David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

Ga ut nytt album fredag

I 18 måneder holdt han kampen mot kreften skjult for omverden. Søndag døde David Bowie (69) kun to dager etter å ha gitt ut sitt siste album.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det blir bekreftet på hans offisielle Facebook-side.

Ifølge avisen Daily Mail har Bowie kjempet mot kreftsykdommen i 18 måneder, men uten å gitt noe hint om det til fansen og offentligheten.

– David Bowie døde fredfullt i dag omgitt av sin familie, etter en 18 måneders kamp mot kreft, står det på Facebook-siden.

Ifølge SkyNews har Bowies agent bekreftet dødsfallet.

– Veldig lei meg og trist over å si at det er sant. Jeg kommer til å være offline en stund. Kjærlighet til alle, skriver sønnen Duncan Jones om dødsfallet på sin Twitter-konto.

Send din siste hilsen til rockelegenden her!

VG-protokoll: Send din siste hilsen til Bowie her

Ga nettopp ut album

Bowie bekreftet i oktober at han skulle gi ut sitt 25. studioalbum. Albumet har fått tittelen «Blackstar» og ble gitt ut på artistens bursdag 8. januar - altså sist fredag.

VGs anmelder kastet femmer på terningen.

Tidligere i høst ble det kjent at Bowie aldri ville komme tilbake på en scene. Turneen i 2004s «The Reality Tour» ble rockelegendens aller siste. Bowie besøkte Norge for hele tre konserter på denne turneen, i Oslo Spektrum i oktober 2003 og på Koengen i Bergen og under Norwegian Wood-festivalen i Oslo i juni 2004.

Britisk avis: Ekskona får ikke vite at han er død

Det var for øvrig under sistnevnte konsert at noen kastet en kjærlighet på pinne som traff Bowie i øyet, slik at en rasende rocklegende måtte ha hjelp til å få den ut derfra igjen.

Superstjernene hyller Bowie: - Han var en av mine viktigste inspirasjonskilder

Bare to konserter senere i juni 2004 fikk David Bowie hjerteproblemer og måtte avlyse de påfølgende konsertene. Siden har han altså ikke turnert.

Bowie ble senere på året hjerteoperert for en tett arterie og gikk mer eller mindre i eksil.

Knappe ti år senere, i 2013, overrasket han alle med å gi ut sin første plate på ti år. «The Next Day» ble faktisk hans største suksess i USA, der han gikk til annenplass på Billboards albumliste.

VG+: Les stor sak om David Bowie her

Statsminister i sorg

Storbritannias statsminister David Cameron omtaler dødsfallet på Twitter.

FAR OG SØNN: Filmregissør Duncan Jones sammen med faren David Bowie under en filmpremiere i april 2009. Foto: , AP

– Jeg vokste opp med å lytte og se på popgeniet David Bowie. Han var en master i å fornye seg selv, og fortsatte å gjøre det riktig. Det er et stort tap, skriver Cameron.

Bowie ble født i London i 1947.

VGs musikkekspert Stein Østbø har selv møtt rockelegenden.

– Det er en av rockens store stilskapere som er borte. Knapt noen andre har hatt samme innvirkning på rockens utvikling, ikke minst imagemessig, enn David Bowie, sier Østbø.

Pensjonerte seg

NYE BILDER: David Bowie sluttet å gi intervjuer. Foto: , SONY

I 2014 var det nøyaktig femti år siden David Bowie singledebuterte med «Liza Jane», men jubileet betydde ikke at Bowie helt sluttet å jobbe, men har bidratt både med film- og musikalmusikk de siste årene.

– Han har bestemt seg for å pensjonere seg, slik som Phil Collins. Man kan ikke forlange at disse menneskene skal reise ut på veien igjen og igjen og igjen. Jeg er virkelig stolt og glad for at det aller siste showet han gjorde i Storbritannia var Isloe of Wight i 2004, sa John Giddings under IFF-konferansen i London i fjor høst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder