Barnefamilier flytter inn på hotell

Naboer demonstrer med plakater i vinduene

Foreldre tar seg fri fra jobben

PR-sjef for festivalen: – Ukjent med at det har vært mye støy

ØYA FOR ØYA: Naboene til Øya-festivalen demonstrer mot musikkarrangørene fra egen veranda. Flere klager på høy musikk og bråk. Foto:Robert S. Eik,

Naboene raser mot Øyafestivalen: - Blir helt forferdelig

Det som skal bli årets musikkbegivenhet for flere tusen, blir årets mareritt for noen av beboerne i Sofienberggata – som bor kun ti meter unna festivalområdet.

 • Sofia Storhaug
 • Robert S. Eik
 • Marthe Berg

Artikkelen er over seks år gammel

– Det blir helt forferdelig. En ting er alle konsertene, en annen ting er alle folkene. 15.000 mennesker skaper bråk, støy og ikke minst fyll. De siste dagene har jeg fått masse negative reaksjoner på dette, sier Hanna Høiness, beboer og styremedlem i Sofiemo borettslag.

Hva er ditt beste minne fra Øyafestivalen? Del det med VGs lesere her!

Onsdag braker det løs i Tøyenparken. Øyafestivalen har de siste årene et gjennomsnitt på 80.000 besøkene, og i år er det ventet rundt 15.000 besøkende hver dag. I fjor kom imidlertid nyheten om at den populære festivalen blir flyttet fra Middelalderparken til Tøyenparken.

Dermed kommer den fire dager lange konserten til å berøre et helt borettslag på 140 leiligheter. De 40 nærmeste ligger bare ti meter unna selve konsertområdet. Det er Høiness svært lite fornøyd med.

Kommentar: Øya sporer av

Blir skremt

– Siden 28. juli har konsertarrangørene rigget til scene og arena. Vi som beboere har ikke blitt tatt hensyn til overhodet. Vi har ikke fått nabovarsel en gang, mener en opprørt Høiness.

I leiligheten, som ligger i andre etasje ut mot konsertområdet, har hun demonstrert mot musikkfesten ved å henge opp plakater og spraye vinduene i hvit tusj. «Øya ut av boligstrøket» og «FLYTT», har allerede vagt oppsikt i sosiale medier.

IKKE BARE BARNEBRÅK: Fra barnerommet har naboene utsikt over festområdet. Ikke alle er like fornøyde med det. Foto:Robert S. Eik,

– Jeg tenker på barnefamilier som sitter med unger på ett og et halvt år som skal sove, og foreldrene som skal på jobb. Mødre og fedre må isteden flytte vekk fra hjemmene sine og inn på hoteller og utenbys fordi de ikke orker støyet, bråket og fylla. Det er helt forferdelig, sier hun oppgitt.

Tok barna ut av barnehagen

– FORFERDELIG: Hanna Høiness, beboer i Sofiemo borettslag, er ikke fornøyd med å få Øyafestivalen som nabo. Foto: Privat,

En småbarnsmor, som ikke ønsker å stå frem med navn, bor i samme borettslag, bare ti meter unna festivalområdet. På grunn av Øyafestivalen har hun sett seg nødt til å ta seg fri fra jobb og ta barna ut av barnehagen.

– Dette er ikke noe gøy for oss i det hele tatt. Barna mine har egentlig innkjøring i barnehagen denne uken, men på grunn av støy og bråk på Øya måtte vi avlyse den. Jeg måtte også ta meg fri fra jobb uten lønn. I tillegg mister barna lekeområdet, sier hun.

I morgen tar hun og mannen med seg barna utenbys.

– Vi hadde ingen vi kunne bo hos her i Oslo, så nå drar vi ut på hytta til dette er over, sier hun.

Vil ha kompensasjon

Også andre beboere VG har snakket med reagerer på dårlig opplysning fra Bymiljøetaten.

– Det har vært veldig dårlig med informasjon og vi er selvfølgelig skuffet over det, og synes Bymiljøetaten kunne informert oss bedre, sier en beboer, som selv vil se an hvor ille det blir, før han eventuelt tar med seg kone og barn ut av byen.

Kommunikasjonrådgiver i Bymiljøetaten Kristian S. Moen forteller at varslingen om arrangementet er opp til arrangøren.

– Oslo kommune stiller området til disposisjon, og så er det arrangørens oppgave å informere naboene. Dette gjelder for Øyafestivalen slik det også gjelder for eksempel Norwegian Wood og arrangørene som holder konserter på Valle Hovin.

– Hva tenker Bymiljøetaten om de naboene som flytter hjemmefra under festivalen på grunn av støy?

DRAR FRA TØYEN: Naboene til Øyafestivalen rømmer hjemmene sine, fordi de frykter høy musikk og bråk. Foto:Robert S. Eik,

Vi har forståelse for at ikke alle opplever det udelt positivt å ha en stor festival med høy musikk og yrende folkeliv tett opptil der de bor, men det er også en del av det å leve i en storby med et aktivt kulturliv, sier han og legger til:

– Musikken opphører klokken 23.00 hver dag under festivalen, noe som trolig er overkommelig for folk flest, men det er klart det er mer utfordrende for de som har barn som legger seg før den tid.

Delte meninger

Hanna Høiness, beboer i Sofiemo borettslag og nær nabo til festivalområdet, savner på sin side en kompensasjon fra arrangøren.

– De kunne gitt oss billetter, løfter om kompensasjoner eller hotellopphold. Et eller annet slik at folk kunne fått lyst til å fortsette og bo her. Det er blårussøkonomi uten sidestykke, sier hun.

Men ikke alle beboerne på Tøyen er enige i kritkken. Flere naboer viser nå sin støtte til Øyafestivalen. Under et bilde lagt ut på Instagram-kontoen «toyenbilder», skriver flere naboer at de gleder seg.

- Nabo, gleder meg!!!!, skriver en, mens en annen skriver:

- Gleder meg! Next door neighbor.

– Har tatt varslingen på alvor

PR-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, forteller til VG at han ikke er kjent med at det har vært mye støy i forkant av festivalen.

– Det er jo noe lyd fra riggingen, men det har ikke vært mye høy lyd i forberedelsene til festivalen, og det er jo først i morgen konsertene starter, sier han.

Han forteller at de allerede for flere måneder siden begynte å legge ut informasjon om arrangementet på sine nettsider, og at de har deltatt på arrangementer og generalforsamlinger i borettslagene i Tøyenparkens nærområde, for å sørge for god informasjonsflyt.

– Vi har vært til stede på de arenaene vi har sett det naturlig, for å informere om arrangementet, og hele tiden holdt kontakt med borettslagenes styrer. Vi har også opprettet en egen nabokontaktstilling, som tar seg av konkrete henvendelser. Vi har tatt dette med å informere naboer og folk i området alvorlig, sier han.

Han understreker at Øyafestivalen forholder seg til regelverket, og at de stadig gjennomfører lydmålinger, både ved scenen og ved boligene rundt. Han sier også at de setter pris på nyttige innspill som kan brukes til å gjøre justeringer.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under.

Les også

 1. Outkast kommer til Øyafestivalen

  Torsdag 7. august står Big Boi og André 3000 på scenen under Øyafestivalen.
 2. Festivaltips fra musikkeksperter og artister: Disse konsertene bør du få med deg

  En tettpakket festivalsommer står for tur. Her er artistene og bandene norske musikkeksperter og artister ser frem til…

Mer om

 1. Øyafestivalen

Flere artikler

 1. Eksperter om Øya-støy: Irriterende, men ikke helsefarlig

 2. Kommentar: Tøyen-Øya er kommet for å bli

 3. Derfor unngår Øyafestivalen harry-stempelet

 4. Festivalsommeren 2020: – Dypt bekymret

 5. Pluss content

  Så syk kan du bli av trafikkstøy

Fra andre aviser

 1. Naboprotester mot Øya på Tøyen

  Aftenposten
 2. Blandede følelser blant Øyas nye festivalnaboer

  Aftenposten
 3. Fabian Stang: - Øyafestivalen har funnet sitt hjem på Tøyen

  Aftenposten
 4. «Vi valgte ikke Øyafestivalen»

  Aftenposten
 5. Findings i trøbbel etter støykrangel – nå kan det spøke for neste års festival

  Aftenposten
 6. Festivalsommeren er avlyst. - Trist, men samtidig en lettelsens dag.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no