NIDAROS DOMKIRKE: Bryllupet til Märtha Louise og Ari Behn i 2002. Foto: Linn Cathrin Olsen, VG

Slik endret han kongehuset: – Brakte inn en ny åpenhet

Det vakte oppsikt da outsideren Ari Behn i 2002 giftet seg med prinsesse Märtha Louise og ble en del av det norske kongehuset. – Alt ved Ari var et brudd med forventningene, sier forfatter Tone Mørkved.

  • Oda Ording

Med TV-stjerne-ekskjærester og kunstnervenner, representerte den eksentriske forfatteren fra Moss en stor kontrast til Norges mest symbolsterke institusjon.

Mangeårig kongehusekspert i NTB, Wibecke Lie, understreker at bryllupet til Kronprins Haakon og Mette-Marit ett år tidligere var mye mer oppsiktsvekkende.

– Etter det visste man jo at kongeparet tok imot sine barns kjærester på en veldig god måte. Men Ari brakte inn noe nytt som Mette-Marit ikke hadde, nemlig kunsten og forfatterskapet, sier Lie til VG.

Onsdag kveld ble det kjent at Ari Behn har gått bort, 47 år gammel.

Se hans liv i bilder.

FORLOVELSEN: Kong Harald, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Dronning Sonja, her fra forlovelsen i 2001. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

les også

Ari Behn: Knallharde oppgjør og sekser på armen

Kom fra andre sosiale lag

Lie trekker frem en ting Behn og Mette-Marit hadde til felles: De kom begge fra sosiale lag som tradisjonelt ikke hadde vært en del av kongefamilien.

– Sonja og Harald hadde en stor vennekrets, men det var stort sett fra ett spesielt sosialt miljø. Slik brakte Ari og Mette-Marit noe nytt inn i kongehuset, og med det en ny åpenhet.

Dette betydde at både nykommerne og kongefamilien måtte forholde seg til helt andre ting enn de hadde gjort tidligere.

Lie forteller at Behn i begynnelsen følte at han måtte legge en stor demper på seg selv.

– Han kunne ikke bare ture frem og komme med de samme meningene som ikke alltid var like politisk korrekte, slik han hadde gjort før, sier kongehuseksperten og legger til:

– Men dette åpnet seg litt mer – jeg tror han etter hvert skjønte at det var rom for egne meninger også innenfor kongehuset.

TROMSØ: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ankom Tromsø med hurtigruten «Finnmarken» for en konsert med Oslo Gospel Choir i 2002. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, VG

les også

Kongehuset i sorg: – Vi var alle veldig glad i Ari Behn

– Du føler deg betydelig i hans selskap

Lie tror også at kongebarnas valg av partnere, ikke hadde vært like lett hvis ikke Kronprins Harald hadde giftet seg med daværende Sonja Haraldsen i 1968.

– Den store endringen var at Harald giftet seg borgerlig med en ikke-prinsesse. Hvis Harald hadde giftet seg med en europeisk prinsesse, tror jeg ikke det hadde vært like lett for Märtha Louise å velge en ustyrlig mossing.

Gjennom sin lange karriere som kongehusreporter, har Lie dekket både kongelige bryllup og forlovelser. Hun har også intervjuet Märtha Louise og Behn ved flere anledninger.

– Jeg har vært så sjarmert av ham. Han ser mennesker, du føler deg betydelig i hans selskap. Det er en fin måte å være menneske på.

STILTE UT KUNST: Kronprins Haakon og Ari Behn på kunstutstillingen «Crossover» på Drammen Museum i 2014. Foto: Krister Sørbø, VG

les også

Minnes Ari Behn: – Har mistet en av mine aller beste venner

– Et brudd med forventningene

I en kommentar i Adresseavisen i forbindelse med bryllupet til Märtha Louise og Behn i 2002, skrev journalist og forfatter Tone Mørkved:

«Hva er det med Ari? Han provoserer ved å bryte med «det norske», som kongehuset helt fra kong Haakon 7.s første år i Norge har arbeidet på.»

– Ja, han provoserte og forvirret, sier Mørkved til VG og utdyper:

– Utseende, påkledning, livsførsel, måten han snakket på og
det han snakket om – alt ved Ari var et brudd med forventningene. Og forventningene våre har rot i nasjonsbyggingen og byggingen av en nasjonal identitet siden nasjonalromantikken, sier hun.

Fra 1820–30-tallet hadde forskere, diktere, komponister og billedkunstnere prøvd å sirkle inn hva som var «ekte norsk».

Mørkved trekker frem Claus Frimanns arketypiske og patriotiske forestilling om det norske fra 1790, som har preget det norske selvbildet:

«Svøpe seg i silke, kniplingstråd at pilke, var ei nordmanns vis» – nei, «birkebark om ben at binde» og «bruke sten til hodepute / når han var i marken ute».

KONGEBRYLLUP: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn i Amsterdam i forbindelse med bryllupet mellom kronprins Willem-Alexander og Maxima Zorreguieta i 2002. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

les også

Folket minnes Ari Behn foran Slottet

– Brøt med den norske fortellingen

Ari Behn brøt med denne norske fortellingen, mener forfatteren.

– Kronprins Olav hoppet i Holmenkollen, mens Ari stilte på skirenn med skjorte og slips. Han var kunstner, han var urban, åpen, følsom, vennlig, han var eksentrisk. En nordmann som vi forestilte oss heller ville bruke søndagen på kunstutstilling enn på en forfriskende skitur i marka, sier Mørkved.

Slik mener hun Behn brøt med Fridtjof Nansen-tradisjonen i det norske kongehuset, og den sterke, tøffe friluftsmann-arketypen.

Forfatteren understreker samtidig at denne arketypen ikke er en nødvendig betingelse for dagens kongehus.

Partnervalgene til Kronprins Harald, Kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise har vært med på å ta kongehuset inn i nåtiden, sier Mørkved.

– Ari Behn ble rammet av ironigenerasjonens jantelov. Hvem andre enn Ari kunne finne på å bruke ord og uttrykk som «vi er den nye vinen» og «du er en lysfontene»? Han fikk svi for det. Men han har gitt sitt betydelige bidrag til å skape større plass for oss alle i «det norske».

PÅSKEFEIRING: I 2003 feiret kongefamilien påske på Maihaugen i Lillehammer for første gang. Foto: Geir Olsen, VG

les også

Else Kåss Furuseth: – Enestående fordi han var seg selv fullt ut

– Representerte noe helt nytt

Signy Fardal var sjefredaktør i motemagasinet Elle da Behn tidlig på 2000-tallet ble en del av det norske kongehuset.

Hun sier at han representerte «noe helt nytt».

– Ikke bare for kongehuset, men for hele det offentlige Norge. Han var en flott, varm og sjarmerende mann. Min varmeste medfølelse til de nærmeste.

Fardal utdyper hva hun mener med at Behn representerte noe nytt:

– Han skapte sin egen rolle og lagde sine egne regler. Han hadde kraft og mot til å utfordre.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

REISEPROGRAM: Ari Behn og Per Heimly i Bosnia i forbindelse med innspillingen av reiseprogrammet «Ari og Per». Foto: Mattis Sandblad, VG

Mer om

  1. Ari Behn
  2. Kongehuset
  3. Kronprins Haakon

Flere artikler

  1. Ari Behns nære forhold til kongefamilien i nesten 20 år

  2. Ari Behn er død

  3. Kongeparet, Märtha og Durek Verrett til gudstjeneste

  4. Den svenske kongen og kronprinsesse Victoria kondolerer

  5. Ari Behn: Knallharde oppgjør og sekser på armen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder