INTERNETTGIGANT: Google endrer ofte sine personvernvilkår. Nå har en nordmann fått nok og tar Google Norway AS til retten for å få tilbake e-post-kontoene sine. Foto:JENS MEYER,AP

Norsk advokat tar Google til retten

Har du trykket «ja» på spørsmål om du godtar Googles
retningslinjer? Advokat Ola Tellesbø svarte nei og hevder han ble nektet tilgang til sine private e-post-kontoer etterpå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå tar han søkemotorgiganten til retten, og har sendt en begjæring til Oslo byfogdembete om såkalt midlertidig forføyning.

Saken mellom Ola Tellesbø og Google Norway AS er berammet til torsdag 30. juli.

Tellesbø sier til VG at han bare vil ha tilgang til e-postene han har lagret på to forskjellige kontoer.

– Men jeg ønsker ikke aktivt å godta at all informasjon de har lagret om meg skal kunne brukes videre, sier han.

GÅR TIL SAK: Advokat Ola Tellesbø tror han har gode sjanser mot Google Norway AS i retten. Foto:MILJØPARTIET DE GRØNNE,

Tellesbø hevder e-post-kontoene ble sperret etter at han ikke godkjente Googles nye personvernregler. Disse ble sist forandret 30. juni, ifølge Google selv.

Han har prøvd å komme i kontakt med søkemotorgiganten, men sier at dette er lettere sagt enn gjort.

– Det er ikke bare å ringe dem. Derfor må jeg ha hjelp av retten til å avgjøre dette. Men jeg skjønner ikke hvorfor Google skal være så vanskelige. Kan de ikke bare gi meg tilgang til e-postene mine? Denne saken blir bare støy for dem uansett – i alle fall når de må gjennom en rettsrunde, sier han.

– Er det ikke enklere å bare godta vilkårene deres?

– Jo, jeg kunne bare godtatt å bli overvåket døgnet rundt også. Jeg dør ikke av det. Men jeg synes ikke det er greit, understreker han.

Les også: Petter Stordalen angriper Google

Tellesbø ble kjent for den norske offentligheten etter at han i 2013 skrev på Facebook at Syrias diktator Bashar al-Assad var en balansert mann. På den tiden var han miljøpartiet De Grønnes 1.-kandidat i Oppland.

Internasjonalt har Google møtt motstand for sine personvernregler. I 2012 ba det franske datatilsynet søketjenesten være mer tydelig på hvilken informasjon de innhentet om sine brukere og til hvilket formål.

PÅ NETT: Jan Grønbech er i Google-sjef i Norge. Han er ukjent med at en norsk advokat tar Google Norway AS til retten. Foto:HEIKO JUNGE,NTB SCANPIX

Tidligere i år ble det kjent at internettgiganten gikk med på å gi brukerne sine bedre informasjon om hvordan selskapet bruker personopplysninger.

Bakgrunnen var datatilsynet i Storbritannias undersøkelse av Google etter at selskapet i 2012 slo sammen informasjon om brukerne sine på tvers av ulike tjenester som Gmail, YouTube, Google+ og selve søkemotoren.

VG har vært i kontakt med daglig leder i Google Norway AS, Jan Grønbech. Han svarer i en e-post at han ikke er kjent med saken.

– Saken er for meg ukjent. Sannsynlig årsak er at Gmail ikke er eid av Google Norge og at dette derfor er irrelevant for oss. Ingen kommentar utover det, skriver Grønbech i en e-post.

Han ønsker heller ikke å kommentere kritikken fra Tellesbø og understreker at saken ikke angår Google Norway AS - til tross for at de står oppført som en av partene i rettsmøte neste uke.

NB! Midlertidig forføyning betyr at man ønsker å sikre eller gjennomføre et krav midlertidig, inntil endelig avgjørelse foreligger. I slikte saker kan retten komme frem til en midlertidig avgjørelse uten at motparten har blitt hørt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder