Disse tre eidsvollsmennene har flest etterkommere

HAR FLEST ETTERKOMMERE: Blant Eidsvollsmennene er det Ole Rasmussen Apeness (f.v.), Asgaut Olsen Regelstad og Hieronymus Heyerdahl som har flest etterkommere. Foto: EIDSVOLL 1814

Jakter 10.000 «ukjente» etterkommere

Til nå er det nesten 60.000 i basen over etterkommere av eidsvollsmennene - likevel tror historikerne at det kan mangle så mange som 10.000 personer.

 • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

VG har i samarbeid med Riksarkivet, DIS-Norge og Norsk lokalhistorisk institutt startet jakten på de siste etterkommerne av de 112 mennene som for 200 år siden utformet Grunnloven.

- Det er vanskelig å vite hvor mange mennesker vi leter etter. Beregningene som er gjort tilsier at det er et sted mellom det antallet vi har nå og opp til 10.000 til, sier Chris Nyborg i Norsk Lokalhistorisk Institutt til VG.

Er du i slekt med en eidsvollsmann? Finn det ut her!

Nyborg forklarer at dette prosjektet skiller seg fra andre ettersom man har et utvalg på 112 personer og følger deres slekt. Normalt ville et slikt slektstre gå ut fra én felles stamfar.

- Med den veksten vi har i basen for tiden, mer enn et år etter at de første slektstrærne ble sendt inn, ser det ut til at det er et stort antall som fortsatt ikke er registrert - og jeg blir ikke overrasket om det dreier seg om så mange som 10.000 personer som mangler.

Har flest etterkommere

Av eidsvollsmennene med flest etterkommere er det offiseren og haugianeren Ole Rasmussen Apeness fra Borre som ligger på en soleklar førsteplass med 2073 registrerte etterkommere i basen. Borre-mannen fikk til sammen sju barn sammen med kona Elen Marie Hansdatter.

Etter Apeness finner vi bonden Asgaut Olsen Regelstad som fikk ni barn med Borgille Tormodsdotter Ropeid og har i dag 1631 etterkommere. På tredjeplass er presten Hieronymus Heyerdahl med 1556 etterkommere.

Det var sistnevnte som fikk flest barn - nemlig 12 sammen med Sophie Fredrikke Schwabe.

I BOKS: En enkel søkeboks er inngangsporten til informasjon om de 112 eidsvollsmennene og alle deres etterkommere. Trykk på bildet for å søke. GRAFIKK: DAN KÅRE ENGEBRETSEN og TOM BYERMOEN

Slik søker du

For å finne ut om du er en etterkommer, er det bare å skrive inn fornavn og etternavn i det tomme feltet og så trykk på «søk». Det er også mulig å søke på fødested og fødselsår.

Ettersom det fremdeles er en del mangler i det virtuelle slektstreet tipser Eli Fure, underdirektør i RIksarkivet, om at det kan være lurt å søke etter oldemors eller bestemors navn.

- De fleste er tross alt ikke i slekt med en eidsvollsmann, men selv om man ikke får treff med første søk bør man søke etter navnene til besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforeldre. Prøv gjerne også ulike skrivemåter for navnet.

- Hvis de var etterkommere etter eidsvollsmenn, er det bare å fylle inn de manglende slektsleddene mellom seg selv og den forfaren eller formoren man har funnet, sier hun og henviser til siden eidsvollsmenn.no for mer informasjon om hvordan man legger inn data.

Les også

 1. Er du i slekt med en eidsvollsmann?

  For 200 år siden utformet 112 menn Norges Grunnlov. Nå er jakten i gang for å finne flest mulig etterkommere av…
 2. Kjenner du igjen dette motivet?

  Oscar Wergelands berømte maleri av «Eidsvold 1814» har bokstavelig talt fått en ansiktsløftning.
 3. Vraker trolig «ny» Grunnlov

  - De som skrev Grunnloven for 200 år siden levde mye mer i sin egen tid enn vi, sier SVs Karin Andersen.
 4. Her hentes Grunnloven frem fra skjulestedet

  STORTINGET(VG) VG var med da den originale Grunnloven i dag ble hentet ut fra hvelvet for å vises frem for aller første…
 5. Full krangel om «bastard»-grunnlov

  Abid Q. Raja (V) går knallhardt ut mot Martin Kolberg (Ap) og hans rolle i forsøket på å revidere Grunnloven.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Over én million søk i eidsvollsetterkommer-basen

 2. Slik laget de slektstreet over eidsvollsmennenes etterkommere

 3. Søskenflokk i slekt med fem eidsvollsmenn

 4. Pluss content

  I slekt med fem eidsvollsmenn

 5. Her er kjendisetterkommerne etter eidsvollsmennene

Fra andre aviser

 1. Er denne gutten opphavet til et uslitelig Eidsvolls-rykte?

  Aftenposten
 2. Catering-kalaset på Eidsvoll

  Aftenposten
 3. En flyktning kysser sine spor

  Bergens Tidende
 4. Keiserens nye barn

  Aftenposten
 5. 20 fra Sørlandet var med på å lage grunnloven

  Fædrelandsvennen
 6. Kokker i kamp om grunnlovsmeny

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no