STJERNEGJESTER: Da norske Mirjam Clement (f.v.) giftet seg i 2011, var blant annet Mila Kunis, James Franco og Michelle Williams gjester. Foto: Privat/Wenn/AP/AFP

STJERNEGJESTER: Da norske Mirjam Clement (f.v.) giftet seg i 2011, var blant annet Mila Kunis, James Franco og Michelle Williams gjester. Foto: Privat/Wenn/AP/AFP

Norske Mirjam hadde Hollywood-stjerner som bryllupsgjester

LOS ANGELES (VG) Norske Mirjam Clement (32) er gift med en Oscar-vinnende spesialeffekt-artist. Hun spiller gjerne død i film- og TV-prosjektene han jobber med.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Howard Berger heter mannen Mirjam fra Norheimsund er gift med. Han vant Oscar-pris for beste spesialsminke i «Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet», og var nominert i år for sminken han skapte for Anthony Hopkins i «Hitchcock».

SPESIALSMINKE: Her er Howard Berger i gang med å påføre heksesminke på Mila Kunis for «Oz the Great and Powerful». Foto: Merie Wallace/Disney

Berger har også jobbet med å skape karakterer, sminke eller spesialeffekter på filmer som «Predator», «Pulp Fiction», «From Dusk Till Dawn», «Transformers», og på kinoaktuelle «Oz the Great and Powerful».

Mirjam jobber som grafisk designer. Hun har utdanning fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, har studert grafisk trykk i Bologna i Italia og spesialeffekter i Oslo. Og i 2008 møtte hun Howard Berger på en kunstutstilling i London - hvor de kranglet.

- Vi ble veldig uenige om et av Matthew Barneys kunstprosjekter som er fullt av makeup og spesialeffekter. Howard greide ikke å se forbi «de elendige makeupeffektene», og jeg prøvde å forklare at Barney nok har andre budskap enn overbevisende makeupeffekter. Så ble han enda mer irritert på meg da jeg kalte Barney et geni for å gjøre et så sterkt inntrykk og vekke reaksjoner hos Howard. Dette er altså en lang og pågående kunstkrangel, forteller Mirjam om det første møtet med mannen.

PAR: Clement og Berger på Emmy-prisutdelingen i 2011. Der vant han for beste makeup for TV-serien «The Walking Dead». Foto: Privat

Utenom kunstdialogen utviklet det seg ikke noe mer mellom de to før i 2010. På den tiden hadde Clement akkurat flyttet fra Oslo til Vestlandet for å tilbringe mer tid med besteforeldrene sine, da begge gikk bort med kort mellomrom.

- Like etter reiste jeg til USA og startet «på nytt». Bitene falt på plass av seg selv. Det ble naturlig å bare bli i Los Angeles, forteller Mirjam til VG.

- Hva falt du for ved Howard da du til slutt falt?

- Det er ikke så vanskelig å falle for Howard. Han er en veldig inkluderende og hyggelig person, som alle liker. Han er en av de snilleste menneskene jeg har møtt, sier hun.

I 2011 ble de to enige om at det var greit å være uenige, spesielt om kunst, og giftet seg i et stort utebryllup i Michigan hvor alle gjestene var fra filmen Howard da jobbet på - «Oz The Great and Powerful». Mila Kunis, James Franco, Michelle Williams og Rachel Weisz var alle på gjestelisten.

BRYLLUPSGJESTER: Mila Kunis, James Franco og Michelle Williams var blant Hollywood-stjernene i bryllupet til norske Mirjam Clement (t.v.). Foto: Privat/Wenn/AP

- Hvordan var det å ha et bryllup fullt av Hollywood-stjerner?

- Det høres jo helt sprøtt ut. Men dette er mennesker vi omgikk 20 timer i døgnet, så vi var allerede som en storfamilie. Vi bodde i samme leilighetskompleks, gikk på de samme restaurantene og pubene, og var sammen hele dagen i et gigantisk studio utenfor Detroit i Michigan, forteller Clement.

Hun legger til at bryllupsfesten var så bra at en av filmens produsenter, Grant Curtis, ble så inspirert at han giftet seg på Yellow Brick Road inne på settet bare noen uker senere, med den samme gjestelisten.

ZOMBIE: Mirjam sminket til en av sine opptredener som levende død i serien «The Walking Dead». Foto: Privat

Mirjam reiser alltid sammen med Howard på settene han jobber på. For tiden bor de i New York fram til sommeren, mens han jobber med den kommende «The Amazing Spider-Man 2».

- Jeg plukker alltid opp strøjobber på filmene. Jeg er veldig praktisk av meg og gjør mye grafisk design og hjelper andre å utforme sine ideer digitalt. Jeg har overhodet ikke noe ønske om å bli skuespiller, eller noe foran kamera. Produksjonsdesign er det jeg har lyst å jobbe med innen film, for da får jeg tegne og designe mye. Jeg er alt fra billedmaler til datanerd, kan du si, forteller hun.

Men selv om Clement ikke vil bli skuespiller, stiller hun gjerne opp som død - eller levende død - i mannens prosjekter. Spesialeffektbedriften han driver sammen med Greg Nicotero, KNB Efx Group, produserer blant annet samtlige zombier til TV-serien «The Walking Dead».

- Jeg var flykrasjoffer i Liam Neeson-filmen «The Grey» og blir å se som død igjen i krigsfilmen «Lone Survivor» med Mark Wahlberg som kommer senere i år. Det er ganske morsomt. I «Walking Dead» har jeg dødd i flere ganger. Det er hyggelig å kunne bidra som død der det trengs, sier Mirjam og ler.

Hun har til og med gått på «zombiekurs» for å være med i «Walking Dead».

- Det var utrolig gøy å gå på kurset og lære å oppføre seg og bevege seg som en ekte zombie. Greg Nicotero sa han garantert skulle bruke meg igjen, sier hun.

DØD: Mirjam med en modell av hodet hennes som død. Det har hun vært i både «The Grey» og «Lone Survivor». Foto: Privat

Clement jobber nå med nye verk til en kunstutstilling hun skal ha i Los Angeles senere i år.

- Jeg er utrolig heldig og priviligert som får jobbe med det jeg vil og være en del av så my spennende, sier hun.

- Kunne du tenke deg å flytte hjem til Norge igjen?

- Absolutt! En eller annen gang kan jeg godt tenke meg å bo i Norge igjen. Foreløpig er jeg fornøyd med lengre besøk en eller to ganger i året, men jeg elsker Norge og menneskene der. Sett fra utsiden, så setter jeg kanskje enda mer pris på Norge enn før, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder