Kunngjøring av Nobels fredspris 2006: Fredsprisen gikk til kampen mot fattigdom

- Muhammed Yunus: - Helt fantastisk!

(VG Nett) Årets fredspris er todelt og går til Muhammed Yunus (66) og Grameen Bank.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Det Norske NobelinstituttGrameen BankMuhammad Yunus

STOLT VINNER: Muhammed Yunus, grunnlegger av Grameen Bank, tok vantro imot nyheten i dag. Foto: Arkivfoto: Reuters

Nobelkomiteens leder, Ole Danbolt Mjøs, kunngjorde nyheten på pressekonferansen klokken 11.00.

Dermed var det ingen av de heteste kandidatene som fikk utdelt prisen.

Bak mikrokreditten

Muhammad Yunus, født i Bangladesh i 1940) er økonom og grunnlegger av konseptet mikrokreditt, et system for lån til de fattigste i verden. Yunus er også grunnleggeren av Grameen Bank. Grameen Bank gir lån til mennesker som ellers aldri ville fått lån i andre banker.

Les også:- Slik vant han fredsprisen

- Fantastisk

Mohammad Yunus sier i et intervju med NRK at han ikke kan tro at han nå er blitt tildelt Nobels fredspris 2006

- Dette er helt fantastisk. Jeg hadde aldri trodd at dette skulle skje. Det er en fantastisk nyhet for meg, Grameen Bank og alle verdens fattige, sier Yunus.

Han mener at prisen og bankens mikrokredittsystem er begynnelsen på en verden der ingen lenger trenger å være fattige. Yunus har mottatt en rekke andre fredspriser rundt om i verden, men sier at ingen kan sammenlignes med Nobels fredspris.

- Uansett hvor mange andre priser en får, så er det denne prisen som teller, jublet Yunus bare et par minutter etter at han og banken fikk prisen, på telefon til NRK.

Nå ser Mohammad Yunus frem til å komme til Oslo for å motta prisen den 10. desember.

- Takk skal dere ha, avsluttet han.

Stoltenberg: - Klokt

Statsminister Jens Stoltenberg sier i et intervju med NRK at han synes utdelingen er «veldig klok og flott».

- Yunus og Grameen Bank står for viktige tiltak for å gi spesielt kvinner mulighet til å utvikle egen virksomhet. Denne bankvirksomheten startet i Bangladesh, men har spredd seg til hele verden, sier statsministeren.

- Mennesker og organisasjoner som jobber for å hjelpe folk ut av fattigdommen, fortjener en slik utmerkelse, sier Stoltenberg.

Omsetter visjoner

«Muhammad Yunus har vist seg som en leder som har greid å omsette visjoner i praktisk handling til beste for millioner av mennesker, ikke bare i Bangladesh, men også i mange andre land i verden. Hvert eneste individ på jorden har både potensiale og rett til et verdig liv. På tvers av kulturer og sivilisasjoner har Yunus og Grameen Bank vist at også de fattigste av de fattige kan medvirke til egen utvikling», lyder det i Nobelkomiteens begrunnelse.

LES HELE BEGRUNNELSEN HER

Presse fra hele verden er samlet i Nobelinstituttet i Oslo (SE VGTV) for å kringkaste nyheten om hvem som har vunnet fredsprisen 2006. Spenningen har vært til å ta og føle på. Nobels fredspris betraktes som verdens kanskje viktigste og mest prestisjetunge pris.

Tidligere leder av Nobelkomiteen, Francis Sejersted, sier til NTB at Grameen Bank også tidligere har vært vurdert som kandidat til fredsprisen.

- Alldeles strålende

Erik Solheim er svært fornøyd med kunngjøringen.

- Alldeles strålende! er rekasjonen fra bistandsministeren.

- Dette er en svært gledelig tildeling, og jeg vil gratulere Muhammad Yunus og Grameen Bank på det varmeste. Som stortingsrepresentant på 1990-tallet foreslo jeg Yunus til Fredsprisen, så denne avgjørelsen setter jeg stor pris på. Det er viktig og riktig at Nobelkomiteen trekker fram utvikling og fattigdomsbekjempelse som en sentral del av arbeidet for fred, sier Solheim.

Grameen Bank med Muhammad Yunus i spissen startet sine suksessrike eksperimenter i Bangladesh for 30 år siden og gjorde verden oppmerksom på at også fattige - kanskje spesielt de fattige - er kredittverdige. I årevis har Grameen Bank hevdet at tilbakebetalingsprosenten ligger høyt over det kommersielle banker kan skryte av.

På verdensbasis finnes det rundt 10.000 mikrofinansinstitusjoner som når mellom 14 og 15 millioner klienter i over 70 land.

Kandidater

Stein Tønnesson, direktør i PRIO (Instituttet for fredsforkning), blir hvert år bedt om å rangere sine fredsprisfavoritter. I år rangerte han Finlands tidligere president Martti Ahtisaarai som nummer én, Indonesias nåværende president Susilo Bonbang Yuhoyono som nummer to og Rebiya Kadeer, kinesisk menneskerettighetsforkjemper, som nummer tre.

Den russiske menneskerettighetsaktivisten Sergej Kovaljov, den tsjetsjenske advokaten Lidija Jusupova og Australias tidligere utenriksminister Gareth Evans har også vært nevnt i forbindelse med årets pris.

Bettingfavoritter

Martti Ahtisaari og Susilo Bambang Yudhoyono har vært de heteste kandidatene hos bookmakerne.

Årets fredspris er den 105. i rekken.

De siste fem årene har fredsprisen gått til Kim Dae Jung, Sør-Korea, (år 2000), De forente nasjoner (FN) og dets generalsekretær Kofi Annan (2001), Jimmy Carter, USA (2002), Shirin Ebadi, Iran (2003), Wangari Maathai, Kenya (2004) og International Atomic Energy Agency (IAEA) og dets generaldirektør Mohamed ElBaradei, Egypt (2005).

Seremoni ut i desember

Fredsprisoverrekkelsen finner sted i Oslo Rådhus 10. desember - med stor fredspriskonsert i Oslo Spektrum dagen etter. Hollywood-stjernen Sharon Stone er bekreftet som vertinne for konsertgallaen, mens det ennå ikke er kjent hvem som blir hennes mannlige ledsager for kvelden.

191 kandidater

Nobelkomiteen vurderer alle kandidatforslag som er poststemplet innen 1. februar det aktuelle året. Nobelkomiteen holder alltid hemmelig hvem som er nominert. Likevel lekker det alltid ut navn. Les om noen av årets spekulasjoner her.

191 kandidater, 168 enkeltpersoner og 23 organisasjoner, er i år foreslått. Kun spesialt utvalgte har fullmakt til å nominere. Blant dem er medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer, tidligere nobelprisvinnere og enkelte universitetsprofessorer og fungerende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen.

Nobelkomiteen

Nobelkomiteen består av Ole Danbolt Mjøs, professor dr.med, Berge Ragnar Furre, historiker, teologiprofessor, Universitetet i Oslo, Sissel Marie Rønbeck, assisterende direktør hos Riksantikvaren, Inger-Marie Ytterhorn, politisk hovedrådgiver i Frps stortingsgruppe, Kaci Kullmann Five, selvstendig næringsdrivende og Geir Lundestad, historiker og direktør for Nobelinstituttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder