Se de private barndomsbildene av svenskenes neste prinsesse

Sofia Hellqvist blir prinsesse når hun gifter seg med prins Carl Philip i sommer. Nå deler det svenske kongehuset private bilder av den blivende prinsessen!

 • Jørn Pettersen
 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag formiddag ble det klart at kong Carl Gustaf hadde bestemt seg: Sofia Hellqvist blir prinsesse når hun gifter seg med prins Carl Philip 13. juni.

Internt i den svenske kongefamilien har det, ifølge Expressens kilder, lenge vært klart at Sofia Hellqvist vil bli prinsesse av Sverige når hun nå gifter seg med prins Carl Philip.

– I dag tituleres hun som «frøken» i kongelige sammenhenger, men for å kunne utøve sin gjerning side om side med prinsen, er en prinsessetittel påkrevet i offisielle sammenhenger. Ikke minst i utlandet, skriver Expressen.

Men om beslutningen har vært enkel kong Carl Gustaf, har ikke veien til kongehuset bare vært enkel for Hellqvist.

SE, SÅ BLID: Denne lille jenta blir Sveriges neste prinsesse i juni - det vil si, om ikke prinsesse Madeleine føder en jente før bryllupet skal stå i Stockholm. Foto:,Privat/Kungahuset

Med en fortid som glamourmodell og «Paradise Hotel»-deltaker har det vært vanskelig for henne å få innpass hos kongehuset.

– Faren, Erik Hellqvist, kommer fra en helt vanlig svensk familie med røtter i Norrköping. I denne familien finnes det alt fra gårdsarbeidere og soldater til fabrikkarbeidere. Ingen i denne familien har hatt noe kontakt eller relasjon til kongelige, forteller slektsforsker Ted Rosvall til Aftonbladet.

UT PÅ TUR ALDRI SUR: Fire år gamle Sofia Hellqvist på skøytetur med farfar Stig Hellqvist. Foto:,Privat/Kungahuset

Arbeiderklassefamilie

Sofias farfar, Stig Hellqvist, ble født i Limhamn i Malmö. Resten av slekten kommer fra Norrköping. Der arbeidet hennes farfar som handelsreisende, mens hans farfar igjen, Anders Fredrik, jobbet som tollvekter.

– En tollvekter var en slags tjenestemann som hadde ulike administrative oppgaver med tollen. I dag hadde vi kanskje kalt det administrator - en jobb for middelklassen eller arbeiderklassen. På en måte kan man si at dette er en slekt som har jobbet seg oppover, legger Rosvall til.

På morens side kommer største del av familien fra Älvdalen i Dalarna. Sofias mor og far bor ennå i Kåtilla, et sted i Älvdalen som Sofia besøker mye når hun har tid, ifølge Aftonbladet. I den lille byen er det bare 2000 innbyggere og har få karrieremuligheter til bygdens ungdom, skriver avisen. Sofia gikk både barne- og ungdomsskolen hjemme i Älvdalen, mens hun gikk musikklinjen på videregående på Vansbro Utbildningscenter, skriver det svenske kongehuset på sine hjemmesider, der de også har delt de private barndomsbildene av Hellqvist.

SPORTY PIKE: Sofia Hellqvist var atletisk i ung alder, og er nå sertifisert yoga-lærer. Foto:,Privat/Kungahuset

Involvert i unge

Den blivende prinsessen begynte tidlig å involvere seg i hjelpearbeid, og siden tenårene har hun besøkt og jobbet som frivillig og bistandsarbeider i Sør-Afrika, Senegal og Ghana.

Dette har hun senere fortsatt med, og i 2010 grunnla hun Project Playground, som jobber for å forbedre barn og unges muligheter i livert gjennom en meningsfylt fritid. De tilbyr blant annet fritidsaktiviteter, støtteprogram for å motarbeide gjengmedlemskap og kriminalitet og psykologisk støtte.

Ved siden av dette har hun også studert bedriftsutvikling på New York Institute of English and Business, og studert enkeltemner som global etikk, barn- og ungdomsvitenskap, FNs konvensjon om barnets rettigheter og internasjonale relasjoner.

Det er kongen som bestemmer hvorvidt en ektefelle av hans barn vil få prins- eller prinsessetittel. Prins Daniel fikk sin tittel da han giftet seg med kronprinsesse Victoria. Chris O'Neill ble tilbudt tittelen som prins da han giftet seg med prinsesse Madeleine i 2013, men takket nei fordi han ønsket å fortsette med sin egen forretningsvirksomhet.

Mer om

 1. Kongelige
 2. Sverige
 3. Kongehuset

Flere artikler

 1. Prins Carl Philip og prinsesse Sofia venter sitt andre barn

 2. Sofia: Heftig å bli prinsesse

 3. Pluss content

  Undertøysmodellen som blir prinsesse

 4. Babylykke hos det svenske prinseparet

 5. Svensk prinsebryllup: – Vi begynner å bli nervøse

Fra andre aviser

 1. Prins Carl-Philip og prinsesse Sofia venter barn

  Aftenposten
 2. Nå er de mann og kone

  Bergens Tidende
 3. Når Sofia blir prinsesse, håper hjembygda på et mirakel

  Aftenposten
 4. Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist har gitt hverandre sitt «ja»

  Aftenposten
 5. Prinsesse Sofia har fått barn

  Bergens Tidende
 6. Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har fått en gutt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder