BLE ANMELDT: Komiker Atle Antonsen ble anmeldt etter at han skal ha sagt «du er for mørkhudet til å være her» til Sumaya Jirde Ali.

Riksadvokaten henlegger Atle Antonsen-saken: − Lettet over å bli trodd

Avgjørelsen i Antonsen-saken er tatt – og henleggelsen er endelig. Riksadvokaten beskriver episoden som «et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

Publisert:

Avgjørelsen ble klar fredag ettermiddag.

– Atle Antonsen er lettet over å bli trodd, sier hans forsvarer Marianne Klausen til NTB.

– Slik Riksadvokaten påpeker i henleggelsen, har Sumaya Jirde Ali i sin klage lagt til grunn at Antonsen forsøkte å være morsom. Andre vitner har forklart det samme. Antonsen er også lettet over at Riksadvokaten mener det heller ikke er grunnlag for å konkludere med at han oppførte seg aggressivt.

Antonsen vil samtidig gjenta sin beklagelse for den belastningen han har utsatt Ali for.

– Det Antonsen sa til Ali, var malplassert og ubetenksomt, sier forsvareren.

Verken bistandsadvokat Olle Nohlin eller hans klient Sumaya Jirde Ali ønsker å kommentere avgjørelsen per nå.

Åpner for P4-comeback

«Riksadvokaten har besluttet å opprettholde henleggelsen med samme begrunnelse som statsadvokaten» skriver statsadvokat Ingelin Hauge i en epost.

P4s programredaktør Anders Opsahl i P4-gruppen bekrefter overfor Kampanje at de nå planlegger for Antonsens comeback i «Misjonen» sammen med Johan Golden.

– Dette er en sak Atle selv har beklaget på det sterkeste. Det at både Statsadvokaten og nå Riksadvokaten legger vekk anmeldelsen er likevel en viktig avklaring, sier Opsahl til Kampanje.

I november ble det kjent at Antonsen selv trakk seg fra «Kongen befaler» på Discovery. En nyinnspilt julespesial av programmet ble samtidig skrotet.

I desember ble Bård Ylvisåker annonsert som ny programleder i «Kongen befaler».

Discoverys kommunikasjonsdirektør Hanne McBride skriver til VG at Riksadvokatens henleggelse ikke får noen innvirkning på disse endringene.

«For mørkhudet»

Sumaya Jirde Ali (24) anmeldte komiker Atle Antonsen (53) etter at han på utestedet Bar Boca i Oslo skal ha sagt at hun var «for mørkhudet» til å være der.

Politiet ønsket å tiltale Antonsen for ytringen etter straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer. Men dette var statsadvokaten uenig i, og saken ble henlagt.

Etter en samlet vurdering legger riksadvokaten til grunn at utsagnet om å være for «mørk i huden» til å være på det aktuelle skjenkestedet «må forstås som et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

Beslutningen er endelig, og riksadvokatens vedtak kan ikke påklages.

Det var i et langt innlegg på Facebook Sumaya Jirde Ali fortalte om hendelsen.

På utestedet skal Antonsen ha snakket engelsk til henne, vært aggressiv og bedt henne holde kjeft flere ganger, ifølge Ali. Etterhvert sa han «du er for mørkhudet til å være her», skriver hun i en Facebook-status.

Etter hendelsen tok Antonsen til Facebook for å beklage, og skrev at han «måtte revurdere» sitt forhold til alkohol.

«Unnskyld, Sumaya Jirde Ali. Unnskyld, dere andre som var til stede den kvelden. Og unnskyld til alle dere andre som blir lei seg eller forbanna over mitt ekstremt klønete forsøk på å være morsom» skrev han blant annet.

Ali er kjent i offentligheten som debattant, poet og forfatter. Hun var 19 år da hun begynte å engasjere seg som debattant og skribent, og har siden opplevd en del grov diskriminering på bakgrunn av alder, kjønn, religion, etnisitet og hudfarge.

Nylig ble det kjent at hun har sagt opp jobben som ansvarlig redaktør i Fett.

Etter at saken ble kjent for offentligheten har Antonsen trukket seg fra flere roller. Sammen dag som nyheten om anmeldelsen kom, ba han om å bli fritatt fra radioprogrammet «Misjonen» på P4.

Noen dager senere trakk han seg programlederrollen i «Kongen befaler».

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken siterte vi bistandsadvokat Olle Nohlin, men dette var feil da han ikke ønsket å uttale seg om saken. Saken ble oppdatert 06.01.22 klokken 15.25.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no