KIDNAPPINGSDRAMA: Syv år har gått siden Elizabeth Smart (t.h.) ble kidnappet av Biran Mitchell og Wanda Barzee - her på politiets arrestfoto fra 2002. Bildet til høyre viser Elizabeth slik hun ser ut nå - 21 år gammel. Foto: AP

Angrer kidnapping av Elizabeth Smart

Kvinne dømt til 15 års fengsel

(VG Nett) Kona til mannen som er tiltalt for å ha bortført Elizabeth Smart i 2002, har innrømmet skyld i saken som rystet en hel verden.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Syv år har gått siden den da 14 år gamle Elizabeth Smart ble kidnappet midt på natten fra sitt eget soverom i Utah. Saken fylte spaltene i mediene også langt utenfor USAs grenser.

Ni måneder senere ble den hjernevaskede og mishandlede jenta funnet sammen med den selvoppnevnte profeten Brian «Emmanuel» Mitchells og hans kone Wanda Barzee. Mitchell hevdet da at Elizabeth, som var blitt 15 år, hadde giftet seg med ham.

Dømt til 15 år

Paret har sittet i varetekt i syv år. Først nå står ekteparet for retten, og i dag skal Wanda Barzee ha innrømmet skyld. Hun ble dømt til 15 års fengsel.

Ba om unnskyldning

Nå vil hun vitne mot ektemannen, skriver bladet People.

14 ÅR: Elizabeth Smart slik hun så ut like før hun ble kidnappet fra soverommet i familiens hus. Foto: Reuters

Barzee skal ha erklært seg skyldig i ulovlig å ha fraktet en mindreårig ut av staten, og for å ha utnyttet henne seksuelt.

Mitchells kone skal ha fremstått skyldbetynget i retten.

- Jeg innser med stor ydmykhet hvordan jeg var med på gjøre Elizabeth Smart til et offer. Jeg er så lei meg, Elizabeth, for all den sorg og smerte jeg har påført deg og familien din. jeg håper at du finner muligheten i ditt hjerte til å tilgi meg, skal Barzee ha uttalt i retten.

Ed Smart, Elizabeths far, sier til bladet at han og familien er tilfreds med dommen, og at de håper at Brazee mener alvor, og at hun virkelig innser at det hun gjorde var feil og «absolutt forferdelig».

Elizabeth er i dag blitt 21 år. Historien om henne har for lengst blitt TV-film og bok. Elizabeth vitnet mot sin kidnapper tidligere i år. Hun var ikke til stede i retten i dag.

Mitchell, som er erklært strafferettslig tilregnelig, skal møte til ny høring 30. november. Der vil kona vitne mot ham.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYTT UTSEENDE: Wanda Barzee i retten i oktober i år med sin advokat Scott Williams. Barzee har forandret utseende siden hun ble arrester i 2002. Foto: AP

- Ikke lenger lei meg

Elizabeth uttalte seg for første gang om opplevelsene til media for to år siden

- Jeg prøvde å rømme mange ganger, men han sa hele tiden at hvis jeg gjorde det, så ville han drepe hele familien min. Men jeg er ikke lenger lei meg for at alt dette skjedde. Opplevelsene har fått meg til å bli voksen, uttalte Elizabeth til People den gangen.

Les også: - Ser meg ikke tilbake

Mitchell har vært en slags gatepredikant blant hjemløse. Han mener selv at han ikke kidnappet Elizabeth. Han har i avhør forklart at han så på 14-åringen som sin kone. Han hevder at han gjorde det Gud ba ham om.

Jobbet for familien

Mitchell kjente til Elizabeth etter å ha gjort forefallende arbeid på huset for familien hennes. Elizabeths lillesøster var skrekkslagent vitne til at Elizabeth ble bortført etter å ha blitt truet med kniv på soverommet søstrene delte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder