Samarbeider med komiker Morten Ramm

22-åringen vil ikke at funksjonshemmede skal behandles annerledes

TOK GREP: For Ole Andreas Steen har humor og selvironi vært viktig for å vise andre at han fungerer i samfunnet selv om han har cerebral parese. Her er 22-åringen fotografert i 2012. Foto:Anders K. Christiansen,VG

Ole Andreas (22): - Vi kan tøyses med

CP-rammede Ole Andreas Steen (22) reagerer sterkt på at folk med handikap ikke skal tulles med. – Det fører til at vi blir enda mer spesielle enn det vi allerede er.

 • Martine Haug Nysether

Artikkelen er over fem år gammel

De siste dagene har debatten rast etter at Radioresepsjonen vitset med Downs syndrom. Fleipingen fikk småbarnspappa Aleksander Helmersberg til å skrive et lengre innlegg på Facebook, som resulterte i at resepsjonistene la seg flate.

I ettertid skal Radioresepsjonen ha blitt kontaktet av pårørende til personer med Downs syndrom, som var skuffet over at de la seg flate.

Mens skuespiller Svein André Hofsø Myhre, kjent fra filmen «Detektiv Downs», sier folk bør være forsiktige med å tulle med Downs syndrom, er CP-rammede Ole Andreas Steen ikke enig.

– Jeg reagerer sterkt på at folk ikke vil at de med handikap skal tulles med. Det fører jo til at vi blir enda mer spesielle enn det vi allerede er og det vil jeg sette en stopper for. Vi kan tøyses med, sier Steen til VG.

Viktig med humor og selvironi

Han mener det å tulle med en funksjonshemmet ikke trenger å involvere selve diagnosen, men sier det handler om at de også må få oppleve humor i hverdagen.

– Hvis ingen hadde fleipet med meg, hadde hverdagen blitt veldig alvorlig, påpeker 22-åringen.

Ole Andreas Steen ble født tre måneder for tidlig, og er rammet av cerebral parese. Nå ønsker 22-åringen å bevise at handikappede ikke har noe begrensninger for hva man kan tulle med.

– Dette er viktig for å bli involvert i samfunnet på en fullverdig måte. Jeg fant ut ganske tidlig i livet at hvis jeg skulle komme meg frem i livet, måtte jeg selv ta grep, forteller Steen og utdyper:

– Jeg kunne ikke sitte borte i et hjørne å vente på å få venner. Jeg måtte selv ta kontakt å vise at jeg fungerer i samfunnet selv om jeg har CP. Det ble viktig for meg å vise at jeg hadde humor og selvironi.

Samarbeider med Ramm

22-åringen, som tidligere har vært assistenttrener for håndballklubben Runar, har nå begynt å jobbe som «rullende komiker», som han selv kaller det. Steen skal nemlig være en del av komikerne som bidrar på humor-kongen, Morten Ramms, nye humornettside «Humornieu», som åpner torsdag.

LANSERER HUMORSIDE: Komiker Morten Ramm får med seg flere ukjente komikere på sitt nye humornettsted. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Jeg hadde ikke tenkt å annonsere det i noen aviser. Men når man har en løs kanon som Ole Andreas på laget, er det bare å hive seg i den permobilen og være med på løpet, sier Ramm til VG.

Nettsiden er ifølge Ramm ment å være en plattform for sketsjer fra både nye og etablerte komikere. Han røper at Ole Andreas har spilt et par sketsjer, blant annet en håndballsketsj, og at duoen har flere planer for ting 22-åringen skal gjøre på nyåret.

– Jeg tror at Ole Andreas vil at jeg skal behandle han som jeg behandler de andre kameratene mine. Det blir nok en del vitser på hans bekostning, som at han sitter i rullestol, for det gjør jo ikke jeg, forteller komikeren.

Må behandles likt

Ramm ønsker ikke å kommentere debatten rundt Radioresepsjonen, men sier at han har forståelse for at folk kan føle seg truffet.

– I likhet med oss funksjonsfriske er handikappede forskjellige. Noen er mer hårsåre enn andre, og det er nok Ole Andreas og jeg ganske like. Vi har en høy terskel for hva som kan tulles med. Det handler litt om hvilken type man er.

Selv om Steen forstår at folk reagerer ulikt, mener han det er viktig at funksjonshemmede ikke blir behandlet annerledes.

– Opp gjennom årene har jeg blitt altfor høflig behandlet. Folk har vært livredd for å ta kontakt med meg. Derfor er det på tide å fronte at handikappede kan tulles med, det mener jeg gjør det lettere for oss å få venner. Det er viktig å vise hvor gøy man kan ha det med handikappede, sier 22-åringen og legger til:

– Jeg er ikke bare er en gutt som tar imot mye humor, men jeg kødder også tilbake når jeg blir køddet med. Det tror jeg kommer til å overraske folk.

Mener nordmenn er for nærtagende

Til tross for at Steen selv har blitt kalt «CP-faen», vil han ikke si at han har blitt mobbet.

– Så lenge det er sagt med et glimt i øyet og har en uskyldig mening, kan jeg ikke se at det er noe annet enn artig, og jeg føler det var litt det gutta i Radioresepsjonen gjorde. Jeg har blitt mobbet på en køddete måte, men det har ikke ført til at jeg har blitt lei meg. Jeg har heller følt meg ensom, forteller en åpenhjertig 22-åring til VG.

For å bryte ned sosiale barrierer tror Steen det er viktig at folk forstår, at funksjonshemmede ikke skal behandles annerledes enn funksjonsfriske.

– Jeg kan forstå at noen blir såret, men jeg synes folk i Norge generelt er for nærtagende. Vi må ha en høyere linje på hva som er lov å kødde med, sier Steen og legger til:

– Ta meg som eksempel. Jeg er skeiv i håndleddet, men jeg er Norges mest heterofile gutt. Jeg har bare en skjev kropp og det er slik kroppen min fungerer, ler han.

Les også

 1. «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?»

  Tør dere møte meg, så skal jeg forklare dere hvordan et liv med et barn med downs er.
 2. Millas far til Radioresepsjonen: – Det er lov å tenke seg om to ganger

  Aleksander Helmersberg har rørt hele landet med sin krasse kritikk mot Radioresepsjonens vitsing om Downs syndrom.
 3. Vil bli tøyset med: Radioresepsjonen sier de har fått støtte fra Downs-pårørende

  Radioresepsjonen sier at de har blitt kontaktet av flere pårørende som ikke vil at de med Downs syndrom skal bli…
 4. Tore Sagen legger seg flat: Vil gjerne møte Aleksander og Milla

  Facebook-innlegget til Aleksander Helmersberg førte til en storm av kritikk mot Radioresepsjonen på Twitter.
 5. Har blitt kalt «mongo»: Ber folk tenke seg om før de spøker om Downs

  Svein André Hofsø Myhre (35) mener det er en hårfin grense for hva som er greit å spøke om.

Flere artikler

 1. Morten Ramm lar seg styre av magefølelsen - klar med nytt stunt

 2. Oslos ordfører hadde bror med Downs syndrom: - Jeg ble kalt for «mongo» på grunn av broren min

 3. Vil bli tøyset med: Radioresepsjonen sier de har fått støtte fra Downs-pårørende

 4. Kronikk: Har du Downs, eller? Hahaha!

 5. Eia og Tufte Johansen om Downs-debatten: – Folk blir for lett krenket

 6. «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?»

Fra andre aviser

 1. «Hva er humoren med å si: «Mennesker med Downs er mer kåte»?

  Bergens Tidende
 2. Hva er en god latter?

  Bergens Tidende
 3. Hva er en god latter?

  Fædrelandsvennen
 4. Skolerevy i Charlies tid

  Aftenposten
 5. Merete Hodne svarer: – Dette er helt horribelt

  Fædrelandsvennen
 6. Nå har de smale tøysevideoene fått egen scene midt i Oslo

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder