendig

I dag kan Eirin kan se positivt på fortiden og håper historien kan inspirere andre til å se positivt på det negative de opplever.

– Pappa har lært meg å bli selvstendig, og stå sterkt i egne valg. Jeg har sett hvordan et menneske kan bli når det ikke tar egne valg, det vil ikke jeg bli. Hvis du ikke ser de positive sidene av de vonde opplevelsene, vil problemene bare ta overhånd. Da vil de henge igjen unødvendig lenge, sier hun.

Hun var tidlig bestemt på at hun ikke ville drikke alkohol selv, også etter at hun fylte 18 år.

– Jeg kan lukte alkohol på ti meters avstand. Siden jeg var liten har jeg blitt redd når jeg har kjent lukten, og når mine nærmeste har drukket, sier hun.

I dag er hun ikke lenger helt avholds, men har funnet en balanse. 21-åringen har ikke tidligere fortalt om det hun opplevde, bortsett fra at hun skrev om det på norsktentamen på ungdomsskolen. Da ga hun hovedpersonen et annet navn.

Hun er lettet nå som alle vet, og tror at noen puslespillbrikker kanskje faller på plass.

– Jeg håper at når jeg nå deler, kan folk innse at alle valg har sine grunner. Kanskje de tenker seg om før de fryser ut noen på grunn av valg senere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder