AVBILDET I PELS: Øverst fra venstre: Aylar Lie og Jan Thomas angrer på pelsbruken, mens Eli Hagen ikke kaster pelsen. «Bettan» bruker pels når hun fryser, Ingeborg Sørensen har trappet ned og Jenny Skavlan synes pels er halvguffent. Wenche Foss (stort bilde) bruker bare pels av dyr som aldri har vært i bur. Foto: Frode Hansen, Trond Solberg, Knut Erik Knudsen, Magnar Kirknes og Scanpix.

Pelskrig i Kjendis-Norge

Eli Hagen (62) sår tvil om dyrevernernes skrekkvideoer. Hun kommer ikke til å kaste pelsen i vinter.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er helt grusomt at de behandler dyr på den måten, de bør ha det bedre. Men i Norge er det kaldt, og hvis ikke jeg hadde kjøpt den pelsen hadde noen andre kjøpt den, sier Hagen, som eier to pelskåper - en kort og en lang.

Hagen synes imidlertid at bruken av pelskåper er en debatt - mens den siste ukens rystende skrekkvideoer av hvordan pelsnæringen behandler dyrene er en annen.

Bakgrunn: Nye avsløringer av mishandling av pelsdyr

- Jeg lurer på om ikke disse aktivistene skremmer opp dyrene når de stormer inn og lyser på dem, at de spiser på hverandre fordi de blir vettskremte, sier hun.

En drøy påstand, synes Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

- Det er helt usannsynlig at det er dyrene selv som fremprovoserer skadene. Det er et velkjent problem i pelsbransjen at dyrene kan spise på seg selv, og mange av de skadene som nå er blitt vist på TV er åpenbart gamle skader, forteller Kleveland.

Hagen er ikke redd for stygge blikk når hun ifører seg pels.

- Jeg blir kritisert for så mye rart, det tåler jeg. Jeg vil bare ikke fryse, sier hun.

Bare frittgående

Wenche Foss er også en av dem som sverger til pelsen. Likevel har hun sine klare prinsipper på hva slags pels hun bruker privat.

- Jeg bærer aldri pels av dyr som har vært i bur. De pelsjakkene jeg har er fra dyr skutt i Afrika, og jeg bruker dem svært sjelden. Jeg vet jo ikke om jeg lever til min neste bursdag, så jeg kjøper heller ikke flere. Men jeg har en beige jakke med litt pels, og den bruker jeg av og til.

Foss ble forferdet da hun så videoen av pelsdyrnæringens behandling av dyr i bur.

- Jeg fikk helt sjokk. De som setter dyr i bur på den måten bør settes i bur selv. Myndighetene må finne de skyldige og straffe dem, sier teaterdivaen krast.

Les også: Mattilsynet mangedobler antall pelsdyrkontroller

Også Elisabeth «Bettan» Andreassen reagerer.

- Det er grusomme bilder, man kan ikke la være å reagere på sånt, sier hun.

- Jeg bruker pels noen ganger, men er ingen storforbruker. Men når det er femten-tyve minus er det det eneste som funker, ellers fryser jeg, sier hun.

Trappet ned

Hun mener debatten ikke går på om kjendiser bruker pels eller ikke.

- Det er større og mer drastiske tiltak som må til. Det går ikke an å akseptere at pelsdyrnæringen får støtte når det gang på gang blir påvist brister i systemet.

Tidligere skjønnhetsdronning Ingeborg Sørensen forteller at hun fortsatt går i pels.

- Men jeg har trappet kraftig ned de siste årene. Dette fordi jeg er glad i dyr.

- Jeg fikk også øynene opp for min pelsbruk da jeg besøkte New York for noen år siden. I en butikk var det en mann som sprang mot meg og sprayet ned hele pelsfrakken min med ketchup. Etter den episoden tok jeg et oppgjør med meg selv, sier hun.

Skiftet mening

Kjendisstylist Jan Thomas var lenge tilhenger av pels og brukte i flere år dyre pelskåper privat. De siste årene har han derimot gjort helomvending.

- For meg var pels et symbol på rikdom og Hollywood-glamour. Men det var før jeg ble opplyst på hvordan pelsdyrnæringen produserer pels. Deres metoder er helt horrible, og jeg spydde da jeg så videoen om hvordan dyrene der ble behandlet, sier Jan Thomas som har meldt seg på kampanjen mot pels sammen med ektemannen Christopher Mørch Husby.

- I fremtiden kommer jeg derfor til å nekte å bruke pels, og jeg kvier meg også for å bruke det i stylingsammenheng, sier Jan Thomas.

VGTV: Her er bildene pelsdyrbransjen ikke vil se (NB! Sterke bilder)

De yngre angrer på pelsbruken

Mens voksne kjendiskvinner nekter å kaste pelsen, er de yngre langt mer bevisste på hva de kler på seg når kulda setter inn.
«Skal vi danse»-deltager Aylar Lie (26) brukte sist en pelscape under en Stordalen-åpning i oktober i fjor. Det angrer hun på i dag.

- Jeg har ikke vært bevisst på de valgene jeg har tatt. Men i dag vet jeg bedre og tar sterk avstand fra pelsbruk, sier hun.

Generasjonskløften bekreftes av informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen Live Kleveland.

- Det er helt klart mange færre yngre, kjente personer enn eldre som bruker pels, sier hun.

- Vi synes det er veldig skuffende at kjendisene velger å bruke ekte pels og dermed stille seg helt likegyldige til andre individers lidelse, mener Kleveland.

Dårlig samvittighet

Blogger, designer og Dorthe-datter Maria Skappel (24) er ikke motstander av all bruk av pels, men har klare meninger om typen.

- Jeg bruker pels av sau, lam og av dyr som vi likevel spiser, men holder meg unna rev og mink og de dyrene, forteller Skappel, som understreker at hun ikke går mye i pels.

- Det kan oppleves som litt ubehagelig, man får litt dårlig samvittighet når man hører disse historiene og ser masse grusomme bilder, sier hun.

Arvet

Designer og skuespiller Jenny Skavlan (24) synes også bildene av de lidende dyrene er helt forferdelige, og sier hun ikke bruker pels.

- Det er ikke et flaggskip for meg, men jeg er bare ikke komfortabel med å gå rundt med et dødt dyr på meg.

- Men vi har bilde av deg med en pelshatt?

- Ja, den ja. Det er en ordentlig pelshatt som er arvet og funnet på et loft. Men selv om jeg har på meg en pelslue en gang, betyr ikke det at jeg har planer om å fronte det. Jeg synes det er noe halvguffent over det, forteller hun.

Les flere kjendissaker på vg.no/rampelys .

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder