FENGER: Joachim Cossais' maleri tar mye oppmerksomhet, og er en del av Høstutstillingens mer ekspressive side, ifølge juryleder Arne Revheim. Foto: Nils Bjåland/VG

Høstutstillingen: Juryen falt for apestrek

En menneskeape som leker med en basketball tar all oppmerksomheten når vi kommer opp i 2. etasje under årets høstutstilling i Kunstnernes Hus.

  • Børre Haugstad

- Frisk og saftig! Det er måten juryleder Arne Revheim beskriver maleriet til Joachim Cossais, som for å forvirre oss litt like godt har kalt bildet «Teen Wolf».

- Det passer inn i en litt rølpete, ekspressiv gruppe malerier på årets høstutstilling. En annen tendens er mer estetiske malerier fra noe vi kaller «Trondheim-skolen», sier Revheim.

Anmeldelse: Bedre i år

Han sier menneskeapen har fulgt juryen siden de første gang satt med rundt fem tusen - 5000 - innsendte bidrag, og juryens fascinasjon varte helt til slutt, da de plukket ut 119 bidrag utstillingen består av.

Juryen får pepper

Det er hele 44 debutanter i år, samt et pent knippe mer eller mindre kjente norske kunstnere, som Oda Broch, datteren til rektor ned Kunsthøgskolen i Oslo, Cecilie Broch Knudsen og Odd Nerdrum. Oda har sammen med Tara Maria Rolfsen har laget sugevideoen «Between Two Lungs».

Bildespesial: Høstutstillingen 2011

Kari Steihaug, Bjørn Bjarre, Børre Sæthre, Bodil Furu, Ola Enstad, Tom Gundersen, Else Marie Hagen, Kjetil Skøien og Charlotte Thiis-Evensen er et utvalg av de andre kjente kunstnerne.Høstutstillingen har ofte vært en publikumssuksess, mens en del av kritikerne har vært lunkne.

- Dere har ofte fått pepper?

- Vi får alltid pepper, men jeg synes den nå er blitt litt muggen. Det er det samme hvert år. De aksepterer ikke denne formen for utstilling. Men mange kunstnere, også etablerte, kjente navn, ser på Høstutstillingen som en stor verdi for Norge og et viktig bidrag til å øke forståelsen for samtidskunsten. Du blir kjent med mange gode kunstnere, sier Revheim.

Mye tekstil

- Noen nye trender i år?

- Jeg vil ikke kalle det noen trend, men vi har funnet mange gode tekstilarbeider til årets utstilling. Ikke nødvendigvis tekstilkunstnere, men kunstnere som bruker tekstil som teknikk, sier jurylederen, som nevner Astrid Runde Saxegaard sin supersløyfe, «Black Bow», som er laget av bilbelter. Veteranen Turid Holter (1936-2011) hedres med et kunstverk av tekstil.

- Vi har i år til og med et stort bilde laget med potettrykk av Anders Kjellesvik, sier Arne Revheim.

I 1.etasje er det blant annet videoer med kunstnere som Marthe Berger Walthinsen, barnebarnet til Asker-kunstneren Karl Mydske Berger (1918-1993).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder