JEVNGAMLE? I virkeligheten er Petter Northug 25 år yngre enn statsminister Erna Solberg. Men skal vi tro Microsofts nyeste app, ser det ut som de to er nesten like gamle. Foto:NED ALLEY og TERJE PEDERSEN,NTB SCANPIX

Tar sosiale medier med storm: Ny nettfarsott: Tror Petter er eldre enn Erna

På fire dager ble det lastet opp 240 millioner bilder til
analyse av appen How-Old. Men foreløpig er ikke appen helt treffsikker.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Har du i løpet av de siste dagene sett et innlegg på Facebook, Twitter eller Instagram hvor et ansikt du kjenner er inne i en firkant og det står et tall over firkanten? Da har du trolig sett ett av de mange millioner bildene som siden forrige onsdag har blitt analysert av Microsofts nye app How-Old.

I appen kan man laste opp et bilde, for eksempel av deg selv eller noen du kjenner, før appen prøver å komme frem til hvor gammel personen på bildet er – eller snarere hvor gammel personen på bildet ser ut.

Hvor gammel tror appen du er? Del dine resultater her

Slet med flere

VG har testet den uhøytidelige appen på 12 tilfeldig valgte kjente personer i Norge. Testen viste at ingen fikk beregnet riktig alder, men mange fikk kun små avvik på fire til seks år opp eller ned i forhold til sin egentlige alder. Men et par velkjente fjes ble det for vanskelig for How-Old å analysere.

SLIK GIKK DET DA VG TESTET KJENTE NORSKE FJES:

Etter å ha testet tre ulike bilder av Petter Northug, alle tatt i løpet av det siste halvåret, hevdet appen at den 29 år gamle skistjernen ser ut som om han er henholdsvis 54, 48 og 39 år gammel.

Samtidig mener How-Old at Tone Damli Aaberge (27) er 37 år. Resultatet er det samme på to bilder, mens appen på et tredje bilde hevdet at den tidligere Idol-stjernen er 34.

LES OGSÅ: Advarer mot virus på Facebook

Størst utslag den andre veien hadde statsminister Erna Solberg. VG testet to ulike, ferske bilder av Solberg, og fikk oppgitt av vår regjeringssjef kun er 43 og 44 år gammel. Erna Solberg fylte 54 år i slutten av februar.

En test det norske nettstedet 730.no gjorde før helgen, viser at det også er mulig å finne norske kjendiser som får alderen sin mye dårligere vurdert enn kjendisene VG testet.

Enorm suksess

Microsoft lanserte appen onsdag, og ifølge dataselskapets Corom Thompson og Santosh Balasubramanian ble appen enormt godt mottatt.

ENKEL: En av fortrinnene med den nye appen, er at den er svært lett å bruke. Foto:SKJERMDUMP HOW-OLD.NET,

– I løpet av de første timene, hadde vi mer enn 35.000 brukere, skriver de to på bloggen sin.

Flere aviskommentatorer har allerede dømt appen som «en ny måte vi kan være misfornøyde med oss selv på», men appen har åpenbart en enorm appell blant brukerne.

Tirsdag kunne Microsoft-topp Joseph Sirosh forteller at appen i løpet av sine fire første dager på nettet har oppnådd elleville trafikktall:

– 33 millioner brukere, 240 millioner bilder analysert og 1,5 millioner delinger på Facebook, skriver Sirosh på Twitter.

LES OGSÅ: Tinder beklager glipp

Lagrer ikke bilder

Dette til tross for at appen egentlig ikke skulle gjøres tilgjengelig for folk flest. Ifølge The Independent var planen opprinnelig at kun et hundretall Microsoft-ansatte skulle få tilgang til appen for å teste selskapets nye ansiktsgjenkjennelsesprogram. Men responsen var altså mer omfattende enn ventet - og kommer neppe til å avta i fremtiden.

Microsoft har allerede måttet tilbakevise anklager om at de lagrer bildene som lastes opp og bruker dem til egen vinning.

– For å svare på spørsmålet mange stiller; nei, vi lagrer ikke bildene, vi deler dem ikke med noen andre og vi bruker dem kun til å gjette alder og kjønn. Så slettes dem umiddelbart, skriver Corom Thompson og Santosh Balasubramanian i bloggen sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder