Raja etter Cruise-møte: Norge vurderes også for neste «Mission: Impossible»-film

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har møtt Tom Cruise på filminnspillling. Han lokket med fottur over Jotunheimen og sier produksjonen allerede har vurdert flere andre områder i Norge til neste storprosjekt.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over 43 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi diskuterte mulighetene for å få filme neste film her. Vi har snakket om flere steder. De bestemmer selv hvor, men de har vært og sett på nordområdene, Finnmark, Lofoten, Vesterålen, og Hordaland, sier statsråden til VG etter å ha vært på besøk på filmsettet til «Mission: Impossible 7» i Møre og Romsdal.

Raja understreker at det ikke er politikerne som deler ut penger, og at filmselskapet må søke filminstituttet om norske insentivkroner før fristen 1. november, men statsråden selv lokket med «71 Grader Nord»-fotoboken «Norges vakreste eventyr».

PÅ FILMBESØK: Statsråd Abid Q. Raja på besøk på Åndalsnes tirsdag. Foto: Abid Q. Raja

les også

Flere «Mission: Impossible»-stjerner til Norge

– Han er veldig glad i Norge. Han skryter utrolig mye av nordmenn og sier vi er jordnære folk, han får være seg selv her. Han har lyst til å oppleve norsk natur utenom filmsettet også, så vi får se om han kommer tilbake for å gå fra hytte til hytte. Jeg prøvde å selge inn at det å gå over Jotunheimen er «The Norwegian dream»!

les også

Hurtigruten: Løser konflikten ved å bytte skip, til et med norsk mannskap

Kulturministeren har måttet tåle kritikk for at han ga Hollywood-produksjonen unntak fra innreiserestriksjonene- og karantenereglene i forbindelse med coronapandemien. Han mener det var en helt riktig beslutning.

– 200 som jobber på settet er norske. 200 er fra Schengen-land, de kan allerede komme inn. Et knippe mennesker har kommet fra USA, ikke mange. De har levd avsondret fra resten av befolkningen, sier Raja og legger ut om hvilket strengt coronaregime man lever under på filmsettet.

– Jeg har reist rundt i Norge under hele pandemien og ikke opplevd et lignende regime. Jeg snakket med Tom Cruise om hvor ubehagelig det er å ta coronatesten med ting opp i nesa. Han svarte bare: Man, det der gjør jeg to-tre ganger i uken! Det er leger og laboratoriepersonell på settet. De bruker ni millioner kroner på dette regimet, og det er ekstremt dyrt for dem om det skulle komme et utbrudd.

Hurtigruten er underleverandør til produksjonen ved at de huser filmteamet. De huser filmteamet til «Mission: Impossible»-filmen. Politiet mener at Hurtigruten kan ha brutt loven ved å ha filippinsk mannskap ombord, og næringsminister Iselin Nybø har vært tydelig på at virksomheten er i strid med loven.

– Hva tenker du om at skattepenger vi har bevilget har blitt brukt på Hurtigruten, som næringsministeren mener har opptrådt ulovlig?

– Vi har ikke gitt direkte penger, men de får altså penger gjennom en refusjonsordning. De må altså bruke penger for å få penger. Alle som er i Norge må følge norske regler, og jeg er glad for at Iselin har vært tindrende klar: Hurtigruten har ikke forholdt seg til reglene. Det er Hurtigruten sitt anvar å påse at de følger lovene i Norge. Det er ikke de som leier sitt ansvar at leverandøren ikke følger loven.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tom Cruise

Flere artikler

 1. Tom Cruise får unntak fra regjeringen – kommer til Norge

 2. Tom Cruise-produsent har leid to Hurtigruten-skip

 3. Tom cruiser på filmsettet i Norge – hilste på norske fans

 4. Tom Cruise i telefonsamtale med Abid Raja: Vil til Norge og filme i slutten av august

 5. Cruise med flere spektakulære hopp i Hellesylt

Fra andre aviser

 1. Tom Cruise returnerer til Norge

  Bergens Tidende
 2. Selvsagt skal Tom Cruise til Norge

  Aftenposten
 3. Tom Cruise i Raja-video: – Elsker Norge

  Aftenposten
 4. Tom Cruise er god butikk: Kjøper lokale varer og tjenester for 80–90 millioner

  Bergens Tidende
 5. «Mission Impossible» skal filmes i Norge – får unntak fra innreisereglene

  Bergens Tidende
 6. Næringsminister i «oppvaskmøte» med Hurtigruten: – I strid med loven

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no