- Jeg har ofte tenkt tanken, sier Harald Enerud til VG Nett.

MUNCHS ELSKERINNE: Edvard Munchs «Brosjen. Eva Mudocci» fra 1903 viser Janet Webers bestemor, og Munchs elskerinne. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.

Munch-ekspert ikke overrasket over påstått barnebarn

(VG Nett) Alle offisielle papirer sier at Edvard Munch døde barnløs. Nå viser det seg at den britiske nonnen Janet Weber (72) kan være Munchs ukjente barnebarn.

  • Marie Kulander Kvitrud

Artikkelen er over syv år gammel

Edvard Munch sovnet inn i Oslo 23. januar 1944, tilsynelatende barnløs. Nå skriver NRK at maleren kan ha vært tvillingfar uten å vite det. En av Norges fremste Munch-eksperter, Harald Enerud, synes ikke det er sjokkerende.

- Det har alltid vært sagt at Munch er barnløs, men jeg har alltid lurt på hvordan man kan vite det sikkert. De levde ganske utsvevende på den tiden, så jeg må innrømme at jeg mange ganger har tenkt tanken på at det fort kan ha blitt barn av det, sier kunsthandleren til VG Nett.

IKKE SJOKKERENDE: Her er Munch-ekspert Harald Enerud i New York for å se at Edvard Munchs «Skrik» selges på auksjon. Foto: Thomas Nilsson.

Munchs elskerinne, den kjente fiolinisten Eva Mudocci, er bestemoren til nonnen Janet Weber. Paret møtte hverandre våren 1903, og Munch malte henne ved flere anledninger.

Eneste barnebarnet

Modellen fødte tvillingene Isabella Estella og Kai 19. desember 1908. Isabella var moren til Janet Weber, men snakket aldri om hvem som var faren. Begge tvillingene er i dag døde, og Janet Weber kan være Munchs eneste gjenlevende barnebarn.

Mudocci er blant annet modellen i det berømte maleriet «Brosjen, Eva Mudocci», som Munch sendte til henne med en lapp hvor det sto «Her er den sten som har falt fra mitt hjerte».

Det mulige barnebarnet forteller til NRK at moren aldri nevnte at Munch kunne være faren.

- Det kom opp som samtaletema fra tid til annen, men min mor vegret seg for å snakke om det. Hvis jeg presset henne, svarte hun alltid at det ikke betydde noe, forteller Janet Weber.

Saken fortsetter under bildet.

KANSKJE IKKE BARNLØS LIKEVEL: Dette fotografiet tok Edvard Munch av seg selv 11. september 1902. Foto: Fra boken «Kunsten kvinnen og en ladd revolver».


150 år etter at Munch ble født, kobles han altså nå til farskap for første gang. 72-åringen tror ikke Munch visste noe da han døde.

- Jeg tror aldri Edvard Munch fikk vite noe. Det er ingen gitt å svare på om noe ble nevnt eller utvekslet, men det er vanskelig å finne ut av nå. Min bestemor omtalte alltid sitt forhold til Edvard Munch i rosende ordelag. Hun sa aldri noe negativt om ham, forteller Weber til NRK.

Vil invitere henne til Norge

Sture Portvik på Munch-museet i Oslo, forteller til VG Nett at dersom det viser seg å stemme, ønsker de å invitere Janet Weber til Norge i forbindelse med feiringen av Munchs 150-årsdag neste år.

- Uansett er hun selvfølgelig hjertelig velkommen for å oppleve verdens største samling av Edvard Munchs kunst når som helst. Dette er en interessant og spennende nyhet, forklarer han.

Munch-ekspert Harald Enerud er enig.

- Dersom det stemmer at hun er barnebarnet, er ikke det særlig sjokkerende. Men jeg synes dette er kjempespennende, og hun burde absolutt ta en DNA-test, sier Enerud til VG Nett.

Ikke krav på arv

Dersom det viser seg at Weber er barnebarnet til Edvard Munch, har hun likevel ikke krav på arv.

Det er nemlig så lang tid siden Munch døde, at regler om foreldelse av arverett gjelder.

- Du må gjøre krav på arven innen ti år etter dødsfallet. Men barna kunne likevel ikke gjort det, fordi barn som var født utenfor ekteskap hadde ikke rett på arv frem til 1. januar 1917. Og de var født før den tid, sier arverett og førsteamanuensis ved UIO, John Asland til VG Nett.

- Hun kan ikke forvente seg noe annet enn å få en kjent bestefar, spøker han.

Ifølge NRK er det heller ikke arven Janet Weber er ute etter.

- Munch skrev testamentet sitt i 1944, og overdro alt til Oslo kommune. Derfor er det uansett for sent å arve noe nå, sier informasjonssjef på Munch-museet Sture Portvik til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder