VANT: Ulrikke Brandstorp (24) vant MGP-finalen og representerer Norge i Eurovision i mai. Men flere artister og mange av seerne mener NRK sin backup-løsning da stemmesystemet kollapset, ikke var god nok. Foto: Tore Meek

Over 750 klager til Kringkastingsrådet på ett døgn – lederen fikk selv ikke stemt

Det har kommet inn over 750 klager til Kringkastingsrådet etter MGP-finalen, bekrefter rådets sekretær Erik Skarrud til VG. Det er unaturlig om ikke saken blir tema på neste møte, sier leder Julie Brodtkorb.

  • Synne Eggum Myrvang

– Så mange klager på ett døgn er uvanlig mye. Det kan vi slå fast, sier Skarrud til VG søndag kveld. Sist rådet mottok svært mange klager på én sak, var etter den omdiskuterete «Jødesvin»-sketsjen til NRK Satiriks i 2019. Da fikk de 433 klager.

Medier24 meldte om klagestormen først.

Skarrud har bare gjort en grovtelling og ikke lest nøye gjennom, men klagene handler generelt om misnøye.

– Ordet skandale går igjen. Såvidt jeg har registrert er det også noen som mener at det bør stemmes på nytt igjen.

Før klagene var talt opp, sa leder i rådet Julie Brodtkorb at det vil være unaturlig å ikke diskutere MGP-finalen i rådets neste møte i mars:

– Kringkastingsrådet skal være et sted hvor de som betaler for NRK skal ha en mulighet til å si sin mening om de programmene NRK har, sier hun til VG.

Hun forteller at flere seere har kontaktet henne personlig for å be rådet diskutere saken.

– Da har jeg bedt dem gå inn i klageskjemaet på nettsiden og skrive det de forteller meg der. Før møtet 12. mars får alle medlemmer oversikt over klagene og foreslår hva vi skal diskutere. Med det engasjementet dette har skapt, er det unaturlig om vi ikke diskuterer det, sier Brodtkorp.

Mange av seerne og flere av artistene er rasende etter at stemmesystemet kollapset da ti MGP-artister skulle stemmes ned til fire under MGP-finalen lørdag kveld. Fra scenen ble det annonsert at en «forhåndsvalgt folkejury» derfor ville avgjøre hvilke fire artister som skulle gå videre. De utgjorde 30 personer fra hele landet, og stemte på bakgrunn av studioinnspillingene, forklarer MGP-sjef Stig Karlsen søndag.

NRK har forklart at 38 millioner emojis kan ha gjort at systemet kollapset.

Antall klager spiller i utgangspunktet ingen rolle for hvorvidt rådet skal diskutere en sak eller ikke, forklarer Brodtkorb til VG før klagene er telt opp.

Fikk selv trøbbel

Medlemmene kan uansett ta opp saker de mener er viktige, og derfor vil dette høyst sannsynlig bli tema på det neste møtet i Kringkastingsrådet, som er 12. mars.

– Vi er jo ikke i noe vakuum, selv om vi ikke har talt opp klager. Vi ser det engasjementet som har vært rundt dette, sa Brodtkorb til VG før klagene var talt opp søndag kveld.

LEDER: Julie Brodtkorb, leder i Kringkastingsrådet, mener det er sannsynlig at MGP-finalen diskuteres i neste møte etter alt engasjementet som har vært. Foto: Tore Kristiansen

– Mange hadde rigget seg til med venner og bekjente nettopp for å se finalen og stemme på sin favoritt. Ut ifra det alle norske medier skriver, er dette en sak som engasjerer NRK-seerne. Programmet er helt tydelig høyt elsket av hele befolkningen, sier Brodtkorb.

Hun fulgte MGP-finalen lørdag kveld, og var selv blant dem som fikk trøbbel med å stemme da hun så finalen.

– Emojiene funket. Så kanskje bidro jeg til at det kollapset. Men stemmingen fungerte ikke. Jeg var en av dem som var veldig lei meg for at jeg ikke fikk stemt, sier hun.

Her oppsummerer vi MGP-skandalen kjapt og enkelt.

MGP-sjefen: – Juryen var laget for en ekstremsituasjon

Dagen etter glam og glamour var den en avmålt MGP-sjef som møtte pressen søndag formiddag. Der kunne han opplyse om at det ventes en intern gransking av stemmerotet i den famøse finalesendingen lørdag.

– Jeg har bedt om å få en redegjørelse i morgen, en teknisk redegjørelse, så jeg har et møte med IT-folket i NRK for å få en full forståelse av hvordan dette kunne skje, sa Stig Karlsen.

BER OM REDEGJØRELSE: MGP-sjef Stig Karlsen sa til pressen søndag at han har bedt om en teknisk redegjørelse av hva som gikk galt under finalen. Foto: Tore Meek

Karlsen hadde aldri i verden tenkt at et års arbeid med den store MGP-festen skulle bli slik. Den forhåndsvalgte folkejuryen ble satt opp hvis «det utenkelige» skulle skje:

– Juryen var laget for en ekstremsituasjon. Den fikk vi i går, sa han videre da han traff pressen søndag.

Manager til Rein Alexander, Jan Erik Hauglund, er blant dem som krever fullt oppvaskmøte i NRK.

– Ja, det gjør jeg virkelig. Nå må alle krefter brukes hos arrangøren for at dette ikke skal skje igjen. Samtidig er vi innstilt på at fokus deretter retter seg mot at Ulrikke presterer maksimalt i Rotterdam.

Les også

Mer om

  1. Melodi Grand Prix
  2. NRK
  3. Kringkastingsrådet

Flere artikler

  1. NRK droppet reprisesending av MGP-finalen – varsler full gjennomgang

  2. NRK: Ser ut som 38 millioner emojis gjorde at det knakk sammen

  3. MGP-finalen: – En uheldig kjedereaksjon

  4. Solli-Tangen etter stemmeskandalen i MGP: Hadde laget nytt show til finalen

  5. Slik vurderte VGs lesere MGP-deltakerne: Ulrikke og Rein var best

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder